Pravično bi bilo da je plaća u HEP-u od 1.1.2024. veća:
0%
15%
30%
45%
60%
Rezultati | Arhiva
 
Aktualnosti
 
 
- Priopćenje za javnost: PORUKA NOVOJ VLASTI
 
 • Zagreb, 30. studenog 2011.

  Prateći izbornu kampanju i takozvane „Programe“ svih većih političkih stranaka uoči nadolazećih parlamentarnih izbora u Republici Hrvatskoj, zaključujemo kako niti ovi izbori neće rezultirati bitnim pozitivnim promjenama, već će se nastaviti s lošim upravljanjem nacionalnom imovinom, političkim kadroviranjem u javnom sektoru te pogodovanjem krupnom kapitalu.

  Na poslovnom sustavu HEP grupe neposredno su se odrazili svi negativni učinci takvog utjecaja Vlasti. Nakon što su Ivan Mravak i njegovi prethodnici unijeli nered u HEP, Leo Begović je sa svojim suradnicima potpuno birokratizirao i otežao poslovni proces te nastavio oprobani model uništavanja struke i poslušnosti onome tko ga je postavio, a sve na štetu dugoročne održivosti poslovnog sustava HEP-a.

  Stoga budućoj Vlasti objavljujemo svoj sindikalni postizborni program za 2012. godinu, koji se sastoji od najave industrijskih akcija ukoliko se ne udovolji sljedećim zahtjevima: ~
  1. Održanje cjelovitog HEP-a umjesto najavljenih namjera rasparčavanja na dijelove, koji su oprobana prethodnica buduće privatizacije.
  2. Raspisivanje transparentnih javnih natječaja za članove Nadzornog odbora i Upravu HEP-a, s mogučnošću sudjelovanja sindikata i druge zainteresirane javnosti u izbornim povjerenstvima.
  3. Aktivno upravljanje ljudskim potencijalima, umjesto dosadašnjeg stihijskog i političkog kadroviranja koji rezultira kontinuiranim uništavanjem struke te gubitkom radnih mjesta i poslova.

  Predsjedništvo TEHNOS-a


  Prilog priopćenju za javnost


  1.
  Nužno je sačuvati preostale vrijednosti u vlasništvu Republike Hrvatske, sve one vrijednosti koje dosadašnje vlasti još nisu upropastile ili rasprodale.
  Gotovo sve političke stranke istaknut će da je energetski sektor jedan od ključnih za novi investicijski zamah. Potencijal tog sektora u Hrvatskoj mjeri se redom veličine stotine milijardi kuna.
  Postupci dosadašnje vlasti, kao i najavljeni programi HDZ-a, Kukuriku koalicije, ali i nekih drugih stranaka su razbijanje HEP-a na dijelove, izdvajanjem prijenosne i distribucijske djelatnosti (75% zaposlenih) iz sustava HEP-a te ostavljanje iznimno vrijednih resursa (u prvom redu hrvatskih elektrana) potpuno nezaštićene od daljnjeg cijepanja i izloženosti privatizaciji i krupnom kapitalu, pod izlikom da to od Hrvatske traže europske energetske direktive, pri tom se kuneći da privatizacije HEP-a neće biti. To su smišljene laži, koje će dovesti do potpune energetske (ali i ostale) ovisnosti Hrvatske o drugima.
  Zadržavanje cjelovitog HEP-a u državnom vlasništvu također je vrlo bitno za opstanak ionako osiromašene domaće industrije, koja zajedno sa HEP-om zapošljava preko pedeset tisuća radnika. U slučaju razbijanja HEP-a izgubit će se mnoga radna mjesta u Hrvatskoj.
  Zbog toga HEP, ali i druga javna poduzeća koja gospodare javnim dobrom, poput šuma, voda, autocesta i željeznice, treba svim silama nastojati zaštititi, zadržati ih cjelovite i ostaviti u 100%-tnom vlasništvu Republike Hrvatske.

  2.
  Cjelovitost javnih poduzeća nije bitna samo zbog zaštite Hrvatskog vlasništva, već i zbog profitabilnosti koje te kompanije mogu imati. Naravno, svi znamo da naša javna poduzeća ne iskazuju svoj ogroman potencijal, već su ona veliko leglo korupcije i lošeg upravljanja. Razlog tome je političko kadroviranje i uvođenje takvog, lošeg kadra, u sve pore tih kompanija.
  Krajnje je vrijeme da politika izvadi svoje ljepljive prste i prestane reketirati nacionalno bogatsvo. Stoga je potrebno raspisivanje transparentnih javnih natječaja za Nadzorne odbore i Uprave javnih poduzeća, koji neće biti puka formalnost, već će predstavnike u Povjerenstvima za odabir kadrova imati i predstavnici zainteresirane javnosti, poput sindikata i drugih zainteresiranih udruga. Svatko tko se tome opire, ima zlokobne namjere.
  Transparentan izbor sposobne i stručne upravljačke strukture osigurao bi ono što nazivamo javnim interesom Republike Hrvatske; od zapošljavanja, punjenja državnog proračuna i drugog. Postavljamo pitanje, zašto to do sada nije činila niti jedna vlast i zašto to u svojim izbornim programima ne iznose perjanice predstojećih izbora, nego i opet slažu listu „isključivo podobnih“ kadrova (velikim dijelom nekompetentnih i nesposobnih) za upravljanje javnim sektorom?

  3.
  U HEP-u se posljednjih 10 godina upravljalo uglavnom poslodavčevim ljudskim potencijalima, a danas se ljudskim potencijalima uopće ne upravlja.

  Dobro je poznata činjenica o političkom kadroviranju i nepotizmu u HEP-u. No to nije jedini problem s kadroviranjem te ovom prilikom iznosimo podatke o općoj kadrovskoj politici u HEP-u.
  Danas je u HEP-u zaposleno oko 13 800 radnika i 150 menadžera. U zadnjih 10 godina kontinuirano se povećava broj menadžera i ostalog rukovodećeg osoblja tako da je njihov broj u tom periodu povećan za oko 70%, dok je broj radnika smanjen za 10%. Osim toga, u HEP-u danas prema našim procjenama ima 15-20% radnika koji su zaposleni na radna mjesta za koje nemaju odgovarajuću stručnu spremu. Nadalje, ne postoji opis poslova radnika pa se radnici tjeraju obavljati različite poslove koji im ne bi trebali biti u opisu radnog mjesta, a postoji i veliki broj radnika koji imaju ugovore o radu za jedno a rade na drugom radnom mjestu. Konačno, postoji znatan broj radnika koji je unaprijeđen na rukovodeća radna mjesta a da pri tom nemaju ili imaju samo jednog do dva radnika kojima rukovode. Dakle, u prošlosti se nepravilno kadroviralo i pogodovalo samo određenoj skupini zaposlenih.
  S druge strane, smanjenje broja radnika uglavnom se događa na operativnim poslovima održavanja i upravljanja postrojenjima. Tako je u HEP-u već godinama kronični manjak operativaca, radnika koji ne pripadaju prije spomenutoj kategoriji povlaštenih. Danas je stanje toliko kritično da poslodavci sve češće posežu za nezakonitim načinima organizacije rada, jer drugačije ne mogu organizirati posao.

  Članovi Uprave HEP-a koji su politički ustoličeni prije dvije godine napravili su potpuni zaokret u kadrovskoj politici gotovo blokiravši sva kadrovska pomjeranja. Direktorima se uskraćuju suglasnosti za zapošljavanje i premještaje, čak i na onim radnim mjestima na kojima je manjak radnika kritičan, unatoč tome što je Vlada RH dopustila zapošljavanje javnim poduzećima koja dobro posluju.
  Stoga je osim stvorenih nepravdi iz prošlosti, danas u HEP-u gotovo nemoguće napredovanje radnika, a sustav stimuliranja radnika je ukinut iako je i prije bio simboličan (u prosjeku 40 kuna mjesečno po radniku). Direktorica Sektora za ljudske potencijale smijenjena je početkom ove godine, no do danas nije raspisan natječaj za to radno mjesto. Navedene činjenice dovoljno govore o brizi za kadrove u HEP-u.

  Osim nezadovoljstva radnika, posljedica manjka stručnih i operativnih radnika je gašenje radnih mjesta, propadanje struke i posljedično gubitak poslova. Smatramo kako racionalizacija troškova za zaposlene nije jedini razlog ovakvog ponašanja, već da se radi o nemaru ili nemoralnim motivima s namjerom slabljenja HEP-a uništavanjem struke i gubitkom poslova u korist privatnih poduzeća.

  Predsjedništvo TEHNOS-a
 
Vijesti
  TEHNOS aktualnosti
12/26/2023
12/26/2023
12/26/2023
12/25/2023
11/21/2023
10/31/2023
10/10/2023
8/14/2023
7/19/2023
6/6/2023
5/23/2023
4/20/2023
3/30/2023
3/30/2023
3/18/2023
3/18/2023
3/5/2023
2/23/2023
2/19/2023
10/19/2022
8/12/2022
6/6/2022
6/2/2022
5/1/2022
12/14/2021
11/19/2021
1/27/2021
1/19/2021
1/15/2021
4/15/2020
 
  Sva prava pridržana A design