Pravično bi bilo da je plaća u HEP-u od 1.1.2024. veća:
0%
15%
30%
45%
60%
Rezultati | Arhiva
 
Aktualnosti
 
 
- UPOZORENJE - PRIPREMA SE ZNATNO SMANJENJE PRAVA RADNIKA
 
 • Zagreb, 27. ožujak 2013.

  članovima TEHNOS-a i svim radnicima HEP-a


  • GDJE JE NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR?!

  Dana 13. veljače 2013. godine održan je sastanak Uprave i sindikata na kojem je TEHNOS (koji ne sudjeluje u pregovorima) informiran da se kolektivni pregovori vode na obostrano zadovoljstvo svih strana. Unatoč tome, poslodavci su mjesec dana kasnije (13. ožujka) na savjetovanje prema radničkim vijećima i sindikatima uputili Pravilnik o radu sa znatno umanjenim pravima radnika od postojećih, koji bi trebao zamijeniti važeći kolektivni ugovor nakon isteka njegove produžene primjene, s objašnjenjem da postoje sporne odredbe oko kojih se pregovarači još uvijek nisu usuglasili. Štoviše, poslodavac Pravilnik želi donijeti 01. travnja čime pokušava nezakonito skratiti produženu primjenu, zanemarujući važeći kolektivni ugovor po kojemu produžena primjena vrijedi do 31. prosinca 2013. godine.
  Time postaje očito da poslodavac ne pregovara u dobroj vjeri, te da prijetnjom donošenja Pravilnika umjesto novog kolektivnog ugovora, radi pritisak na sindikalne pregovarače u cilju smanjenja stečenih prava radnika. Odugovlačenje pregovora od strane poslodavaca i čekanje isteka važećeg kolektivnog ugovora, kako bi „u cajtnotu“ pod pritiskom na sindikate primijenio već oprobani sistem ponude „uzmi ili ostavi“, već je odavno poznata pregovaračka metoda poslodavaca.~
  Prijetnja Pravilnikom o radu je legitiman način pritiska od strane poslodavca, no neprihvatljivo je što su sindikalni pregovarači dopustili da od 22. veljače do 13. ožujka ne bude pregovačkih sastanaka, kao i to da do danas (dva tjedna poslije) još uvijek nisu upoznali radnike s pokrenutim postupkom donošenja katastrofalno lošeg Pravilnika.

  Cijela situacija postaje jasnija, ako se prisjetimo slijedećeg:

  - pregovarački odbor sindikata je oslabljen zahvaljujući želji čelništva dva najveća HEP-ova sindikata (HES i NSR) da u kolektivnim pregovorima ne sudjeluju ostali (TEHNOS, HEDISS i EKN).
  - izgubljeno je tri mjeseca pregovora zbog prethodno navedene želje čelništva HES-a i NSR-a da se provede postupak utvrđivanja reprezentativnosti. Odugovlačenje u pregovorima uvijek odgovara poslodavcu, jer kolektivni ugovor je pravo radnika, dok poslodavcu ne treba kolektivni ugovor jer isto može riješiti Pravilnikom o radu i u njemu definirati/smanjivati prava onako kako on želi.
  - čelnici HES-a i NSR-a jednoznačno su izjavili da nitko (pa ni članovi tih sindikata) do samog kraja pregovora neće znati što će u novom kolektivnom ugovoru pisati. Pitamo se, jesu li oni dobili mandat da svojim članovima taje informacije? TEHNOS je više puta upozorio da je izbjegavanje transparentnosti i skrivanje informacija najbolji put da poslodavac „u tišini“ smanji prava radnika.


  • KAKVA ĆE BITI PRAVA RADNIKA?!

  Ukoliko poslodavac u punoj mjeri ispuni svoju želju smanjivanja prava radnika navedenim Pravilnikom, to će u pogledu plaća i materijalnih prava iznositi:

  - Minuli rad se za svaku godinu radnog staža smanjuje sa 0,65% na 0,50%.
  Prosječan gubitak po radniku je oko 2.000,00 kuna neto godišnje.
  Radnici s velikim radnim stažem bit će oštećeni i preko 7.000 kuna neto godišnje.
  Ukupno iz džepova radnika odlazi oko 27 milijuna kuna neto godišnje.

  - Regres se smanjuje sa 1.800,00 kuna na 0,00 kuna.
  Ukupno iz džepova radnika odlazi oko 24 milijuna kuna neto godišnje.
  Naročito će biti oštećeni radnici s manjim primanjima.

  - Božićnica se smanjuje sa 1.750,00 kuna na 0,00 kuna.
  Ukupno iz džepova radnika odlazi oko 24 milijuna kuna neto godišnje.
  Naročito će biti oštećeni radnici s manjim primanjima.

  - Uskrsnica se smanjuje sa 400,00 kuna na 0,00 kuna.
  Ukupno iz džepova radnika odlazi oko 5,5 milijuna kuna neto godišnje.
  . Naročito će biti oštećeni radnici s manjim primanjima.

  - Naknada za prijevoz se isplaćuje samo za 11 mjeseci.
  Prosječan gubitak po radniku je oko 500,00 kuna neto godišnje.
  Ukupno iz džepova radnika odlazi oko 7 milijuna kuna neto godišnje.

  - Naknada za prijevoz se ograničava na maksimalno 700 kuna mjesečno.
  Neki radnici će biti oštećeni i preko 10.000,00 kuna neto godišnje.

  - Otpremnina prigodom odlaska u mirovinu smanjuje se sa 1/8 na 1/10 bruto plaće po godini staža.
  - Iznos dnevnice se smanjuje sa 170,00 na 150,00 kuna.
  - Terenski dodatak se smanjuje sa 170,00 na 150,00 kuna.
  - Naknada za odvojeni život smanjuje se sa 1.500,00 kuna na 1.000,00 kuna.

  Osim odredbi vezanih za plaće i materijalna prava, postoje i brojna druga prava radnika koja su ovim prijedlogom Pravilnika smanjena, a naročito je nepovoljno brisanje odredbe o sigurnosti plaće koju je do sada poslodavac bio dužan prioritetno osigurati neovisno o rezultatima poslovanja.

  Ukupno uzevši, prijedlogom Pravilnika prava radnika smanjila bi se za više od 10%, a za pojedine kategorije (starije, sa manjim primanjima i udaljenim mjestom stanovanja) gubitak bi mogao iznositi i katastrofalnih više od 25%.

  Još jednom se pokazuje da je poslodavcima radnik HEP-a postao potpuno sporedna stvar. To su već pokazali na pitanju božićnice, potpunim ukidanjem sredstava za standard radnika, namjerom otimanja odmarališta, nekvalitetnim restrukturiranjem, gotovo potpunim izostankom socijalnog dijaloga sa sindikatom, neinformiranjem radnika o važnim procesima koji se događaju, nastavkom odljeva kadra u operativi koja jedva spaja kraj s krajem, uz istovremenu nesmanjenu brojnost rukovodećeg kadra te novog kadra stranačkog pedigrea, itd.
  Sve spomenuto nije ništa novo i možda predstavlja normalne pojave s obzirom na društvo u kojem živimo. No neprihvatljivo je da se na takvim podlogama traže dodatna smanjenja prava radnika, koji bi jedini trebali biti žrtve nesavršenosti poslovanja HEP-a.


  • ŠTO ĆE UČINITI SINDIKATI?!

  Iako je TEHNOS u više navrata tražio da se informiraju ostali sindikati i radnici, kako bismo u slučaju potrebe svi zajedno na vrijeme mogli reagirati, kolektivni pregovori su ostali tajanstveni, a to je bila isključivo volja čelništva Hrvatskog elektrogospodarskog sindikata – HES i Nezavisnog sindikata radnika HEP-a (NSR HEP-a).
  Zakon o radu definira pravo na kolektivno pregovaranje onim sindikatima koji su sposobni sredstvima pritiska utjecati na poslodavca. Prijetnja donošenjem Pravilnika o radu je legitiman način pritiska od strane poslodavca, na koji sindikat mora odgovoriti svojim pritiskom, a to je u konačnici: prijetnja industrijskim akcijama. Ne samo da se ne vide pritisci naših „velikih“ pregovarača na poslodavca, već se oni uopće ne obraćaju niti zaposlenicima.
  Konačno, kada se pogledaju odredbe Pravilnika, osim smanjenja cijelog niza prava radnika i nekoliko pojašnjenja postojećih odredbi, nema nikakvih drugih izmjena u odnosu na postojeći kolektivni ugovor. Pitamo se, o čemu se uopće pregovaralo i jesu li sindikalni pregovarači uopće imali svoje prijedloge?!

  Nasuprot takvom odnosu, TEHNOS je napravio prijedlog novog kolektivnog ugovora, tražio svoje sudjelovanje u pregovorima predlažući sporazum s ostalim sindikatima, upozoravao na slabljenje pregovaračke pozicije sindikata i gubljenje dragocjenog vremena za pregovore, zahtijevao fizičko prisustvo na pregovorima i pravo na informaciju, predložio aneks za produženje postojećeg kolektivnog ugovora te se usprotivio prijedlogu Pravilnika o radu.

  Namjernom opstrukcijom od strane čelništva HES-a i NSR-a, svi naši dosadašnji prijedlozi su odbijeni. Takvo ponašanje dovelo je do trenutnog stanja u kojem su prava radnika HEP-a ozbiljno ugrožena. Sada se vidi da smo bili u pravu tvrdeći da će posljedica namjernog izbacivanja TEHNOS-a i ostalih sindikata iz pregovora biti nekvalitetan kolektivni ugovor, jer je očito da čelništva HES-a i NSR-a ne žele ili su nesposobni obavljati svoj osnovni zadatak: štititi i promicati prava radnika HEP-a!

  TEHNOS je i ovaj puta, kao u bezbroj prijašnjih slučajeva, spreman aktivirati sve svoje snage u zaštitu prava radnika HEP-a. Ukoliko se odredbe Pravilnika radikalno ne promjene u korist radnika i ne uvedu u novi kolektivni ugovor, te ukoliko su radnici spremni na zaštitu svojih prava, spremni smo stati na čelo obrane prava radnika HEP-a.


  • ŠTO ĆE UČINITI RADNICI?!

  No pravo je pitanje što će učiniti povjerenici i članovi drugih sindikata te svi ostali radnici HEP-a.
  Zar je šačica privilegiranih sindikalista zaista dobila bezgranični mandat odlučivanja u ime više od 13.000 zaposlenih? Zar smo zaista takvi da gledamo samo svoje uske osobne interese i ne vidimo da taj interes ne može biti ostvaren bez zajedničke borbe za opće dobro?

  Radnici HEP-a i pošteni povjerenici sindikata, krajnje je vrijeme za buđenje i ujedinjenje snaga!
  Radnicima predlažemo pokretanje inicijative ujedinjenja sindikalne scene, gdje čelništva postojećih sindikata ne mogu biti u užem rukovodstvu takvog, ujedinjenog sindikata.

  U suprotnom, već sutra će biti kasno! Postat ćemo jeftini nadničari tvrtke koju smo sami stvarali! Radnici HEP-a ne bi smjeli dozvoliti eroziju svojih prava, kako zbog svojih plaća tako i zbog položaja svih hrvatskih radnika i zaštite HEP-a kao nacionalnog dobra.

  za Predsjedništvo TEHNOS-a:
  Denis Geto, dipl.ing.
 
Vijesti
  TEHNOS aktualnosti
12/26/2023
12/26/2023
12/26/2023
12/25/2023
11/21/2023
10/31/2023
10/10/2023
8/14/2023
7/19/2023
6/6/2023
5/23/2023
4/20/2023
3/30/2023
3/30/2023
3/18/2023
3/18/2023
3/5/2023
2/23/2023
2/19/2023
10/19/2022
8/12/2022
6/6/2022
6/2/2022
5/1/2022
12/14/2021
11/19/2021
1/27/2021
1/19/2021
1/15/2021
4/15/2020
 
  Sva prava pridržana A design