Pravično bi bilo da je plaća u HEP-u od 1.1.2024. veća:
0%
15%
30%
45%
60%
Rezultati | Arhiva
 
Aktualnosti
 
 
- Medijski napisi o kriminalu u HEP-u
 
 • Zagreb, 05.07.2007
    Predsjedniku Uprave HEP-a d.d.

  Predmet: Medijski napisi o kriminalu u HEP-u - traži se očitovanje

  Poštovani gospodine Predsjedniče!
  Posljednijh nekoliko tjedana i dana svjedoci smo pisanja više hrvatskih tiskovina u kojima se govori o kriminalnim radnjama u HEP-u. Kako se radi o temi koja se direktno tiče financijskog položaja HEP-a i od interesa je za budući položaj HEP-a na otvorenom tržištu električne energije onda se može tvrditi da takve pojave ukupno utječu i na sigurnost i položaj radnika HEP-a.
  Zbog toga zahtijevamo od Vas da se slučaj unutar kuće istraži i da se utvrdi eventualna odgovornost svih aktera bez obzira na ime, prezime i trenutnu funkciju.~ Pri tome treba analizirati cijeli postupak nabave u konkretnom slučaju i provjeriti istinitost tvrdnji predstavnika stranih dobavljača (Novi list, 29.06.2007.g. str. 9.) koji kažu kako se namjerno izbjegavao međunarodni natječaj na kojem su oni mogli ponuditi robu po trostruko nižoj cijeni. Ako je to točno radilo bi se o uštedi od 6-7 milijuna eura i netko za to mora odgovarati.
  Stanje u HEP-u na polju nabave roba i usluga je loše, toga je svjesna i vidi to većina radnika HEP-a. Ovi publicirani slučajevi su vrh ili sami špic ledene sante nezakonitosti i malverzacija. Takvo stanje u HEP-u generira se najmanje posljednjih 10 godina i kao karcinom se širi po HEP-ovu tkivu proždirući supstancu ove nekada respektabilne tvrtke. Metastaze su se proširile i na niže-hijerarhijsku rukovodnu strukturu. Došlo je vrijeme da se netko odgovoran u ovoj državi upita otkud imovina, nekretnine i pokretnine nizu osoba koje su predstavljale faktor odlučivanja oko pojedinih poslova, a čiji legalni dohodak ne može biti izvor tolike materijalne moći.
  Provjerava li itko u ovoj državi usklađenost porezne i imovinske kartice svakog pojedinca. Ne znam hoće li Vaša Uprava imati snage uhvatiti se u koštac sa ovom pošasti, ali netko sigurno hoće ako se želi spasiti HEP i sačuvati interese države Hrvatske i radnika HEP-a.
  Apeliram na Vas da to učinite sami, odnosno zajedno sa Upravom kojoj ste na čelu. Analizirajte sve nabave i njihovu realnu vrijednost u odnosu na onu koja je plaćena. Posebnu pažnju obratite na građevinske radove na našim objektima i tko ih izvodi. Može li se kao izvođač pojaviti neka nova firma koja ne pripada interesnoj sferi?. Po kojoj smo cijeni i zašto smo obnavljali HEP-ove stanove na Olujom oslobođenom području 1995-96 god. da bi poslije sami sebe izvlastili od vlasništva i naše ljude koji u njima još stanuju doveli u situaciju da idu živjeti na ulicu. br> Analizirajte i ugovore kojima se angažiraju vanjski izvođači na elektro-strojarskim radovima i nabavama elektro-strojarske opreme. Mnoge poslove iz te domene bolje su obavljali naši ljudi, a uporno im se ne da raditi! Zašto? Razmotrite moralni lik svakog onoga kome je HEP omogućio status, plaću, osobni auto 24 sata (koliko se automobila uopće vozi u režimu cjelodnevnog korištenja, koliki je to trošak i da li je realno potreban?), hodanje po savjetovanjima, sjedenje u svečanim ložama, pohađanje međunarodnih seminara itd., a ti isti HEP-u vraćaju na način da dogovaraju s vanjskim isporučiocima i izvoditeljima astronomske cijene poslova radi osobne koristi.
  Uđite malo u distribucijsku problematiku, razmotrite kako se naplaćuju novi priključci i analizirajte strukturu prikazanih gubitaka u mreži. Stavite pod povećalo sve ugovore na temelju kojih nastaje HEP-ova financijska obveza ili pravo, a koje HEP sklapa sa vanjskim tvrtkama. Moglo bi se nabrajati još ali nema potrebe, jer je svima sve jasno. Iza svega ovoga jedino je istodobno i tragično i komično, kako se pored tolikog nereda i rasipništva godinama ignoriraju, u financijskom smislu mali zahtjevi ovog sindikata koji se tiču poboljšanja materijalnog položaja radnika.
  Sramota je da monter DV-a ima više od tisuću kuna manju plaću od prosjeka u HEP-u. Ova tvrtka je došla u poziciju da ne cijeni ljude od čijeg rada živi. To je najgore što se bilo kojoj tvrtci može dogoditi.
  Prije više od mjesec dana uputio sam Vam inicijativu da razmotrite na Upravi mogućnost osnivanja fonda za pomoć teže oboljelim radnicima po organizacijskim jedinicama i predložio sam da se fond puni od (malog) dijela sredstava dobivenih prodajom otpisane opreme. Ljude je strah ozbiljnije bolesti ne toliko zbog ishoda bolesti , što je apsurdno, koliko zbog činjenice da im obitelji ne bi gladovale ako liječenje potraje. Niste mi još odgovorili na tu inicijativu, a vjerojatno niti ne mislite. TEHNOS nije veliki sindikat ali takvo ponašanje od strane Uprave je nedopustivo. Radnici HEP-a i zbog toga su ogorčeni jer vide da gotovo ništa ne prolazi što sindikat(i) predlaže u interesu prava i položaja radnika.
  Molim Vas da hitno na Upravi porazgovarate o navodima iz ovog pisma i da iziđete sa jasnom strategijom za borbu protiv svakog vida korupcije i kriminala u HEP-u. Sve što pojedinci i grupe unutar i van HEP-a rade posljednjih 10-tak ili više godina kao rezultat ima slabljenje HEP-ove pozicije i pretvaranje HEP-a u lak plijen privatizacijske papazjanije. Pri tome oni su sebe nekažnjivo obogatili i sutra se misle pojaviti kao glavni akteri u procesu privatizacije tvrtke kojoj su prethodno pili krv kao pijavice.
  Radnici HEP-a to ne smiju dopustiti! Na Vama je da sve nemoralne radnje sankcionirate koristeći pri tom i pomoć svih institucija hrvatske države. Ako to držite nemogućom misijom smatramo da bi o tome trebali obavijestiti javnost i kao moralni čin podnijeti ostavku.
  Zahtijevamo da nas o svakoj namjeri koju kanite poduzeti kako bi se krivce za ovakvo stanje sankcioniralo, obavijestite u roku od osam dana kako bi TEHNOS znao planirati svoje daljnje postupanje. Do sada smo dva puta zbog inzistiranja na pravima radnika najavljivali štrajk. Oba puta aktivnosti oko štrajka su prekidane nakon potpisivanja sporazuma kojeg Uprave kasnije nisu poštovale.
  Prava radnika i budućnost tvrtke najviše se ugrožavju kriminalnim radnjama. Dođe li do organizacije štrajka motiviranog ogorčenjem radništva ovim činjenicama i spoznajom da nitko ništa ne poduzima da se nezakonitosti utvrde i pojedinci kazne ili smijene, vjerujte da treći puta nikakav sporazum neće spriječiti mrak u Hrvatskoj.

  S poštovanjem,
  Predsjednik TEHNOS-a
  Matko Utrobičić

    Kopiju pisma dostaviti:
   • članovima Uprave HEP-a d.d.
   • direktorima ovisnih društava
   • info – hepu
   • oglasnim pločama
   • web portalu: heptehnos.hr

    Ako ne bude očitovanja Uprave u roku od 8 dana:
   • Predsjedniku RH Stipi Mesiću
   • Premijeru Vlade RH dr. Ivi Sanaderu
   • Mladenu Bajiću
   • sredstvima javnog priopćavanja
 
Vijesti
  TEHNOS aktualnosti
12/26/2023
12/26/2023
12/26/2023
12/25/2023
11/21/2023
10/31/2023
10/10/2023
8/14/2023
7/19/2023
6/6/2023
5/23/2023
4/20/2023
3/30/2023
3/30/2023
3/18/2023
3/18/2023
3/5/2023
2/23/2023
2/19/2023
10/19/2022
8/12/2022
6/6/2022
6/2/2022
5/1/2022
12/14/2021
11/19/2021
1/27/2021
1/19/2021
1/15/2021
4/15/2020
 
  Sva prava pridržana A design