Pravično bi bilo da je plaća u HEP-u od 1.1.2024. veća:
0%
15%
30%
45%
60%
Rezultati | Arhiva
 
Zanimljivosti sa RSS kanala
 
 

Bioteka

 • Gorivo iz morske vode?

  More (foto: Flickr)Već se dugo govori o nedostatku fosilnih goriva, najviše nafte. Radi se na novim izvorima energije koji ne bi štetili okolišu te koji bi bili barem približno učinkoviti. Američki su znanstvenici možda pronašli još jedno moguće rješenje.

  Thu, 05 Jun 2014 10:57:33 +0100
  ______________________________________
 • E, to se zove eko-škola!

  Solarna energija (Foto: FreeDigitalPhotos)

  Za ovakvu eko-školu vjerojatno još niste čuli. Ako jeste, onda će vam biti jasno zašto se u ovakvoj školi može trčati i skakati....

  Very Happy

  Thu, 13 Feb 2014 14:20:00 +0100
  ______________________________________
 • Energija vjetra

  Vjetroturbine (foto:Solarrochester.com)Vjetar predstavlja jedan oblik Sunčeve energije, a podrazumijeva kretanje zraka uz Zemljinu površinu, od područja visokog tlaka prema područjima niskog tlaka. Sunce nejednako zagrijava površinu Zemlje, što ovisi o kutu upadanja Sunčevih zraka (mijenja se tijekom dana i s nadmorskom visinom) i o pokrivenosti površine vegetacijom ili vodenom masom. Tako se oceani sporije zagrijavaju i hlade nego kopnena masa. Toplina koju apsorbira površina Zemlje prenosi se na zrak iznad površine, a kako je topliji zrak rjeđi od hladnoga, on se podiže iznad hladnog zraka te stvara razliku tlaka između pojedinih slojeva. Uslijed te razlike tlakova koje nastaje vjetar.

  Tue, 05 Jun 2012 21:50:00 +0100
  ______________________________________
 • Biogoriva - luda vožnja budućnosti

  Ilustracija ekološki prihvatljivog automobila (foto: FreeDigitalPhotos)Biogoriva su goriva u obliku plina (bioplin) ili u obliku tekućine (bioetanol i biodizel), a dobivaju se preradom različitih neživih biljaka, životinja i njihovih produkata (otpada). Koriste se za dobivanje energije (struja, toplinska energija i gorivo za automobile). Kako se biogoriva dobivaju iz različitih izvora i različitim načinima prerade, tako postoje i različite vrste biogoriva koje daju različitu količinu energije. Upoznaj se s njima i pripremi se za 21. stoljeće – doba obnovljivih izvora energije!

  Mon, 04 Jun 2012 19:20:00 +0100
  ______________________________________
 • I ja mogu unijeti Sunce u svoj dom!

  Solarna lampa (foto: Dornob.com)Na kraju sela, iza visokih borova i dvaju zelenih brežuljaka, bijaše smještena kuća u kojoj je živjela jedna obitelj. Seljani su kuću smatrali pomalo čudnovatom jer je mogla raditi magične stvari. Naime, ta obitelj nikada nije platila niti jedan račun za struju, vodu ili grijanje. Živjeli su bezbrižno i sretno.

  Mon, 04 Jun 2012 11:20:00 +0100
  ______________________________________
 • Energija vode – tisućljetno bogatstvo prirode

  Energija vode (foto: Flickr)Nakon čitanja naslova vjerojatno je prvo pitanje koje se ti nameće sadrži li voda uopće energiju? Kao i većina drugih tvari, voda sadrži dva oblika energije. Prvi oblik je kinetička energija, to je energija koja se može koristiti prilikom kretanja. Zbog te energija voda može teći i nastaju valovi. Drugi oblik je potencijalna energija vode koja je „uskladištena“ u vodi, ali je neiskorištena.

  Sat, 02 Jun 2012 23:50:00 +0100
  ______________________________________
 • Kako rade hidroelektrane?

  Hidroelektrana Chief Joseph Dam (foto: Wikipedia)Sigurno se pitaš kako se u hidroelektranama proizvodi električna energija? Sve hidroelektrane imaju visoku branu koja se izgradi preko riječnog toka kako bi zadržala veliku količinu vode i postrojenje u kojoj se odvija pretvorba energije. Shematski prikaz hidroelektrane možeš pogledati ovdje.

  Sat, 02 Jun 2012 23:50:00 +0100
  ______________________________________
 • Snaga valova – novi trend dobivanja energije

  Snaga valova (foto: Wikimedia Commons)Postoji još jedan oblik energije koji se može iskorištavati, to je energija valova. Valovi se stvaraju prolaženjem vjetra uz površinu mora. Sve dok se valovi stvaraju sporije od brzine vjetra, neposredno iznad valova postoji prijenos energije od vjetra na valove. Snaga valova se koristi za proizvodnju električne energije, desalinizaciju (uklanjanje soli iz morske vode) ili pumpanje vode u spremnike. Energija vala je razmjerna kvadratu njegove visine, što znači da val visine dva metra ima četiri puta veću snagu od vala visine jednog metra.

  Sat, 02 Jun 2012 23:50:00 +0100
  ______________________________________
 • Energija vjetra (2. dio)

  Vjetroturbine (foto:Solarrochester.com)Energija vjetra je, kao zamjena za energiju iz fosilnih goriva (nafta, plin, ugljen …), izdašna, obnovljiva, široko dostupna, čista, ne stvara stakleničke plinove i iziskuje jako malo kopnene površine. Svi učinci na okoliš koji proizlaze iz vjetroelektrana su znatno manji od učinaka bilo kojeg drugog izvora. U 2010. godini udio energije proizvedene vjetroelektranama u ukupnoj svjetskoj energiji iznosio je samo 2.5 %, ali je u znatnom porastu i raste oko 25 % svake godine.

  Sat, 02 Jun 2012 21:50:00 +0100
  ______________________________________
 • Energija iz biomase

  Biomasa (foto: Bailey Tree Inc.)Granje, vrtni otpad, lišće, ostaci od usjeva, komadići drveta, kora, piljevina - materijali koji izgledaju kao da nikome ne trebaju mogu se ustvari upotrijebiti za proizvodnju komposta, topline, električne energije ili goriva i nazivamo ih biomasom. Pod energijom biomase ustvari se misli na energiju koja se u pravilu oslobađa paljenjem (oksidacijom) raznih organskih (prirodnih) materijala nastalih rastom biljaka i životinja.

  Mon, 28 May 2012 00:30:00 +0100
  ______________________________________
   RSS aktualnosti
 
  Sva prava pridržana A design