Sindikat Tehnos Sindikat Tehnos Sindikat Tehnos Sindikat Tehnos Sindikat Tehnos Sindikat Tehnos Sindikat Tehnos Sindikat Tehnos Sindikat Tehnos Sindikat Tehnos sindikat radnika HEP sindikat radnika HEP sindikat radnika HEP sindikat radnika HEP sindikat radnika HEP sindikat radnika HEP sindikat radnika HEP sindikat radnika HEP sindikat radnika HEP sindikat radnika HEP sindikat smjena sindikat smjena sindikat smjena sindikat smjena sindikat smjena sindikat smjena sindikat smjena sindikat smjena sindikat smjena sindikat smjena prava radnika tehnos prava radnika tehnos prava radnika tehnos prava radnika tehnos prava radnika tehnos prava radnika tehnos prava radnika tehnos prava radnika tehnos prava radnika tehnos prava radnika tehnos statut tehnos statut tehnos statut tehnos statut tehnos statut tehnos statut tehnos statut tehnos statut tehnos Strukovni sindikat radnika HEP-a Strukovni sindikat radnika HEP-a Strukovni sindikat radnika HEP-a Strukovni sindikat radnika HEP-a Strukovni sindikat radnika HEP-a Strukovni sindikat radnika HEP-a Strukovni sindikat radnika HEP-a Strukovni sindikat radnika HEP-a
 
 

TEHNOS na Facebook u..

         Glasnik TEHNOS_a br.2
         Glasnik TEHNOS_a br.1


Treba li u kriznim vremenima radnicima HEP-a smanjivati pla─çu?
DA, svakako
Samo ako je solidarno za pomo─ç drugima
NE
Rezultati | Arhiva


 
video

Video materijali..
 
 
Naslovnica
 
 
 
Sto┼żer za obranu Rafinerije: Zatvaranje je strate┼íka zada─ça Ma─Ĺara
TEHNOS strukovni sindikat radnika hep a, vruće vijesti
 
   RSS aktualnosti
 
- Uputa ─Źlanovima TEHNOS-a: PRAVO NA ODMOR (STANKU) ZA VRIJEME RADNOG VREMENA
 
 • Zagreb, 2. svibanj 2011.

  S obzirom na ─Źinjenicu da povremeno dobijamo upite na┼íih ─Źlanova o pravu na stanku za vrijeme radnog vremena, izdajemo ovu Uputu.

  Kolektivnim ugovorom za HEP grupu propisano je pravo radnika na stanku za vrijeme radnog vremena u trajanju 30 minuta (za 8-satni radni dan), odnosno 45 minuta (za 12-satni smjenski radni dan).

  Poslodavac mora svakom radniku omogu─çiti pravo na stanku.

  Zbog potrebe procesa rada, poslodavac mo┼że radniku zabraniti kori┼ítenje stanke, no tada je du┼żan:

  1. Donijeti odluku o konkretnim radnim mjestima na kojima radnici ne mogu koristiti svoje pravo na stanku.

  2. Radniku zbrajati (kumulirati) neiskorištene sate stanke.

  3. Donijeti odluku o vremenu kada ─çe radnik iskoristiti kumulirane sate (preraspodjela tijekom iste kalendarske godine).

  Sve ─Źlanove TEHNOS-a koji smatraju da im nije omogu─çeno pravo kori┼ítenje stanke, molimo da se obrate svom sindikalnom povjereniku ili u tajni┼ítvo TEHNOS-a na telefon 01/6322-230 (radnim danom od 9,00-13,00 sati).


  D.G.
 
 
- SRETAN PRAZNIK RADA
 
 • Me─Ĺunarodni praznik rada obilje┼żava se kao spomen na velike radni─Źke demonstracije odr┼żane u Chicagu dana 1. svibnja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo vi┼íe od dvije stotine radnika, a osmero je radnika osu─Ĺeno na smrt.

  Demonstracije su odr┼żane radi zahtjeva radnika za osamsatnim radnim vremenom.
  1. svibnja se kao me─Ĺunarodni praznik rada obilje┼żava od 1889. godine, a u Hrvatskoj je prvi put obilje┼żen 1890. godine u Maksimiru.

  U 20. je stolje─çu se datum s vremenom etablirao kao anarhisti─Źki i socijalisti─Źki blagdan, te je ba┼í u tim krugovima poznat i kao Me─Ĺunarodni dan radnika, odnosno Praznik rada. U ovom je obliku prvi svibnja postao me─Ĺunarodno slavlje socijalnih i ekonomskih uspjeha radni─Źke klase i sindikalnog pokreta.

  Tom prigodom ─Źestitamo 1.svibnja svim radnicima Hep-a.
 
 
- Izvješće o Akcijskom planu za restrukturiranje HEP grupe
 
 • Zagreb, 11. travnja 2011.

  Rukovode─çi se ve─çinskim stavom izra┼żenim kroz javne rasprave na temu implementacije 3. paketa energetskih zakona EU, izra─Ĺeni su prijedlozi energetskih zakona kojima je omogu─çeno restrukturiranje HEP-a po tzv. modelu ITO (Independant Transmission Operator) ÔÇô Neovisni operator prijenosa.~
Više o tome..

- TEHNOS od poslodavca prihvatio slu┼żbeni automobil
 
 • Zagreb, 8. travnja 2011.

  Uprava HEP-a d.d. prije otprilike godinu dana donijela je odluku kojom je sindikatima ponudila dodatna prava, u obliku nadoknade putnih tro┼íkova za predsjednika sindikata ili dodjele slu┼żbenog automobila na kori┼ítenje 24 sata.

  Putni tro┼íkovi za prisustvovanje sjednicama tijela sindikata te obilazak podru┼żnica su najve─çi izdatak u djelatnosti sindikata, te je u svrhu smanjenja tro┼íkova TEHNOS ponudu prihvatio, koja je nedavno i realizirana.

  Prema našim informacijama, to pravo su iskoristili i ostali sindikati.

  TEHNOS se ovim putem zahvaljuje Upravi HEP-a.

  TEHNOS ─çe automobil vratiti ako ─Źlanovi sindikata smatraju da smo donijeli lo┼íu odluku ili u trenutku kada poslodavac zatra┼żi njegov povrat.
 
 
- TEHNOS kre─çe u obranu opstojnosti radnih mjesta smjenskih i drugih operativnih radnika
 
 • Zagreb, 13. o┼żujak 2011.

  U dana┼ínjim uvjetima, kada je nominalno zaposleno vi┼íe radnika nego ┼íto je potrebno, TEHNOS ne mo┼że prihvatiti diskriminaciju radnika i njihovih radnih mjesta na poslovima odr┼żavanja elektroenergetskih postrojenja i objekata te na poslovima u smjenskom radu (operativni radnici), koja se sustavno provodi ve─ç niz godina.

  ~
Više o tome..

- GLASUJTE NA IZBORIMA ZA RADNI─îKA VIJE─ćA
 
 • Zagreb, 11. o┼żujak 2011.

  U ve─çini organizacijskih jedinica HEP grupe u tijeku su izbori za radni─Źka vije─ça.

 • Radni─Źko vije─çe se mo┼że utemeljiti samo ako na izbore iza─Ĺe najmanje 1/3 radnika. Stoga iza─Ĺite na izbore, pa makar Vas ova tema ne zanimala. Radni─Źka vije─ça moramo imati, jer nikada ne znate kada ─çe ba┼í Vama zatrebati njihova pomo─ç.
 • Nemojte glasati za odre─Ĺenu listu samo zato ┼íto ju je predlo┼żio sindikat ─Źiji ste Vi ─Źlan, niti zato ┼íto Va┼í sindikalni povjerenik tako preporu─Źa, ve─ç glasujte za listu gdje se nalaze imena onih radnika za koje mislite da bi najbolje mogli zastupati prava radnika.
 • Svim radnicima HEP-a u ─Źijim organizacijskim jedinicama jo┼í nije utemeljeno radni─Źko vije─çe preporu─Źamo da pokrenu inicijativu za utemeljenje. Ako ne znate kako, obratite se nama.


 • Mnogi poistovje─çuju sindikat s radni─Źkim vije─çem, no postoje ogromne razlike.
 • Sindikat je udruga koja zastupa svoje ─Źlanove, pregovara o tarifnim pitanjima (kolektivni ugovor), daje ─Źlanovima pravnu podr┼íku, te inicira izbore i podr┼żava radni─Źka vije─ça. Sindikat se slu┼żi pritiscima, pa i ┼ítrajkom.
 • Radni─Źko vije─çe zastupa sve radnike. Ono ne smije i─çi u ┼ítrajk, ve─ç koristi zakon kao oru┼żje, argument, ideju, konkretne prijedloge rje┼íenja. Ukoliko je pritisak potreban, radni─Źko vije─çe mo┼że koristiti pomo─ç sindikata. Poslodavac nije du┼żan sindikatu (ve─ç samo radni─Źkom vije─çu) dostaviti izvje┼ítaj o poslovanju, prekovremenom radu, radnom vremenu, savjetovati se kod namjere davanja otkaza radniku, premje┼ítaja i sli─Źno.
 • No najva┼żnija zajedni─Źka uloga i sindikata i radni─Źkog vije─ça je vo─Ĺenje brige o ugro┼żenim pravima i interesima radnika, provo─Ĺenju zakona i kolektivnih ugovora.


 • Isprepletene uloge predstavnika sindikata i predstavnika koje su odabrali svi radnici, zahtjevaju me─Ĺusobnu suradnju.

  Mnogi sindikati smatraju da su radni─Źka vije─ça izmi┼íljena samo zato da bi se uz njihovu pomo─ç eliminirali sindikati iz poduze─ça. Sindikat grije┼íi kada se olako odri─Źe radni─Źkog vije─ça i utjecaja koji se preko njega mo┼że ostvariti. Tamo gdje sindikati sa radni─Źkim vije─çima rade, gdje ula┼żu u informiranje i obrazovanje ljudi, posti┼żu se odli─Źni rezultati.
  Radni─Źka vije─ça u HEP-u jo┼í uvijek nisu dosegla ni pribli┼żnu razinu ovlasti koju im daje zakon. Potrebno je dalje unaprje─Ĺivati njihov utjecaj.
  Stoga ─çe TEHNOS odmah nakon dovr┼íetka izbornih postupaka posredovati i potaknuti ─Źlanove radni─Źkih vije─ça na kvalitetno obrazovanje, koje im poslodavac mora omogu─çiti.
 
 
- ZA SADA SPAŠENA CJELOVITOST HEP GRUPE
 
 • Zagreb, 28. sije─Źanj 2011.

  U posljednja tri mjeseca intenzivno se raspravljalo o uskla─Ĺenju hrvatskog energetskog sektora s energetskim direktivama Europske unije.
  U ┼żari┼ítu interesa bio je na─Źin restrukturiranja HEP grupe prema zahtjevima EU.

  Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetni┼ítva nositelj je ovog procesa. Stoga je MINGORP naru─Źio studiju o ovoj temi, koju su izradili EKONERG ÔÇô institut za energetiku i za┼ítitu okoli┼ía, Institut za elektroprivredu i energetiku i Odvjetni─Źki ured Tilo┼íanec, a recenzent studije bio je Energetski institut Hrvoje Po┼żar. Nakon toga, MINGORP i HRO CIGR├ë su organizirali tri javne rasprave na navedenu temu.~
Više o tome..

- PRIOP─ćENJE ZA JAVNOST
 
 • Zagreb, 26. sije─Źnja 2011.

  Naslov: Uskla─Ĺenje s novim energetskim propisima EU - opasnost za energetsku neovisnost Hrvatske

  Podnaslov: Tko to kroji sudbinu HEP-a i budu─çnost energetike u Hrvatskoj?

  Ovih dana odlu─Źuje se o modelu po kojem ─çe energetski sektor u Hrvatskoj biti uskla─Ĺen s energetskim direktivama Europske unije. Ovo uskla─Ĺivanje i restrukturiranje HEP-a koje ─çe uslijediti, presudno je za daljnji smjer u hrvatskoj energetici.
  S obzirom da je energetska strategija RH predvidjela vrlo visoke investicije u energetski sektor Hrvatske (9 milijardi EUR u idu─çih 10 godina), pitanje na─Źina uskla─Ĺivanja energetskog sektora iznimno je va┼żna problematika.~
Više o tome..

- ─îESTITKA
 
 • Sretne i blagoslovljene bo┼żi─çne blagdane te uspje┼ínu Novu 2011. godinu ┼żeli Vam TEHNOS.
 
 
- Elektra Zabok - nova podru┼żnica TEHNOS-a
 
 • Zabok, 15. prosinac 2010.

  TEHNOS pozdravlja sve radnike okupljene oko dispe─Źera i uklopni─Źara Elektre Zabok.

  Dobrodošli u ponosni tim istinske borbe za prava radnika!
 
 
- Završeni pregovori na novom Kolektivnom ugovoru za HEP grupu
 
 • Zagreb, 07. prosinac 2010.

  Danas je odr┼żan posljednji sastanak pregovara─Źkih odbora poslodavaca i sindikata, na kojem su usugla┼íene sve odredbe novog Kolektivnog ugovora.

  Sindikatima je preostalo dobiti potporu svojih tijela odlu─Źivanja, nakon ─Źega ─çe uslijediti i slu┼żbeno potpisivanje novog Kolektivnog ugovora.~
Više o tome..

- Odr┼żana 6. Izborna skup┼ítina TEHNOS-a
 
 • Oroslavje, 03. prosinca 2010. godine

  S obzirom na brojne aktivnosti i obveze, a posebice dugotrajnim pregovorima na novom Kolektivnom ugovoru, Izborna skup┼ítina TEHNOS-a organizirana je skromno, tek toliko da se ispuni zakonska potreba njenog odr┼żavanja.

  Stoga će u narednom periodu osnovna smjernica u planu rada TEHNOS-a biti organiziranje Izvanredne skupštine u 2011. godini. Na toj Skupštini kvalitetno će se pripremiti izbori svih tijela TEHNOS-a, a ona će ujedno biti i SVEČANA, povodom 20-godišnjice postojanja TEHNOS-a.

  Na 6. Izbornoj skup┼ítini izabrani su slijede─çi ─Źlanovi tijela TEHNOS-a:~
Više o tome..

- Referendum: KAKO SMO IZIGRALI GRA─ÉANE I ZAPOSLENIKE?
Ili umobolnica hrvatske virtualne stvarnosti
 
 • Zagreb, 24. studeni 2010.

  Hrvatska je definitivno bolesna zemlja. U njoj nema jasnih vrijednosti niti orijentira. Bolest je zarazna i prenose je mediji. Ta negativna energija pr┼íti iz njih na sve strane i uni┼ítava kriterije za procjenu dru┼ítvenih doga─Ĺanja. Umjesto da prosvje─çuju, informiraju, obrazuju ljude i razja┼ínjavaju politi─Źka zbivanja oni truju ljude nekompetentno┼í─çu, zlom namjerom, destrukcijom i la┼żima.

  Uvjerimo se u to na pitanju sporazuma koji su sindikati u utorak 23. studenoga postigli povodom sindikalnog referenduma. Neshvatljivo je da postoji i jedan jedini prigovor na ono što su sindikati ostvarili vezano za referendum.~
Više o tome..

- Kolektivni pregovori
 
 • Zagreb, 19. studeni 2010.

  P R I O P ─ć E NJ E


  O TIJEKU PREGOVORA ZA NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR ZA HEP GRUPU


  Nakon vi┼íe od pola godine pregovaranja na novom Kolektivnom ugovoru, poslodavci koriste ─Źinjenicu nepostojanja produ┼żene primjene Kolektivnog ugovora, odbijaju aktivno pregovaranje, te ─Źekaju istek va┼że─çeg Kolektivnog ugovora kako bi nas ucijenili s dono┼íenjem Pravilnika o radu kojim bi samostalno mogli odrediti sva ÔÇ×pravaÔÇť radnika i umanjiti ih koliko ┼żele.
  Ovakvo postupanje poslodavaca predstavlja nepo┼ítivanje potpisanog Sporazuma o pravilima kolektivnog pregovaranja, te potcjenjiva─Źki odnos prema sindikatima.~
Više o tome..

- Izvod iz Zapisnika sa sjednice Predsjedni┼ítva TEHNOS-a odr┼żane 15. studenog 2010. godine.
 
 • Zagreb, 17. studenog 2010.

  Ad-1) Uskla─Ĺenje s tre─çim paketom energetskih propisa EU

  S obzirom na dostupne informacije iz HEP-a i javnosti, te kratkom preostalom razdoblju do odabira modela po kojem ─çe se obaviti uskla─Ĺivanje hrvatskog energetskog sektora i energetskog zakonodavstva s tre─çim paketom energetskih propisa EU, predsjedni┼ítvo TEHNOS-a razvoj doga─Ĺaja ocijenjuje zabrinjavaju─çim. Stoga se donosi slijede─ça odluka:

  ~
Više o tome..

- Uskla─Ĺivanje s tre─çim paketom energetskih propisa EU
 
 • Zagreb, 12. studenog 2010.

  - ─Źlanovima TEHNOS-a
  - radnicima HEP grupe

  P O Z I V
  za dostavu svojih prijedloga vezanih za uskla─Ĺivanje s tre─çim paketom energetskih propisa EU i utjecajem na promjene u poslovnom sustavu HEP grupe


  Dana 9. studenoga 2010. godine Uprava HEP-a d.d. imenovala je Tim za izradu prijedloga mi┼íljenja o Studiji uskla─Ĺivanja hrvatskog energetskog sektora i energetskog zakonodavstva s energetskim propisima EU, u koji su uklju─Źeni i predstavnici sindikata.

  Navedena Studija samo je po─Źetak jednog novog procesa koji ─çe se u na┼íem poslovnom sustavu intenzivno odvijati u narednom periodu.

  Sindikat TEHNOS namjerava aktivno pratiti sva doga─Ĺanja, te ┼íto je mogu─çe vi┼íe sudjelovati u oblikovanju kona─Źnih rje┼íenja. U tu svrhu uputit ─çe se nadle┼żnom Ministarstvu inicijativa o:
 • Organiziranju javne rasprave na predmetnu temu;
 • Uklju─Źivanju predstavnika radnika i struke HEP-a u javnu raspravu;
 • Uklju─Źivanju predstavnika radnika i struke HEP-a u daljnje aktivnosti po predmetnoj temi.


 • Va┼í TEHNOS!
 
 
- Kolektivni pregovori?!
 
 • Zagreb, 05. studenog 2010.

  Nakon ┼íto je pro┼ílo pola godine pregovaranja u usporenom ritmu od strane poslodavaca, pregovara─Źki odbor sindikata odlu─Źio je ubrzati pregovore.

  Stoga ─çe radnici uskoro mo─çi dobiti konkretne informacije o tijeku pregovora.

 
 
- Sindikalne središnjice o referendumu
 
 • Zagreb, 28. listopada 2010.

  Koordinacija hrvatskih sindikalnih sredi┼ínjica raspravljala je danas o odgovoru sindikata na opstrukciju prava hrvatskih gra─Ĺana na referendum kao obliku neposredne demokracije. Sindikati su slo┼żni da nevjerodostojnost institucija politi─Źkog i pravnog poretka predstavlja opasnost za stabilnost i demokratski poredak u RH.~
Više o tome..

- Izvod iz Zapisnika sa sjednice Glavnog odbora TEHNOS-a odr┼żane 21. rujna 2010. godine.
 
 • Zagreb, 28. rujna 2010.

  Ad-2) Priprema za nastavak kolektivnih pregovora

  1. Pregovara─Źki odbor sindikata TEHNOS za nadolaze─çi nastavak kolektivnih pregovora ostaje u neizmijenjenom sastavu:~
Više o tome..

- POZIV
 
 • Zagreb, 12. kolovoza 2010.

  Sindikat TEHNOS pohvaljuje inicijative poslodavca POZIV STRU─îNJACIMA HEP-A ZA SUDJELOVANJE U RADU NA PRIPREMI I IZGRADNJI ELEKTROENERGETSKIH OBJEKATA te davanje prilike svim radnicima da postanu OSOBE ZA NEPRAVILNOSTI U HEP GRUPI, koje su tijekom srpnja objavljene na Infohep-u.~
Više o tome..

Stranica: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
 
  Sva prava pridržana A design