Pravično bi bilo da je plaća u HEP-u od 1.1.2024. veća:
0%
15%
30%
45%
60%
Rezultati | Arhiva
 
Aktualnosti
 
 
- TEHNOS kreće u obranu opstojnosti radnih mjesta smjenskih i drugih operativnih radnika
 
 • Zagreb, 13. ožujak 2011.

  U današnjim uvjetima, kada je nominalno zaposleno više radnika nego što je potrebno, TEHNOS ne može prihvatiti diskriminaciju radnika i njihovih radnih mjesta na poslovima održavanja elektroenergetskih postrojenja i objekata te na poslovima u smjenskom radu (operativni radnici), koja se sustavno provodi već niz godina.

  ~ Uslijed dugogodišnje sustavne nebrige za zapošljavanje i obuku operativnih radnika, u svim dijelovima HEP-a sve češće se pojavljuju problemi s nedostatkom radnika na poslovima održavanja, vođenja i upravljanja. Poslodavci moraju hitno pristupiti rješavanju ovog problema, jer na mnogim poslovima ubrzo neće ostati dovoljan broj radnika niti za osnovne potrebe.
  U HEP Proizvodnji sve je manji broj radnika na vođenju i održavanju pogona, sa izraženim problemom starosti radnika, gdje će se odlaskom iskusnih radnika nepovratno izgubiti stručni kadar za obuku mlađih radnika.
  Sličan problem je u HEP-OPS-u gdje je sve manji broj montera i uklopničara. Voditelji sustava zadnjim organizacijskim promjenama znatno su degradirani u sustavu HEP-OPS-a, kako funkcionalno, tako i u pogledu vrednovanja radnih mjesta. Stoga nije čudno što je najveća havarija u posljednje vrijeme nastala upravo u transformatorskoj stanici kojoj je oduzeto stalno dežurstvo (izgorjela TS Komolac).
  No to nije ništa u usporedbi s najnovijom izmišljotinom koja dolazi iz HEP ODS-a, u obliku nove organizacije smjenskog rada i pripravnosti. Dosjetili su se tamo poslodavci, kako bi uvođenjem pripravnosti u redovan radni proces mogli smanjiti broj radnika na poslovima vođenja pogona sa oko 1.500 radnika (koliko bi ih trebalo biti), na najviše 200-tinjak. Tako više neće biti manjka operativaca, već zamislite, ogromnog viška. Na taj način, broj radnika u HEP ODS-u koji u svakom trenutku bdije nad sustavom bio bi smanjen na manje od 40, u odnosu na oko 300 potrebnih radnika. Ostatak radnika bi sjedio kod kuće i bio u pripravnosti, a vjerojatni višak bi valjda bio premješten na druge poslove, a možda i otpušten.
  Čak kada i ne bi postojao pojam prava i interesa radnika, već i svakom laiku je jasno da se ogromna distribucijska mreža s ovakvom organizacijom rada ne može voditi bez negativnih posljedica. Uvođenje ove nove filozofije organizacije rada (koja je usmjerena na uništavanje dežurstava) je neprofesionalan, neodgovoran i neljudski postupak poslodavca.
  Pogonska pripravnost se po novome u HEP-u plaća 10% satnice, pa su se neki poslodavci polakomili i pokušavaju redovne poslove obavljati s radnicima koji sjede kod kuće, što bi, naravno, bilo puno jeftinije. No zaboravili su da pripravnost nije radno vrijeme te da je zamišljena kao dopuna redovnog rada, koja se može uvoditi samo iz tehnološki opravdanih razloga.
  Opširno mišljenje TEHNOS-a o donešenoj Uputi za organizaciju smjenskog rada i pripravnosti u HEP Operatoru distribucijskog sustava d.o.o. možete naći OVDJE.

  Zanimljiva je ta pogonska pripravnost. Zbog rezanja troškova većina poslodavaca radnicima u pripravnosti vjerojatno neće htjeti dati službeni mobitel, a o službenim autima da i ne govorimo. Tako će radnici valjda morati sjediti kod kuće, kao zapete puške, u iščekivanju poziva. Naravno, zbog znatnog smanjenja sigurnosti ovakvom organizacijom rada, poslodavci bi zbog toga mogli nadrapati, pa će pod prijetnjom opomena i otkaza od radnika tražiti da što prije reagiraju i stignu na intervenciju, jer će im se mjeriti koliko je vremena trebalo da se odazovu. To pak znači da će Pripravnosnici (nova kategorija radnika u HEP-u) trebati spavati u čizmama ili na stolcu pored telefona (kao u vojsci), kako bi što prije odjurili u nove radne pobjede. Što će biti ako HT linije zataje, ne smijemo niti pomišljati.

  Što bi mogao biti sljedeći korak ove doktrine smanjivanja broja operativaca? Pretpostavljamo da će se zbog prekomjernog manjka radnika dogoditi dodatno uvođenje outsorcinga i vanjskih izvođača, kao jedna dugoročna mudrost, koju su iz pete izvukli hrvatski menadžeri, a u skladu sa svjetskim trendovima. Pa je tako za očekivati da osim već odavno desetkovanih radnih mjesta na održavanju postrojenja, gdje nam vanjski izvođači često masno naplaćuju usluge i ostavljaju nedovršen posao koji za njima mora popravljati ono malo naših (ne)radnika koji su još opstali, preuzmu i ostale poslove „core businessa“ (neke su već preuzeli), poput izvođenja radova na priključcima i mreži, i u konačnici: upravljanje objektima, pogonima i sustavom.
  Na kraju, kada u medijima osvanu prilozi o HEP-u kao izvoru zla, koji zbog nepotizma i štednje na radnicima ostavlja kupce koji uredno plaćaju račune sve češće bez električne energije, pa kad zaredaju tužbe i prijave nadležnim institucijama, onda će, naravno, sindikat biti kriv jer šteti ugledu HEP-a u javnosti, te ne dozvoljava napredak jadnim poslodavcima koji su se silno namučili ne bi li što bolje organizirali rad i racionalizirali poslovanje.

  Smjenski rad je kriv za sve! Sve to je sigurno zbog smjenskog rada i tih prokletih dodataka, koje smjenski radnici dobivaju izležavajući se i ništa ne radeći. Pri tom se zaboravlja da velika većina operativaca ne smije mrdnuti sa svog radnog mjesta za razliku od mnogobrojnih tzv. „šetača“, da su im troškovi bolovanja, dnevnica, obrazovanja i potrošenih dana na službenim putevima „u tragovima“ u odnosu na prosjek ostalih radnika. Koliko su samo operativci prekovremenih sati poslodavcima oprostili, tolerirali tzv. „slobodne sate“, koristili godišnji odmor uglavnom onda kada mogu a ne kada žele, i pri tom gledali svoja posla i vrlo malo tražili i gnjavili poslodavce? Ali ne, to nije dovoljno, već su operativci svako malo nekome „trn u oku“. O utjecaju smjenskog rada na ljudski organizam nema smisla ni govoriti, s obzirom na činjenicu o izležavanju.

  Nastavno na sve navedeno, smatramo da je došlo krajnje vrijeme za izradu već davno opjevanog opisa poslova radnika, jer ovakva organizacija rada, na temelju izmišljotina, više nema nikakvoga smisla. Treba već jednom reći tko obavlja koji posao, gdje je manjak a gdje višak radnika. Tada bi se saznala i prava istina o radu operativaca. No to „neradnicima“ nije u interesu, pa je utopija da će poslodavci u HEP-u to ikada napraviti.
  Stoga svim poslodavcima koji se prepoznaju u ovom tekstu, a gdje TEHNOS ima svoje članove, poručujemo: ako ne želite ili ne znate razmišljati o dobrobiti poduzeća i racionalizirati poslovanje tamo gdje je to potrebno, onda barem, molimo Vas, OSTAVITE OPERATIVCE NA MIRU, jer oni rade svoj posao bez kojeg naše poduzeće ne može egzistirati, ma koliko to netko pokušao osporiti i omalovažiti!

  Sindikat TEHNOS, u skladu sa zakonima i drugim propisima, otvara poglavlje zaštite struke i smjenskog rada na poslovima vođenja i upravljanja sustavom, pogonima i objektima, kako zbog interesa radnika, tako još više zbog sigurnosti i pouzdanosti hrvatskog elektroenergetskog sustava i opskrbe kupaca.

  Osnovni cilj u tom smjeru bit će:
 • Otpor svakom pokušaju poslodavaca za dodatno smanjivanje broja operativnih radnika u poslovnom sustavu HEP grupe
 • Dodatno zapošljavanje na radnim mjestima gdje je već nastalo kritično stanje


 • Vaš TEHNOS!
 
Vijesti
  TEHNOS aktualnosti
12/26/2023
12/26/2023
12/26/2023
12/25/2023
11/21/2023
10/31/2023
10/10/2023
8/14/2023
7/19/2023
6/6/2023
5/23/2023
4/20/2023
3/30/2023
3/30/2023
3/18/2023
3/18/2023
3/5/2023
2/23/2023
2/19/2023
10/19/2022
8/12/2022
6/6/2022
6/2/2022
5/1/2022
12/14/2021
11/19/2021
1/27/2021
1/19/2021
1/15/2021
4/15/2020
 
  Sva prava pridržana A design