Pravično bi bilo da je plaća u HEP-u od 1.1.2024. veća:
0%
15%
30%
45%
60%
Rezultati | Arhiva

 
Hot
 
 
 
3/18/2023 - 'Bio bih lud da se kao premijer idem prtljati u vlasništvo HEP-a. Država će ga dokapitalizirati'
Izvor - 24 sata, 14. ožujak 2023.
 
 • Premijer Plenković naglasio je kako će u dokapitalizaciji HEP-a zbog tereta koji nosi u subvencioniranju cijena sudjelovati samo država. Bit će, kaže, snažan i imati sredstava za daljnja ulaganja u energetsku tranziciju.

  Država kao vlasnik će izdvojiti sredstva i nadoknaditi HEP-u sve ono što su eventualno troškovi koji nastali uzimanjem na svoja pleća niza troškova, poručio je premijer Andrej Plenković upitan prilikom predstavljanja novog paketa mjera pomoći koliko dugo HEP još može podnijeti nošenje ovog tereta i subvencioniranja cijena.

  Podsjetimo, paket je "težak" 1,7 milijardi eura, a mjera za ublažavanje cijena električne energije iznosi 596 milijuna eura. U tom smislu premijer je najavio dokapitalizaciju.

  - Podsjećam, električnu energiju naručuje neki kupac u nekom trenutku, a da bi mu HEP osigurao struju dugoročno, on tu struju mora nabaviti, što iz svojih proizvodnih kapaciteta, što kupnjom na tržištu. Zbog energetske krize, cijena struje je išla toliko puta gore da je kupovanje predstavljalo jako skup posao. Međutim, cilj države je da ni u jednom trenutku ne fali nekog energenta. I HEP će kroz aktivnosti Vlade i HEP-a biti dokapitaliziran, bit će snažan i imat će sredstava i za daljnja ulaganja u energetsku tranziciju sukladno Strategiji - poručio je.

  Naglasio je da će jedino država dokapitalizirati HEP i da ostaje u 100-postotnom državnom vlasništvu. Na pitanje odnosi li se to samo na HEP grupu ili i na svako pojedinačno društvo u HEP-u, da se ne bi dogodila privatizacija, primjerice, HEP opskrbe, Plenković je naglasio kako to ne dolazi u obzir.

  - Nakon ovakvog iskustva ovakvih kriza bio bih lud da se kao premijer idem prtljati u vlasništvo HEP-a, to stvarno ne bih bio baš preko pametan - dodao je istaknuvši kako je situacija oko INA-e bila u drugim okolnostima.

  - Ovo su okolnosti bez presedana i ne bi nitko to učinio. Ne znam koji bi to pametan na mom mjestu išao privatizirati HEP sada - istaknuo je ne želeći reći u kojem iznosu će ga dokapitalizirati.

 
3/18/2023 - Nezavisni sindikat radnika HEP-a: Tehnos plaši građane, napravili su politički istup
Izvor - Večernji list, 13. ožujak 2023.
 
 • Reprezentativni sindikati HEP-a Nezavisni sindikat radnika HEP-a (NSRHEP) i Hrvatski elektrogospodarski sindikat kažu kako Tehnos zloupotrebljava svoju sindikalnu funkciju za političke borbe i plaši građane radnicima HEP-a.

  Nezavisni sindikat radnika HEP-a (NSRHEP) i Hrvatski elektrogospodarski sindikat reagirali su na priopćenje trećeg sindikata u HEP-u Tehnosa. Kako oni gledaju na upozorenja koja stižu iz sindikata Tehnos? Sonja Mikulić, predsjednica Nezavisnog sindikata radnika HEP-a, kaže da ne voli kad bilo tko građane Republike Hrvatske plaši radnicima HEP-a i ističe kako je predsjednik TEHNOS-a je visoki dužnosnik političke stranke Radnička fronta i da je Tehnosovo priopćenje politički istup.

  - Situacija u Hrvatskoj elektroprivredi je izazovna. HEP je na sebe preuzeo veliki teret u energetskoj krizi koja nas je snašla. Sigurna sam da je Vlada RH svjesna koliko je Hrvatska elektroprivreda važna i da će naći načina da je sačuva u interesu svih građana RH - kaže sindikalistica i dodaje kako je posao sindikata "zaštita prava i interesa svojih članova, a ne politički juriši na Vladu RH".

  - Reprezentativni sindikati radnika HEP-a kontinuirano štite i unapređuju radnička prava te su neovisni od politike i političkih utjecaja. Denis Geto zloupotrebljava svoju sindikalnu funkciju za političke borbe - tvrdi Sonja Mikulić.

  Tomislav Kovačević iz Hrvatskog elektrogospodarskog sindikata kaže da oni jesu zabrinuti, ali i da Vlada obećava kako će sanirati gubitke koje HEP bude imao. - Zabrinuta je i uprava, ali ne možemo živjeti mimo građana. Mi nemamo informacije koje Tehnos iznosi, na naša pitanja Uprava odgovara da je stanje stabilno. Radi li netko u političke svrhe, u to ne ulazim, mi se ne bavimo politikom nego zaštitom radnika - kazao nam je Tomislav Kovačević.
 
3/18/2023 - Sindikat TEHNOS: Poslovni sustav HEP-a ozbiljno je ugrožen zbog Vladinih antiinflacijskih mjer
Izvor - Večernji list, 13. ožujak 2023.
 
 • Iz nepreprezentativnog Sindikata radnika HEP-a upozoravaju na opasnost produženja antiinflacijskih mjera Vlade kojima se nalaže subvencioniranje cijena plina i struje.
  Smatraju da će dovesti do ogromnih gubitaka i višegodišnjih problema te zaustaviti investicije i održavanje postrojenja.

  TEHNOS - Strukovni sindikat radnika Hrvatske elektroprivrede smatra iznimno opasnim namjere Vlade RH za jednogodišnje produženje antiinflacijskih mjera kojima se na teret HEP-a subvencioniraju cijene plina, toplinske i električne energije za kućanstva i poduzetnike, priopćili su iz tog nepreprezentativnog sindikata. "Zahvaljujući ovim mjerama, poslovni sustav HEP-a u kratkom vremenu ostvario je ogromne gubitke, reda veličine milijardu eura, što je već bacilo tvrtku u ogromne probleme iz kojih se neće izvući godinama. Održavanje starih postrojenja već sada se zaustavlja, zastat će i sve nove investicije, vrednovanje rada kontinuirano tone u odnosu na druge tvrtke u Hrvatskoj tako da kvalitetni radnici odlaze a novi nemaju interesa za zapošljavanje u HEP-u", navodi se u priopćenju kojeg potpisuje Denis Geto, predsjednik Tehnosa.

  "Višegodišnje dijeljenje tvrtke na puno manjih dijelova te u konačnici namjerno galopirajuće zaduživanje HEP-a nametnuto od strane vlasnika, odavno su poznati scenarij za privatizaciju i uništavanje hrvatskih poduzeća. Ako se HEP nastavi ugrožavati, usluga opskrbe električnom energijom u budućnosti bit će znatno lošija i skuplja. Pitamo se, namjerava li netko “zlatnu koku” hrvatskog gospodarstva ubiti zbog jednog jajeta?", stoji u nastavku priopćenja.

  Sindikat održava sudjelovanje HEP-a kao pomoć u kriznim situacijama, poput poplava, potresa, energetskog siromaštva i slično, poručuju, pa tako i trenutno kod prijeteće eksplozije cijena energenata, navodi Geto, čime se i dokazuje kako je HEP vrlo bitan kao javno poduzeće pomoću kojeg se lakše mogu premostiti razne socijalne krize. "No stanje se otelo kontroli. Stoga ovom prilikom tražimo od Vlade RH da hitno donese odluke kojima će jednoznačno propisati na koji način će obeštetiti poslovni sustav HEP-a za gubitke koje mu nanosi svojim trenutnim antiinflacijskim mjerama. Sindikat TEHNOS sigurno neće mirno gledati daljnje namjerno siromašenje tvrtke. Ako se ono nastavi, vrlo brzo ćemo aktivirati svoje članove u svrhu zaštite HEP-a te samim time prava i interesa nas radnika, kao i cjelokupnog stanovništva, jer HEP jeste javno dobro koje još dugo treba biti na korist svima", poručuju sindikalci iz HEP-a.
 
3/18/2023 - Vlada sprema novi paket mjera protiv inflacije, a stručnjaci poručuju: ‘Ne pomažite nam, cijene još više rastu!‘
Izvor - Slobodna dalmacija, 7. ožujka 2023.
 
 • Hoće li Vlada nastaviti subvencionirati cijene struje i plina i ograničavati cijene ulja, mlijeka, brašna šećera i mesa znat ćemo idućeg tjedna. Tada će Vlada predstaviti novi paket mjera što će od prvog travnja naslijediti jesenski paket pomoći građanima i poduzetnicima.

  Iz Vlade poručuju da misle na građane, a u javnosti se šuška o vezivanju mjera za imovinski cenzus, no o takvom se vezivanju pričalo i ranije pa od njega nije bilo ništa jer za to ipak treba raspolagati uređenim podacima o prihodima i imovini.

  Dalmacija na udaru
  Ovih se dana u javnosti spominje da će možda Vlada odustati od subvencija na plin, a ministar financija izjavio je da je njegov osobni stav kojeg zastupa i u Vladi da bi kućanstva s polugodišnjom potrošnjom iznad prosječnih 2500 kilovatsati (kWh) trebala plaćati struju više od sadašnjih 88 eura po megavatsati (mWh), a riječ je potrošnji iznad 417 kWh mjesečno, dok se za manju potrošnju plaća 59 eura po mWh.

  Ministar financija smatra da najviše energije troše oni s najvišim primanjima. No, u Dalmaciji je lako premašiti taj Vladin limit jer je njezin osnovni energent električna energija i zato je prosječna potrošnja dalmatinskih kućanstva veća od prosječne potrošnje kućanstava u Hrvatskoj.


  Da je novi paket pomoći nepotreban i da će zbog njega cijene opet rasti, uvjeren je dr. Petar Vušković.

  - Inflacija je povezana s očekivanjima na tržištu. Ukoliko Vlada najavljuje novi paket protiv inflacije to je kao da najavljuje ponovnu inflaciju. To će biti odlična poruka trgovcima koji će jedva čekati pokupiti to “vrhnje”. Upravo su to nedavno i najavili. Vlada je dala legitimitet dizanju cijena. Mislim da je paket pomoći nepotreban.

  Ako će se novac alocirati s ciljem ublažavanja efekata inflacije, pitanje je kako to pravedno napraviti. Imovinski cenzus pokazuje svoje slabosti i kod malog broja političara koje imamo, a kamoli kod milijunskog broja građana. Dovoljno je pomoći umirovljenicima. Pomoć njima je i pomoć radnicima, odnosno njihovim kćerima i sinovima koji rade i o čijoj pomoći umirovljenici ovise – naglašava dr. Vušković. Prema ovom ekonomistu, Vlada bi se trebala usmjeriti na zaustavljanje rasta cijena.

  - Vlada se isključivo treba pobrinuti da se novo dizanje cijena ne dogodi.Tu treba uložiti napor. Treba pregovarati s distributerima i trgovcima. Dobra vijest je da je inflacija treći mjesec u padu. To je u skladu s našim procjenama. Kod cijena energenata, Vlada može lakše intervenirati jer tu ima bolje mehanizme zaštite. Kroz vlasničku strukturu može utjecati na politiku cijena. Velika je razlika u cijeni plina između, primjerice, gradske opskrbe ili privatnog opskrbljivača. Inflacija je razotkrila slabosti slobodnog tržišta kao nitko prije. Sada je dobro imati državnu vlasničku strukturu u strateškim kompanijama – kaže dr. Petar Vušković.

  Imovinski cenzus

  Vezivanje mjera uz imovinski cenzus bi bilo u redu, ali za to nemamo vremena. Smatra to prof. dr. Drago Jakovčević. Veli, imovinski cenzus je nemoguće u ovako kratkom roku odrediti i definirati jer je to projekt od nekoliko godina.

  - Vremena Hrvatska nema jer je kriza. Industrijska proizvodnja pada, gospodarstvo usporava i bit će problema pa bi trebalo nastaviti sa subvencijama onima koji nisu podizali cijene jer je to nemoralno, za podizanje cijena nije bilo razloga. Pogledajte kakve su marže, nitko od onih koji su dobili subvencije nije poslovao s gubitkom, svi su imali neku dobit.

  Građani bi trebali imati subvenciju na električnu energiju jer suvremeni čovjek ne može bez struje koja je najkorišteniji energent i važno je da država pomogne. Normalno je da će bolje proći oni s višim dohocima, to je neizbježno, ali puno je veći udio onih koji trebaju pomoć države, a sada je milijun Hrvata na rubu siromaštva ili su u kategoriji siromašnih, njima je potrebna subvencija.

  Zamrzavanje cijena hrane je jedna palijativna mjera koja je možda dana neke rezultate, ali bolje je kažnjavati one koji su podizali cijene bez razloga, a koriste blagodati državnih subvencija.

  Cijena goriva je drastično pala i trend je da će se s tim padom nastaviti, plin je jučer imao niže cijene od onog što Hera očekuje – ističe prof. dr. Jakovčević. Prema njegovom mišljenju, trebalo bi regulirati cijenu nafte, ali naglašava da to pitanje za za Europsku komisiju.

  Cijene hrane

  - U 2022. godini su naftne kompanije ostvarile najveće profite u povijesti zato što su bešćutno podizali cijene i marže su im toliko visoke pa su ostvarile tisuće milijardi dolara profita. Njima se može reći - vi imate cijenu koja će se regulirati tako da ne možete imati maržu, na primjer, iznad 25 posto, a onda će se prema tome formirati maloprodajna cijena – kaže prof. dr. Drago Jakovčević.

  Posljednjeg dana ožujka ove godine ističe niz mjera koje je Vlada je donijela lani u dva paketa, u travnju i u rujnu. U travnju je Vlada zaustavila rast cijena struje, plina i toplinske energije, a na jesen je tu mjeru modificirala i uvela razlikovanje kućanstava prema potrošnji pa je uvela dvije tarife za cijenu električne energije za kućanstva, za potrošnju do 2500 kWh u pola godine i za veću potrošnju.

  Prije godinu dana Vlada je oborila stopu PDV-a na plin 13 posto te je dodatno, na godinu dana, smanjila na pet posto a to dodatno smanjenje ističe krajem ožujka ove godine. Niži PDV dobila je tada i određena hrana. Prije godinu dana srezan je PDV s 13 na pet posto za svježe meso i ribu, jaja, voće, povrće, ulja i masti, dječju hranu, s 25 na pet posto maslu i margarinu...

  Cijene su tada malo posustale, ali su brzo ubacile u brzinu i nastavile rasti kao da im PDV skače svaki mjesec. U siječnju ove godine tako su jaja bila 63 posto skuplja nego prije godinu dana, masti 39 posto, maslac 18 posto, svježe meso 17 posto, svježa riba devet posto, svježe voće osam posto...

  Svoj toj hrani PDV je u siječnju ove godine pet posto, a godinu dana ranije bio je 13 posto, izuzevši masla kojem je bio 25 posto. Vlada je u rujnu prošle godine odlučila ulju, šećeru, mlijeku s 2,8 posto mliječne masti, brašnu, piletini, svinjetini i miješanom mljevenom mesu ograničiti cijene i oboriti ih za više od 30 posto. Ta mjera ističe s ožujkom i hoće li otputovati u povijest, znat ćemo idućeg tjedna.
 
2/28/2023 - “Vlada je nekom pomogla? Kao da nekome kažete pređi s metadona na heroin”
Izvor - N1 Hrvatska, 24. veljače 2023.
 
 • Ekonomist Neven Vidaković u Newsroomu je govorio o narodnim obveznicama koje su ponuđene hrvatskim građanima, ali i krizi u kojoj se Europa našla.

  Upitan kakvo je bilo trgovanje na financijskim tržištima danas, Vidaković je kazao:

  “Danas je jedan od onih dana kada dođete na posao i ne treba se ništa dogoditi, a dogodi se sve i sve postane jasno. Dvije stvari su izrazito značajne. Prvo, vezano za Zelenskog, cijena pšenice je pala 10 posto u zadnjih par dana, a cijena nafte će otići gore sve je očiglednije. To je ključ svega. Ako netko misli da se u Ukrajini vodi nekakav rat za Ukrajinu, to je sad kristalno jasno da se vodi obračun velikih igrača na malom prostoru. Jer što Ukrajina ima? Ima žito. Pad cijena žita znači slabiju strukturu Ukrajine, a rast cijena nafte automatski znači nastavak inflacije, posebno u Europi. Ne toliko u SAD-u jer ima svoju inflaciju, a za Kinu je potpuno neutralno jer plati Rusima koliko želi.”

  “Njemačka odlučila uništiti stočni fond” Na pitanje hoće li pad cijena žita donijeti nešto dobro za cijene hrane, Vidaković je istaknuo da cijene hrane ne mogu padati jer to nije u interesu.
  “Ako ste nešto prodali za 10, zašto biste sad prodavali za 9? Cijene jedino mogu prestati rasti. Što se tiče energenata, cijena nafte je nepromijenjena već 6 mjeseci, problem je što sad pritisak počinje ključati da cijene odu gore. Pad cijena žitarica se događa zbog manipulacija hedge fondova, ali još i više jer je Njemačka odlučila uništiti stočni fond u Europi da bi unaprijedila svoje proizvođače”, rekao je Novaković, a potom je pojasnio i na koji način je Njemačka odlučila uništiti stočni fond.

  “Prije 2 godine je pustila sve svoje robne rezerve i garantirala je cijenu otkupa svojim proizvođačima. To je dovelo do kolapsa cijena svinjetine. Sad kad je stočni fond uništen, sada je cijena svinjetine udvostručena u zadnjih par mjeseci i nastavit će rasti. Sada imate paradoks da će cijena žitarica pasti, a cijena mesa naglo otići gore, što je sve samo po sebi inflatorno”, objasnio je Vidaković.

  “Stanje u najmanju ruku zabrinjavajuće” Ekstremno problematičnim smatra što je danas po prvi put u 10 godina njemačka dvogodišnja obveznica probila 3 posto.
  “Na tržištu je kristalno jasno da je stanje u najmanju ruku zabrinjavajuće. Inflacija je jako velika, svim sudionicima je jasno da smo ušli u stagflaciju i da novac mora poskupjeti”, tvrdi Vidaković.
  Podsjetio je da se do prije godinu dana Njemačka mogla zadužiti za -0,8 posto.
  “Sad će se morati zadužiti za preko 3 posto. Dakle, Njemačkoj je narasla kamatna stopa za 4 posto. Ono što su prvo izdali po minus, sada moraju po plus i plaćati puno veće kamate. To će se događati i nama i u tom svjetlu treba gledati ove narodne obveznice”, dodao je.

  Na pitanje zašto su se sad izdale narodne obveznice i zašto su prvi put građani dobili prioritet prije velikih investitora, Vidaković odgovara:
  “Zato što ministar više nema kome prodati laž. Domaće banke mu na dvije godine neće dati ispod 4 posto, međunarodni investitori neće ispod 4,5 posto i nema odakle doći do novca za refinanciranje obveznica.”

  “HEP će morati dići cijene struje da bi preživio”

  Smatra da su mjere monetarne politike destruktivne, a kritičan je i prema fiskalnim.

  “Pogledajte samo HEP, ministar se hvali da je trošak njegovih mjera 900 milijuna eura. Ne želim reći ‘s čim se budala hvali, pametan se stidi’ jer to nije primjereno”, rekao je Vidaković.

  Ukazuje da te subvencije za jeftiniju struju za sve plaća HEP, zbog čega će imati gubitke između 6 i 10 milijardi kuna.

  “Što će se dogoditi kada HEP kupuje po 10, a prodaje po 8? Što će morati napraviti kada mjere prestanu? HEP će morati dići cijene struje da bi preživio. Umjesto da se napravila razvojna politika i da se pomoglo onima koji primaju socijalnu pomoć, da se ostalima reklo da moraju izdržati 3 do 6 mjeseci, a tih 900 milijuna eura da uložilo u proizvodnju nove struje. Ovako je HEP trajno oštećen jer više nam investicijskih kapaciteta da napravi novu elektranu i rezultirat će sa sigurno duplom strujom vrlo brzo. Ta priča Vlada je nekom pomogla… To je doslovno kao da nekome kažete skini se s metadona i pređi na heroin. HEP je trajno izgubio investicijski kapacitet.
 
2/28/2023 - BAUK INFLACIJE Ograničenje cijena energije koštalo 900 milijuna eura. HEP-u treba pomoć ili dizanje cijena struje
Izvor - Novi list, 10. veljače 2023.
 
 • HEP upozorava koliki je financijski teret pao na njih limitiranjem cijena te da se moraju poduzeti mjere koje će popraviti njihovu financijsku situaciju

  Visoka stopa inflacije u prošloj godini od 10,8 posto znači i dodatno povećanje cijena određenih usluga u ovoj godini za otprilike toliki iznos, pa su tako, primjerice, telekomi već u svoje opće uvjete ugradili mogućnost da za deset posto podignu svoje cijene. To se još nije prelilo na pojedinačne ugovore s korisnicima samo zato što je Vlada s telekomima razgovarala i još razgovara o odgodi tog poskupljenja koje će se kroz ovu godinu neminovno dogoditi.

  No, nisu telekomi jedini koji imaju mogućnost usklađivati cijene svojih usluga za stopu inflacije, pojedine tvrtke takve su odredbe ugradile u ugovore sa svojim kupcima, i nakon što je objavljen podatak o godišnjoj stopi inflacije, počinje i njihova realizacija.

  Tako će primjerice HEP Opskrba od 1. ožujka dijelu svojih kupaca iz kategorije poduzetništva povećati cijene, potvrdili su nam iz HEP-a.

  Financijski teret

  – Tržišni opskrbljivač u HEP grupi, HEP Opskrba, ovih je dana manjem broju svojih kupaca iz kategorije poduzetništva uputila obavijest o promjeni cijene električne energije zbog povećanja godišnjeg indeksa potrošačkih cijena. Riječ je o kupcima koji imaju aktivne ugovore s fiksnom cijenom, sklopljene u razdoblju prije izbijanja aktualne energetske krize i enormnog porasta veleprodajnih, tržišnih cijena električne energije.

  Važno je napomenuti da svi ti kupci imaju ugovorenu cijenu znatno nižu od cijene limitirane Uredbom Vlade o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, otkrivaju iz HEP-a. Dodaju da će i nakon promjene cijena od 1. ožujka te cijene i dalje biti niže od one koja je određena Vladinom uredbom, a koju je Vlada donijela kako bi poduzetništvo i kućanstva zaštitila od snažnog porasta cijena električne energije.

  Iz HEP-a ističu i da se promjena cijena temelji na odredbi ugovora, odnosno Uvjetima opskrbljivača HEP Opskrbe prema kojoj HEP Opskrba može korigirati cijene jednom godišnje, a korekcija je moguća u visini promjene (povećanja) godišnje stope indeksa potrošačkih cijena koju objavljuje Državni zavod za statistiku, odnosno stope inflacije.

  Napominju da kupci koji su zaprimili obavijest o promjeni cijene imaju pravo u roku od osam dana izvijestiti HEP Opskrbu o neprihvaćanju novih cijena i namjeri raskida ugovora, i u tom slučaju kupci mogu raskinuti ugovor bez plaćanja naknade za prijevremeni raskid ugovora. Malo je vjerojatno da će to učiniti s obzirom na to da će im cijene i dalje ostati ispod limitirane, odnosno zaštićene cijene koju je Vlada odredila u sklopu mjera borbe protiv inflacije.

  No, HEP upozorava koliki je financijski teret pao na tu kompaniju kad su limitirane cijene te da se moraju poduzeti mjere koje će popraviti njihovu financijsku situaciju, a hoće li to značiti i poskupljenje struje za kućanstva i poduzetništvo od 1. travnja, još nije poznato, ali će takav scenarij još jednom biti teško izbjeći, posebice ako Vlada ne osmisli kompenzaciju za tu kompaniju.

  Iz HEP-a otkrivaju da »financijski teret koji HEP grupa podnosi u provedbi mjera iznosi oko 900 milijuna eura«. Na tu je kompaniju, u vlasništvu države, pao najveći teret Vladinih mjera kojima su ograničene cijene plina, električne i toplinske energije za kućanstva i poduzetništvo, ali upozoravaju da je nužno poduzeti mjere kako bi se njihova financijska situacija popravila.

  Plinsko tržište

  – Za poslovanje HEP-a važno je da se u okvirima Uredbe i paketa mjera Vlade te važećih propisa koji reguliraju odnos opskrbljivača i kupaca električne energije, poduzmu aktivnosti usmjerene poboljšanju financijskih pokazatelja, poručuju iz HEP-a. Time neizravno sugeriraju da bi nastavak primjene sadašnje uredbe teško izdržali.

  Vladine mjere, odnosno uredba kojom su cijene limitirane vrijedi do 31. ožujka, a iz Vlade su već najavili da rade na novom paketu mjera ne otkrivajući detalje. Cijene plina na tržištima u međuvremenu su se vratile na razine prije ruske agresije na Ukrajinu i prije energetske krize, no cijene električne energije i dalje su visoke, a HEP očito više ne može podnositi teret prodaje po cijenama koje su niže od onih po kojima je kupovao energente na tržištu.

  Svojom porukom o tome da će u okviru uredbe i važećih propisa poduzeti aktivnosti za poboljšanje financijskih pokazatelja HEP-a, ta kompanija poručuje da bi se od 1. ožujka ipak trebalo dopustiti ili dizanje cijena za kućanstva i poduzetništvo, ili pronaći neki drugi način da država kompenzira gubitke koje HEP primjenom tih nižih cijena ima. Vlada bi eventualno mogla zadržati aktualnu cijenu električne energije, a stopu PDV-a sniziti s 13 posto na pet posto, pa bi razlika bila svojevrsna kompenzacija HEP-u, ali je pitanje koliki bi to manjak stvorilo u državnom proračunu koji i dalje odvaja viske iznose za druge intervencije na tržištu.
 
4/20/2018 - Stožer za obranu Rafinerije: Zatvaranje je strateška zadaća Mađara
Izvor - Lider, 20. travnja 2018.
 
 • Najava novog predsjednika Uprave Ine Sandora Fasimona da će hrvatska naftna kompanija transformacijom zadržati proizvodnju na jednoj lokaciji, a drugu koristiti za logistiku, u Sisku je u četvrtak izazvala ogorčenje među radnicima, dok u rafinerijskim sindikatima i Stožeru za obranu Rafinerije nafte i očuvanje radnih mjesta u Sisku kažu da su se takve najave i mogle očekivati, jer ocjenjuju da je zatvaranje Rafinerije nafte u Sisku strateška zadaća Mađara.

  – Prestrojavanja unutar MOL-a ne provode se bez razloga. Sve upućuje kako Mađari nastavljaju politiku neprijateljskog preuzimanja Ine, na koje već duže vrijeme upozoravamo. Imamo argumente koji govore o tome da su podaci o poslovanju naše rafinerije iskrivljeni i služe samo u svrhu njenog zatvaranja. I navodno nezavisna Deloittova analiza, na koju se pozivaju Mađari, sačinjena je na temelju podataka, koje im je Ina dostavila i naručila. Mislim da je sada vrijeme da nas primi netko u Vladi ili drugim mjerodavnim institucijama, što već duže tražimo, kako bismo im podastrli stvarne podatke, rekao je predsjednik sindikata Nova solidarnost i glasnogovornik Stožera za obranu Rafinerije Predrag Sekulić.

  Kako dodaje Sekulić, posebno ih smeta izjava Sandora Fasimona kako sisačka Rafinerija navodno ne zarađuje novac. A već gašenjem pogona FCC (katalitičkog krekinga) koji osigurava sirovinu za namješavanje goriva, kako kaže, proizvodnja Ine je došla u kolaps.

  Niti najave kako će višak radnika biti pošteno zbrinut, sindikalce ne može umiriti. Naime, ranije se govorilo o višku četrdesetak radnika, koji će biti raspoređeni na druga radna mjesta, a sada se taj broj već penje na stotine.

  U Stožeru najavljuju kako će zbog novih, zbunjujućih izjava budućeg predsjednika uprave, uskoro sazvati sjednicu Stožera. Izjava Sandora o logističkom centru u Sisku, što pretpostavlja i osjetno veće otpuštanje radnika nego što je dosad najavljivano, dolazi u vrijeme dok Hrvatska vlada još uvijek traži model otkupa dionica od Mađara.

  Fasimon bi sadašnjeg predsjednika Uprave Zoltana Aldotta trebao zamijeniti do kraja lipnja.

 
4/17/2018 - Izabrana nova uprava HOPS-a
Izvor - Enrgetika-net, 16. travnja 2018.
 
 • S današnjim danom došlo je do promjene u Upravi Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS d.o.o.), kojoj je na čelu bio Miroslav Mesić. Upravu HOPS-a će u sljedećem mandatu voditi g. Mario Gudelj, dipl.ing.el., predsjednik Uprave te članovi Uprave g. Ivica Modrić, dipl. ing.el. i g. Zlatko Visković, dipl.ing.el. Mario Gudelj dugogodišnji je djelatnik tvrtke, a na mjesto predsjednika Uprave dolazi sa pozicije pomoćnika direktora Sektora za razvoj, investiciju i izgradnju HOPS-a.

  Ivica Modrić na mjesto člana Uprave imenovan je sa pozicije rukovoditelja Odjela za održavanje VN vodova Prijenosnog područja Osijek HOPS-a, a svoj dosadašnji radni vijek uglavnom je proveo u HOPS-u. Zlatko Visković na mjesto člana Uprave dolazi sa pozicije direktora Prijenosnog područja Split HOPS-a. Novi članovi Uprave HOPS-a imaju za cilj daljnje jačanje tvrtke u Hrvatskoj, regiji i EU, vođenje elektroenergetskog sustava Republike Hrvatske, prijenos električne energije te održavanje, razvoj i izgradnju prijenosne mreže radi pouzdane opskrbe korisnika uz minimalne troškove i brigu o očuvanju okoliša.

 
4/11/2018 - HOPS od Slovenije otkupljuje dijelove dalekovoda
Izvor - Energetika-net, 10. travnja 2018.
 
 • HOPS će otkupiti dijelove dalekovoda Divača-Melina i Divača-Pehlin

  Na prošlotjednoj sjednici slovenske Vlade odobrena je prodaju Hrvatskoj dijela dalekovoda 400 kV Divača-Melina i 220 kV Divača-Pehlin koji se nalaze na hrvatskom teritoriju.

  Dijelovi Elesovih vodova na području Hrvatske bit će uskoro u vlasništvu HOPS-a. Sada je vlasnik prijenosnih vodova je ELES, a obje elektroenergetske linije povezuju elektroenergetske sustave Republike Slovenije i Republike Hrvatske. Cjelokupna linija 400 kV dalekovoda Divača-Melina duga je 64,6 km i ima 196 stupova. Od toga, u Sloveniji stoje 108 stupa, a dva su na području Hrvatske. Cjelokupna duljina 220 kV dalekovoda Divača-Pehlin je 53 km i ima 155 stupova. Eles posjeduje 138 stupova, od čega 81 u Sloveniji i 57 na području Hrvatske.

  Prema ugovoru, hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS) već djeluje na području Hrvatske, a ELES nema pravo obavljati javne usluge na području Republike Hrvatske. Troškove upravljanja i održavanja određenih dijelova prijenosnih vodova snosi ELES, a time i korisnici slovenskog elektroenergetskog sustava. Stoga je HOPS izrazio svoju spremnost na otkup djelovanja dalekovoda koji prolaze kroz područje Republike Hrvatske i kojima već upravlja. Nacrt ugovora o prodaji elektroenergetskih vodova pripremljen tako da ne prejudicira označavanje državne granice u prirodi (razgraničenje).

 
4/10/2018 - HEP radi na produljenju životnog vijeka TE Plomin 1
Izvor - Energetika-net, 09. travnja 2018.
 
 • U Istri je započela javna rasprava o Stručnoj podlozi za ishođenje okolišne dozvole za izmjene i dopune uvjeta okolišne dozvole iz veljače 2016. za TE Plomin 1, snage 115 MW, jer HEP želi produžiti životni vijek elektrane za 15 do 20 godina. U Rješenju o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša za TE Plomin 1 predviđen je prestanak rada elektrane od 1. siječnja 2018. nakon izgradnje zamjenskog bloka C od kojeg se odustalo.

  HEP sada želi nastaviti proizvodnju u eleketrani koja datira u 1969., ali postojeća elektrana je neusklađena s europskom direktivom o industrijskim emisijama. Naime, sada se predlaže ugradnja DENOx postrojenja i postrojenja za odsumporavanje kako bi postrojenje moglo zadovoljiti granične vrijednosti emisije iz 2017. za period nakon 1. siječnja 2018., kada istječe rok Rješenja o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša i kada po sili zakona TE Plomin 1 mora prestati s radom. Emisije u zrak iz TE Plomin 1 ne zadovoljavaju razine emisija za emisije SO2 ,NOx i čestica, dok za CO, ukupnu živu, HCl i HF zadovoljavaju.

  Predviđenim izmjenama (prije svega kroz ugradnju SCR deNOx i deSOx postrojenja) postići će se usklađenost. U sklopu planiranog produljenja životnog vijeka i modernizacije TE Plomin 1 provelo bi se niz vrlo skupih mjera. To su ugradnja SCR DeNOx postrojenja, ugradnja postrojenja za odsumporavanje, mokri postupak s vapnencem uz obradu otpadnih voda),zamjena unutarnjih dijelova parne turbine, zamjena generatora novim zrakom hlađenim generatorom, zamjena triflux pregrijača kotla, zamjena parovoda vrućeg i hladnog međupregrijanja, zamjena parnog zagrijača zraka s pripadajućim kanalima, rekonstrukcija kondenzatora, generalni remont napojnih pumpi i VOITH spojke pumpe, zamjena mlinova za ugljen i pripadajućih kanala i ventilatora, modernizacija blok transformatora i transformatora vlastite i opće potrošnje i modernizacija mjerno regulacijskih uređaja.

  Koliko bi ovakva modernizacija koštala, nije poznato ali izvjesno je da nije nimalo jeftina, jer je svojedobno ocijenjeno da bi bilo učinkovitije izgraditi novi blok C nego modernizirati stari blok. Javna rasprava će trajati do 9. svibnja, a Zelena akcija i Zeleni Istre već su izjavili svoje protivljenje. 

  ˝HEP mora shvatiti da ugljen energent prošlosti. Umjesto prihvaćanja ove činjenice, HEP želi da ova nesigurna TE radi do trenutka kada će biti stara gotovo 70 godina. Bez obzira na velik financijski trošak, elektrana će i dalje dobrim dijelom biti stara i skupa sigurnosna prijetnja. Iako HEP želi modernizirati ovo postrojenje te u određenoj mjeri sniziti emisije štetnih plinova, činjenica je da bi i modernizirani  Plomin 1 pogoršavao kvalitetu zraka u Labinštini u odnosu na trenutnu situaciju˝, kažu u svom priopćenju i traže da se napravi odmak prema niskougljičnoj energetici i valoriziraju obnovljivi izvori.

 
4/3/2018 - Hrvatskoj prijeti crni 'strujni' scenarij! Za katastrofu je dovoljan samo jedan nepovoljan događaj...
Izvor - Slobodna Dalmacija, 03. travnja 2018.
 
 • Prema najoptimističnijim kalkulacijama, Hrvatska će u razdoblju od 2018. do 2022. godine uvoziti u prosjeku oko 43 posto potrebne električne energije godišnje.
  Pokazuju to podaci iz istraživanja provedenog za potrebe Hrvatskog operatera prijenosnog sustava (HOPS), državne agencije čija je zadaća osiguranje kapaciteta potrebnih za uvoz potrebne struje.
  Godišnja potrošnja struje u Hrvatskoj se kreće na razini od oko 17,5 teravat sati, a od čega se uvozom podmiruje 7,4 Twh.
  Riječ je o uvozu struje u idealnim hidrometeorološkim uvjetima, odnosno u slučaju da ne bude velike suše i da akumulacije hidroelektrana imaju dovoljno vode za proizvodnju. Ako se u scenarij ubace nepovoljne okolnosti ili izvanredni događaji, poput kvarova na elektranama, predviđanja o uvozu daleko su depresivnija.

  Povezani problemi

  Tako bi u slučaju jednog nepovoljnog događaja, koji se može odnositi ili na smanjenu sposobnost proizvodnje ili povećane potrebe, uvoz skočio na 9,3 Gwh, odnosno 53 posto.
  Dakle, u uvjetima da ne bude dovoljno kiše, a potrošnja bude na prosjeku, ili da proizvodnja bude prosječna, a potražnja naglo poraste, Hrvatska će uvoziti više od pola potrebne električne energije.
  Naravno, u stvarnosti su ova dva uvjeta često povezana. Na primjer, ljeti velike vrućine prate i suše, pa pada proizvodnja, dok istovremeno potrošnja raste u nebo. U takvim situacijama, predviđanja su upravo katastrofalna.
  U tako nepovoljnoj godini, uz sušu i visoku potražnju, uvezli bismo 9,56 TWh (54 posto), u slučaju sušne godine i npr. plinske krize, uvoz bi skočio na 10,2 GWh (58 posto), a u slučaju najcrnjeg scenarija, npr. sušne godine, veće potrošnje i plinske krize, uvezli bismo čak do 11,6 Twh na godišnjoj razini, odnosno gotovo 67 posto, dvije trećine potrebne struje.
  Kada se uzmu u obzir samo sati maksimalnih opterećenja, bilo u vrijeme izrazito hladnih mjeseci ili ljeti, u vrijeme izrazito vrućih dana, predviđa se uvoz 1,1 Gwh zimi, odnosno 1,6 Gwh ljeti, u slučaju idealne godine. U slučaju jednog nepovoljnog događaja, uvoz raste na 1,56 GWH zimi i 1,98 Gwh ljeti. U kombinaciji triju nepovoljnih događaja, uvoz bi u špicama potrošnje narastao na 2 Gwh zimi i 2,38 Gwh ljeti.
  Pri tome treba imati na umu da u takvim špicama potrošnje cijena struje na burzama izrazito raste, i to preko cijene od 100 eura po MWh. U takvim okolnostima države koje imaju izgrađene hidroelektrane lako mogu profitirati, budući da su one jedine sposobne naglo povećati proizvodnju struje. Preduvjet za to je da baznu struju imaju, barem u najvećem dijelu, pokrivenu iz klasičnih izvora, poput termoelektrana ili nuklearnih elektrana.

  Izvan pogona

  No, Hrvatsku upravo u tom segmentu tek čekaju pravi problemi.
  Ukupna instalirana snaga u TE u Hrvatskoj iznosi 1900 MW, no trenutno je izvan pogona polovica tog kapaciteta. Razlozi su dotrajalost termoelektrana u koje se gotovo ništa ne ulaže, zbog čega ih dobar dio u sljedeće četiri godine izlazi iz sustava. Kapacitet hidroelektrana je između 4,6 Twh i 8,1 Twh godišnje, ovisno o tome kakva je hidrološka godina, odnosno ovisno o tome koliko kiše padne. Trenutačno nema ni projekata gradnje novih hidroelektrana koji bi bili u nekoj višoj fazi realizacije.
  Dakle, u sljedeće četiri godine Hrvatska će izgubiti dobar dio proizvodnih kapaciteta, novi neće biti napravljeni, a ako se nastavi s gospodarskim rastom, i prije svega rastom turizma, potražnja za strujom bit će još i veća.
  Što opet znači da su navedene brojke o uvozu struje još i konzervativne. Odnosno, to opet znači da će se jedan lijepi dio gospodarskog rasta, i porasta turističkog sektora, kroz uvoz struje odliti u neke spretnije države koje su pametno pokrile svoje energetske potrebe. Kako se struja iz hidroelektrana troši za bazne potrebe, umjesto da se čuva za vršna opeterećenja, učinak svega je, s jedne strane, rasipanje resursa i, s druge strane, uvoz kada je cijena najveća.
  U cijeloj toj priči, naravno, nezaobilazan je HEP, koji bi trebao i provoditi energetsku strategiju i biti glavni investitor kada je gradnja elektrana u pitanju. No, tu ga sputavaju dvije prilično velike prepreke.
  Prije svega, Hrvatska nema energetsku strategiju. Prethodna strategija, po kojoj je HEP trebao preuzimati manje operatere na susjednim tržištima i intenzivno investirati u nove projekte, odbačena je kao neadekvatna u novim okolnostima. Nova strategija kuha se već dvije godine.

  Žestoki protivnici

  Druga prepreka je, naravno, sama država, odnosno njezina potrošnja. Dobit HEP-a, od kojih milijardu i pol kuna, redovito završi u proračunu. Kada bi ostala HEP-u, s tolikom dobiti tvrtka bi mogla dobiti prilično jeftine kredite kojima bi mogla pokrenuti značajnije projekte – iako je i to upitno s obzirom na žestoko protivljenje bilo kojem novom projektu, bilo na ugljen, ili na plin, iz perspektive zaštite prirode.

  Prespora korist od solarnih panela
  Trenutačno se sve energetske perspektive svode na gradnju elektrana iz obnovljivih izvora, poput solarnih i vjetroelektrana, te poticanje distribuirane proizvodnje. U ovom potonjem slučaju riječ je o tome da se maksimalno liberalizira 'kućna' proizvodnja preko solarnih panela. Nakon što se izmijeni zakonska regulativa, mali proizvođači neće više trebati posebnu elektroenergetsku suglasnost kako bi 'prodali' višak struje, već će biti dovoljno ugraditi dvosmjerno brojilo, preko kojeg će distributer obračunati razliku utrošene i isporučene struje.
  Riječ je o konceptu koji je važan dio energetske strategije EU-a kojom se želi smanjiti ovisnost o fosilnim gorivima, no u hrvatskim okolnostima proći će godine dok se ne osjete neki značajniji efekti. U međuvremenu, velikodušno ćemo dijeliti nacionalno bogatstvo s drugim narodima.

 
3/5/2018 - “Mislim da nema potrebe za privatizacijom HEP-a”
Izvor - nacional.hr, 05. ožujka 2018.
 
 • Ministar državne imovine Goran Marić u nedjelju je gostovao u Dnevniku Nove TV, gdje je poručio kako smatra da nema potrebe za privatizacijom HEP-a.

  Na pitanje hoće li država ići u privatizaciju HEP-a, Marić je odgovorio: “HEP nije u mom resoru, nisam u Skupštini HEP-a, niti u Nadzornom odboru, tako da ne znam. Osobno mislim da nema potrebe za tim. S tim da ako HEP ima potrebu za tim i ima neke investicijske projekte za koje nema sredstava, onda dokapitalizacija za točno određeni projekt, do 25 posto, bi svakako bila dobra. Ali sama prodaja, bez ikakvog projekta, mislim da nije dobro”, kazao je.

  Marić je rekao i da je Petrokemija po svim aspektima, političkim, stručnim, ekonomskim, pa i logičnim takav poslovni sustav koji zahtjeva revitalizaciju, financijsku dokapitalizaciju i poslovno restrukturiranje. “Dokapitalizacija će uspjeti, s tim da bi ona bila realnija kada bi jedan dio dugova koje Petrokemija ima, a koji su u ukupnom iznosu negdje oko 800 milijuna kuna, država preuzela na sebe”, rekao je ministar državne imovine.

  Na pitanje koliko bi, po njegovom mišljenju, država trebala uzeti na sebe tog duga, odgovorio je: “Ako bi to bila cijena opstanka i razvoja Petrokemije i ako je to put privatizaciji do konačnog rješenja, ona smatram da do polovice tog duga vrijedi platiti cijenu za opstanak takvog proizvodnog sustava”.

 
2/22/2018 - Država HEP-u uzela 2,18 mlrd. kn dobiti!
Izvor - Novi list, 22. veljače. 2018.
 
 • Svaki put kad netko iz vladajuće većine, odnosno iz HDZ-a i HNS-a, zagovara prodaju 25 posto dionica HEP-a putem inicijalne javne ponude (IPO), ističe da će izlazak te kompanije na burzu poboljšati njezino korporativno upravljanje, ali što je još važnije, da će HEP na taj način prikupiti novac za investiranje, odnosno akvizicije u regiji. Realizacija te ideje još nije započela, nego se tek otklanjaju moguće prepreke početku privatizacije HEPa, pa je teško reći koliko bi se novca na taj način skupilo, ali dok je još živjela ideja da se taj novac upotrijebi za otkup dionica Ine, spominjalo se da četvrtina dionica HEP-a vrijedi najmanje pet milijardi kuna.

  No, argument vladajućih da bi se taj novac upotrijebio za HEP-ove investicije je potpuno apsurdan s obzirom na to da je država HEP-u u nekoliko godina uzela 2,18 milijardi kuna dobiti, a sve kako bi napunila državni proračun. Taj novac je HEP da je država doista tako htjela, mogao iskoristiti za kupnju poduzeća u regiji.

  Od krizne 2009. godine država iz javnih poduzeća, ali i onih u kojima je manjinski dioničar, povlači dobit kako bi pokrpala proračun i ta se praksa nastavlja i dalje unatoč tome što je kriza prestala i javne financije su, kako tvrdi vlast, konsolidirane. Ipak, Vlada je i lani, a učinit će to i ove godine, uzela novac HEP-u, a iz njezinih redova stižu najave kako će IPO HEP-a i prodaja četvrtine dionica omogućiti HEP-u da ostvari širenje u regiji. U prošloj je godini tako, odgovorili su nam iz Ministarstva financija, prema preliminarnim podacima o ostvarenju prihoda i primitaka Državnog proračuna za 2017. godinu, Hrvatska elektroprivreda u proračun uplatila 794,3 milijuna kuna svoje dobiti. Ranijih godina, odnosno 2011., 2014. i 2016. godine, HEP je u državni proračun uplatio 1,385 milijardi kuna svoje dobiti. Tako je u samo četiri uplate HEP svom vlasniku transferirao više od dvije milijarde kuna. Vlasnik mu, odnosno Vlada, sada planira pomoći da do novca nužnog za akvizicije u regiji dođe tako što će prodati 25 posto njegovih dionica. Time će se uplate HEP-a u proračun smanjiti, jer se smanjuje i državni udio, a onaj tko kupi dionice HEP-a sigurno neće blagonaklono gledati da dobit odlazi za državnu potrošnju.

  S obzirom na to da ne postoji službena odluka Vlade o početku privatizacije HEP-a, niti provođenju IPO-a, o dva potpuno različita lica vlasnika, jednog koji uzima novac i drugog koji najavljuje da će prodajom dionica priskrbiti novac za širenje poslovanja, naši sugovornici iz Banskih dvora nerado govore o toj situaciji. Tek nam je jedan od njih koji se protivi privatizaciji i jedne dionice HEP-a, podsjećajući da je i HDZ u svom predizbornom programu obećao da se ta kompanija neće privatizirati, rekao da se u javnu ponudu sigurno ne ide da bi se omogućilo širenje u regiji, nego da bioni koji zagovaraju prodaju najvažnije državne kompanije na mala vrata započeli njezinu privatizaciju. Vjeruju da je Vlada radi toga u studenome predložila i izmjene zakona o vodama koje omogućavaju da se riješi pitanje vlasništva nad HEP-ovim hidrocentralama koje se zakompliciralo nakon što je 2011. godine HDZ-ova Vlada, koju je vodila Jadranka Kosor, u Zakonu o vodama odlučila zemljište i s njima povezane vodne građevina proglasiti vlasništvom države. Tada je stav Vlade bio da je HEP strateška tvrtka i da nema njegove privatizacije, pa u istom vlasništvu ostaje i HEP, i hidrocentrale iz kojih dolazi 50 posto HEP-ove proizvodnje električne energije.

  Bila je to velika prepreka prodaji HEP-ovih dionica kad je IPO najavljivao predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak dok je još bio u Vladi Zorana Milanovića. Sada će, čini se, i ta prepreka biti otklonjena jer je Vlada u parlament poslala prijedlog dopuna i izmjena Zakona o vodama po kojem HEP bez ikakve naknade, na zemljištu na kojem je izgradio svoje hidrocentrale osniva pravo građenja vodnih građevina za proizvodnju električne energije. Zakon je prošao prvo čitanje u parlamentu i očekuje se da će ga Vlada uskoro, nakon dorade, poslati u drugo čitanje.

  Nastavak trenda No, iako je HEP-ova situacija posebna, nije to jedina tvrtka kojoj je država posljednjih godina uzimala dobit. Lani su Hrvatske šume u proračun uplatile gotovo 105 milijuna kuna, što znači da su od 2009. godine dosad u proračun transferirale gotovo pola milijarde kuna. Agencija Alan je, primjerice, dosad uplatila ukupno 271 milijun kuna. Od 2009. godine do kraja prošle godine država je iz poduzeća u kojima je jedini vlasnik ili je suvlasnik povukla 7,8 milijardi kuna dobiti, odnosno više od milijardu eura, a ta će brojka samo nastavljati rasti i ove godine. Uz to što je taj novac završio u državnoj potrošnji umjesto u ulaganjima i moguće novim radnim mjestima, nije nevažno ni to što su se te tvrtke često morale zadužiti kako bi državi isplatile dio svoje dobiti, na što, naravno, moraju platiti i kamate.

 
2/19/2018 - Održan prosvjed Ne damo Uljanik!
Izvor - Glas Istre, 15. veljače 2018.
 
 • Tristotinjak osoba okupilo se u četvrtak navečer po vrlo hladnom vremenu na prosvjedu u Puli koji je pod nazivom ˝Ne damo Uljanik, ne damo Pulu!˝ organizirala Inicijativa za obranu Uljanika, a na kojem je iskazana potpora radnicima tog brodogradilišta i protivljenje ˝daljnjem razaranju i rasprodaji Uljanika te uništavanju brodogradnje˝.  

  Govoreći u ime Inicijative, koja je, kako je istaknuto, osnovana kao izraz solidarnosti stanovnika Pule i Istre s borbom radnika i sindikata za opstanak brodogradnje u Uljaniku, Željko Marković rekao je kako ˝u uvjetima antisindikalne klime˝ mnogi primjeri diljem svijeta te u Hrvatskoj, poput kutinske Petrokemije i sisačke Rafinerije, pokazuju kako je ˝za uspjeh sindikalnih borbi protiv moćnih interesa jednostavno nužno uspostavljanje odnosa solidarnosti, komunikacije i koordinacije s lokalnim stanovništvom˝.  

  ˝Zato ne pristajemo da nam se s nekih strana poručuje kako se radnike i stanovnike Pule ništa ne pita i ništa ne tiče. Svjedočimo procesu u kojemu se ispod stola vrši zadnja podjela karata, i to ona između IDS-a i ostalih političkih igrača i interesnih skupina povezanih sa sadašnjom Upravom Uljanika˝, istaknuo je Marković i ocijenio da ˝ta igra traje od 2000. godine, kada je tadašnji istarski župan i predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić zamislio preseljenje Uljanika i pretvaranje pulske luke u utočište bogataša˝.

  Po njegovim riječima, po receptu ˝uništi pa prodaj˝ danas Uljanik i Pulu netko želi pretvoriti u jeftino turističko odredište s uništenom brodogradnjom, s potplaćenim sindikalno nezaštićenim i obespravljenim konobarima, čistačicama i lučkim radnicima.

  ˝Višegodišnjom kolektivnom šutnjom i sami smo pridonijeli sustavnom uništenju gospodarstva prepustivši ga lokalnim i svjetskim tajkunima uz asistenciju pripadnika lokalnih političkih elita. Dosta ste privatizirali i otimali, ne damo Uljanik, ne damo Pulu!˝ poručio je Marković prosvjednicima od kojih su neki imali natpise: ˝Upravo odlazi˝, ˝Brodogradilište - brodograditeljima˝ i ˝Ne tražimo milostinju, hoćemo svoje˝.  

  Okupljenima je među ostalim govorio i Denis Geto u ime strukovnog sindikata HEP-a Tehnos, koji je rekao da je sutra ˝dan D˝, to jest dan odluke na izvanrednoj Skupštini jer je, kako je istaknuo, ˝odluka o dokapitalizaciji zapravo odluka o privatizaciji˝.

  ˝Dokapitalizacija neće financijski spasiti poduzeće, samo će na kratko odgoditi agoniju. Stoga pozivam sve radnike i sindikaliste da se već sutra ujedine u oštrom otporu. Sindikat Tehnos neće dopustiti privatizaciju HEP-a jer je privatizacija pljačka˝, rekao je Geto.

  U ime sindikata koparske luke Borut Olenik je istaknuo kako nema logike da se Uljanik prepusti kapitalističkim moćnicima te da se sličan primjer dogodio u bivšem brodogradilištu u Izoli, gdje su ˝lokalni gazde prodali zemljište uz more i bez milosti ostavili veliki broj zaposlenika na cesti˝.

  ˝Slovenske vlasti imaju slične planove i za luku Kopar. Kako u Hrvatskoj, tako i u Sloveniji, u većini poduzeća u kojima država ima izravni ili neizravni veliki utjecaj upravljanje je neodgovorno i prije svega u korist kapitala˝, ocijenio je Olenik. Dodao je da su radnici koji ostvaruju dobit zanemareni i potpuno ih se ignorira.

  Na skupu u Puli govorili su Mario Iveković iz Novog sindikata, Dimitrije Birać s portala radnicki.org i predstavnici Inicijative ˝Volim Pulu˝, koji su istaknuli kako je zbog stanja u kojem je danas Uljanik potrebno jedinstvo i opća mobilizacija javnosti u otporu prema tajkunizaciji Pule te solidarnost s radnicima Uljanika u borbi za to brodogradilište.

  Pulski Uljanik sazvao je za sutra izvanrednu skupštinu, na kojoj će predložiti povećanje temeljnog kapitala društva za najviše 302,22 milijuna kuna, bez obveze objavljivanja ponude za preuzimanje. (Hina)

 
2/12/2018 - Prosvjed: Ne damo Uljanik, ne damo Pulu!
Izvor - LIBELA, 11. veljače 2018.
 
 • Inicijativa ˝Za obranu Uljanika - Ne damo Uljanik, ne damo Pulu!˝poziva sve radnike i radnice Uljanika, Puležane i Puležanke te ostale podržavatelje/ice da dođu na prosvjed u četvrtak, 15. veljače na Portarati u Puli, s početkom u 18.00 sati.

  ˝Svima nam je jasno da svjedočimo procesu u kojem se ispod stola vrši zadnja podjela karata između lokalnih i inih političkih igrača (koji su gotovo kompletno pulsko priobalje već ˝preprodali˝ domaćoj i svjetskoj tajkuneriji - od Muzila, Monumenata i Sv. Katarine do Verudele, Stoje, Puntižele), interesnih grupa povezanih s upravom Uljanika i potencijalnih investitora koji napeti kao puške čekaju da, nakon 16.02. kada je zakazana Skupština dioničara, ulete u vlak zvan ˝restrukturiranje˝ i podijele plijen na ruševinama slavnog Uljanika. Po prokušanom receptu ˝uništi, pa prodaj˝ Uljanik bi zajedno s Pulom, iz višetisućljetnog ponosnog i prkosnog grada bio pretvoren u jeftinu turističku destinaciju s uništenom brodogradnjom i potplaćenim, sindikalno nezaštićenim i obespravljenim konobarima/icama, čistačima/icama i lučkim radnicima/icama, poručuju organizatori/ive koji/e su odlučili/e glasno i jasno reći - DOSTA! 

  Prosvjeduju s ciljem zaustavljanja čerupanja Uljanika i Pule u mjesto izrabljivanja gdje će samo odabrani ubirati profit parazitirajući na grbači radne većine - potrebno je jedinstvo i opća mobilizacija javnosti u otporu prema tajkunizaciji Pule i solidarnost s radnicima Uljanika u predstojećoj borbi za Uljanik. Zato, pozivaju sve da izađu na naše, pulske ulice u četvrtak, 15.veljače  u 18.00 sati, na Portaratu, gdje će uz lokalne govornike/ce sudjelovati i dati podršku borbi za Uljanik i predstavnici nekih borbenih sindikata iz cijele zemlje.

  Za sada su dolazak potvrdili:

  Dragutin Varga - predsjednik Upravnog odbora ITAS Prvomajske d.d. tvornice alatnih strojeva, Ivanec; sindikalni povjerenik.
  Siniša Miličić - predsjednik Regionalnog industrijskog sindikata (RIS)
  Denis Geto, radnik HEP-a i predsjednik strukovnog sindikata TEHNOS
  Mario Iveković - predsjednik Novog sindikata

  Svoj borbeni i protestni glas pustit će i članice pulskog zbora Praksa  koji je nastao iz želje da se pjevanjem iskaže nezadovoljstvo sadašnjom socijalnom i ekonomskom situacijom u gradu i općenito u državi.

  ˝Dođite svi! Solidarnost je naša snaga, a otpor naša dužnost˝, poručuju organizatori/ice prosvjeda. 


 
2/12/2018 - INA - sindikati prijete prosvjedima
Izvor - Energetika-net, 12. veljače 2018.
 
 • Ako ih premijer Andrej Plenković ne primi na sastanak najkasnije do 15. veljače, tri Inina sindikata – INAŠ-Sindikat naftne djelatnosti, Samostalni sindikat EKN-a i Sindikat naftnog gospodarstva organizirat će najmanje jedan, a moguće i dva prosvjeda zaredom na Markovom trgu, dok je Stožer za obranu rafinerije Sisak taj prosvjed već prijavio za 23. veljače. Prema riječima Predraga Sekulića iz Stožera, konačna odluka o dolasku radnika i branitelja na Markov trg bit će poznata u ponedjeljak, pa se očekuje da će se, ogluši li se premijer na njihov zahtjev, sindikati pridružiti Stožeru. »Stožer će prosvjed organizirati s udrugama branitelja, što znači da on može biti čak i politički obojen, zbog čega je premijeru preporučljivo da radnicima Ine i javnosti odgovori na dva ključna pitanja koja smo mu postavili – kad će biti realizirana Vladina najava otkupa Ininih dionica od MOL-a, i kakva je Vladina strategija kad je u pitanju rafinerijsko poslovanje, pogotovo u Sisku.

  Ako je strategija istovjetna MOL-ovoj, da ostane samo riječka rafinerija, to nije prihvatljivo, i onda nam je svejedno tko je vlasnik. Nama su vlasničke promjene bitne samo kako bi se promijenio odnos prema rafinerijskom poslovanju Ine, što MOL sigurno neće napraviti«, kaže predsjednik INAŠ-a Zdravko Mučnjak. Za Novi list prepričao što se govorilo na sastanku triju sindikata u četvrtak s upravom Ine. Tema sastanka bila je odluka uprave da s 1. srpnjem ove godine u Sisku prestane proizvodnja benzina odnosno nastavi se samo proizvodnja dizela, čime bi broj radnika bio smanjen za 40 ljudi.

  »Tema je bila i Rafinerija Rijeka, čiji se nastavak modernizacije uvjetuje zatvaranjem proizvodnje u Sisku. Odluku o gašenju Siska nisu donijeli, no organizacijske promjene u Sisku vode prema tome da će proizvodnja tamo živjeti još tri godine. To je naš, sindikalni zaključak, koji uprava na sastanku nije osporila. Od trenutka kad završeno bude koking postrojenje u Rijeci, više neće biti potrebe za Siskom. Dotad će se sva sirova nafta u Sisku pretvarati u dizel jer benzina ima viška. Ono što se kvalitetnije može napraviti u Sisku, ići će iz Rijeke za Sisak, i obrnuto, ukupno će se u oba smjera razmjenjivati oko 600 tona sirovine za rad. Smanjuju se troškovi, bolje se iskorištava sirovina, i s pozicija uprave je to odluka koja se teško može osporiti«, navodi Mučnjak. »Kad bi gledali Sisak samo ekonomski, to je možda opravdana odluka, ali ona ima i socijalnu, političku, pravnu dimenziju, o čemu možemo razgovarati samo s Vladom«, ističe Mučnjak. Predugo je trajalo, dodaje, dok je Vlada uopće raspisala natječaj za odabir konzultanta za Inu, i nema vremena za čekanje sa sljedećim potezima, jer će Sisak biti zatvoren.

  Na pitanje što bi s rafinerijom bilo nakon te tri godine, Mučnjak odgovara kako bi njeno pretvaranje u logistički centar, što je naručena analiza uprave pokazala kao najbolje rješenje, značilo smanjenje broja zaposlenih na samo 120 ljudi. Kad se broj zaposlenih već ove godine smanji za 40, u Sisku će ih biti 664. Riječka investicija »Nažalost, uprava još nije donijela ni odluku o nastavku modernizacije u Rijeci, sad ju najavljuje za lipanj. Na sastanku smo pitali, i dobili odgovor da bi tek u travnju ili svibnju trebalo biti poznato koliko je riječka investicija financijski teška, što će tek biti podloga za donošenje odluke o investiciji«, kaže Mučnjak.

  Predrag Sekulić iz Stožera za obranu Siska podsjeća kako oni koji vode Inu dobro znaju da je postrojenje za sekundarnu obradu teških ostataka nafte (FCC), koje uprava tamo želi zatvoriti pod izlikom da Ini nosi gubitke, profitabilno. Sekulić navodi da je u svom zadnjem bloku rada od mjesec dana ono ostvarilo oko sto milijuna kuna bruto dobiti odnosno 10,5 milijuna kuna čiste dobiti, piše Novi list.

 
2/1/2018 - Mjesta za uhljebe: Bivše gurnu u stranu, ide plaća, a - ne rade
Izvor - 24 sata, 01. veljače. 2018.
 
 • Primam plaću 15.000 kuna i ne radim ništa. Ja sam poslovni pritvorenik. Te izjave Ante Peze, bivšeg ravnatelja državne Agencije za plaćanje u poljoprivredi, šokirale su mnoge.

  No Pezo, koji se protiv otkaza bori i time što je postao sindikalni povjerenik, nije usamljen slučaj u državnoj upravi i tvrtkama. Dapače, nakaradni sustav je takav da novi politički postavljeni menadžment i ministri ne žele stari kadar, ali ne mogu ili im ne žele dati otkaz. I onda ih prebace u posebne odjele, u kojima primaju pristojnu plaću, a ne moraju raditi ništa. Takvi odjeli nekad čak imaju i imena. Našli smo primjere u HEP-u, MUP-u, Hrvatskim autocestama, Zagrebu, ali i u još nekim ministarstvima. U Zagrebu je slanje u “knjižnicu” značilo da ćeš čitati knjige i novine. Milan Bandić balansira i ne daje otkaze za one koji su mu postali nepodobni.

  Preko noći, bez profesionalnog razloga, odluče da ubuduće nećeš raditi svoj posao, odnosno da nećeš raditi ništa. I svi se ponašaju kao da je to normalno jer već godinama stotinu drugih ne radi ništa - kaže nam zaposlenik u Zagrebu.

  Naš sugovornik iz Zagreba objašnjava da se nepodobni često dislociraju u područne urede da ne zauzimaju mjesto u glavnoj zgradi Poglavarstva.

  Generalno, nitko nam ne čini ništa nažao. Otkaz i ne može dati, a gradonačelnik zna da bi mogao dobiti i tužbu za mobbing - kaže nam taj sugovornik, koji nam je rekao i koliko dugo nije dobio nikakav zadatak, ali i to, kao i njegov identitet i radno mjesto ne možemo otkriti.

  A u dislociranju nepodobnih najdalje su otišli u Hrvatskim autocestama. Oni su 2007. godine unajmili posebni prostor, kilometar udaljen od sjedišta tvrtke, koji su kolokvijalno nazivali “sobe za razmišljanje”. Tamo su završavali smijenjeni direktori i rukovoditelji koji su čekali promjenu vlasti. Unajmljeni prostor su plaćali 1,7 milijuna kuna godišnje, nalazio se na zadnjem katu VMD zgrade u Vukovarskoj i od 40 do 80 ljudi je popunjavalo “sobe za razmišljanje”. Bilo je tu bivših direktora HAC-a palih nakon promjene vlasti ili maknutih zbog optužnica, ali i onih koji su izvukli deblji kraj u ratu sindikata i uprave.

  Ne radiš ništa, a dolaziš na posao. Možda se čini idealnim, ali u biti je frustrirajuće. To se događalo nakon svake smjene direktora. Oni koji nisu odgovarali su ili postali savjetnici ili su poslani na neke beznačajne poslove te u biti nisu morali raditi ništa za plaću od oko 8000 kuna - rekao nam je sugovornik koji je prošao “sobe”.

  Prije četiri godine HAC je ipak raskinuo ugovor o najmu “soba za razmišljanje”. Većina nepodobnih je otišla s otpremninama u okviru restrukturiranja.

  I u Hrvatskoj elektroprivredi postoji bivši menadžerski kadar koji ne mora ništa raditi, nego samo čekati promjenu vlasti. Čelnik sindikata TEHNOS, Denis Geto kaže da nakon političkih smjena i promjene Vlade dio ljudi ode iz sustava, ali dio ostane jer im to omogućuju ugovori.

  Dio bivšeg kadra kao aveti baulja hodnicima HEP-a. To je loše za tvrtku. Jeftinije bi bilo dati ljudima otpremnine, a ne ovako da svaka promjena vlasti dovodi svoje ljude, a dio bivših ostaje ne raditi ništa - kaže Geto, koji takve osobe naziva “pospremljenima”.

  Još jedan sugovornik iz HEP-a nam je rekao da je takav način zbrinjavanja prerastao u pravu pošast, umjesto da se ljudima da posla jer sigurno imaju određene kompetencije.

  U Ministarstvu obrane je slanje u Vojni inspektorat značilo slanje na “groblje slonova”. Tamo su išli nepodobni, ali ipak previše jaki da bi bili smijenjeni.

  Međutim, ima i onih koji nisu politički postavljeni, ali su proglašeni nepodobnima. Visoko obrazovana službenica u jednom ministarstvu ispričala nam je da ju je u silnim promjenama vlasti jednostavno netko od šefova odlučio ignorirati. Ne zna zašto, htjela bi raditi, ali ne dobiva nikakav posao i planira dati otkaz. Hrvatska tako ima i posebnu vrstu službenika: osuđenike na prisilni nerad.

  Kako je to moguće u zemlji u kojoj se stalno zapošljavaju novi službenici pod izlikom nedostatka stručnog kadra.

  Naša politička elita nakon pobjede na izborima ponaša se kao da je čitava država njihova. Dovode svoje ljude koji su najčešće neupućeni u posao, pa onda i ne znaju kome vjerovati od postojećih, pa onda oni dovode svoje - kaže Ivan Koprić, stručnjak za javnu upravu.

  Ističe da je državna uprava Augijeve štale koje nitko ne želi počistiti iako bi njezina funkcionalnost trebala biti prioritet Vlade. Predlaže da bi čak trebalo i posebno tijelo koje bi biralo stručni kadar za sve, ali i sam je svjestan da za to nema volje u zemlji namještenih natječaja.

  Nesposobni dovode iste takve

  Uvijek ima i načina da se ljudi premjeste ili im se da otkaz ili im se da posla. Ovakav sustav premrežen klijentelističkom i interesnom mrežom i dalje narušava povjerenje građana u državu, a to ima strašne posljedice. On pokazuje otuđenost političke elite od građana i činjenice da trebaju odgovarati građanima za trošenje njihova noVca - zaključuje Koprić.

  MUP tek sad ukinuo “stazu slonova za neradnike”

  Imali su 12.000 kuna ili više plaće i nisu morali raditi gotovo ništa. Bivši ministar Ranko Ostojić je osmislio način da previše “ne talasaju”.

  Tako nam objašnjava jedan bivši zaposlenik MUP-a kako je nastalo mjesto “voditelja projekta” u tom ministarstvu. Voditelji su postajali redom bivši ravnatelji i ostali visoki dužnosnici iz policijskog sustava. Praksa se nastavila i nakon odlaska Ostojića. Ukupno su postojala 24 takva radna mjesta koja su kroz vrijeme bila različito popunjena, zavisno o kadrovskim rošadama.

  Kako nam prepričava upućeni sugovornik, neki voditelji projekata znali su ići kući i u 11 sati. Nekad novi ugovori uopće nisu imali i točan opis poslova. Glavni voditelj projekata bio je i Vladimir Faber, bivši ravnatelj policije, Mario Bertina koji je vodio PNUSKOK tijekom Ranka Ostojića, a onda završio među projektantima. Trenutačni ministar unutarnjih poslova Davor Božinović odlučio je ukinuti to radno mjesto, a iskusne policajce rasporediti na neke korisnije funkcije. Tako mu je Faber postao savjetnik, a i niz drugih će naći druga mjesta.

  Neodgovorno je i kao država si ne smijemo dopustiti luksuz da uopće ne koristimo ljude s 20-30 godina iskustva na policijskim poslovima - rekao je Božinović za Večernji list.

 
1/31/2018 - Piršić: LNG terminal je ekološka, ekonomska i energetska katastrofa
Izvor - HRT, 28. prosinca 2017.
 
 • Predsjednik Savjeta udruge Eko Kvarner Vjeran Piršić predstavio je u riječkoj Gradskoj vijećnici Stručno mišljenje o gradnji plutajućeg terminala za ukapljeni naftni plin na lokaciji Omišalj, koje je izradila riječka tvrtka DLS, kazavši da je riječ o kontrastudiji napravljenoj s ciljem upućivanja na manjkavosti studije utjecaja na okoliš za predloženi projekt LNG terminala u Omišlju, koju je izradio Ekonerg iz Zagreba.

  Kako je rekao Piršić, kontrastudiju je izradila riječka tvrtka DLS, po narudžbi udruge Eko Kvarner, s ciljem argumentirane kritike netočnih navoda i upućivanja na očite manjkavosti studije utjecaja na okoliš, koju je izradio Ekonerg.

  Naveo je da je u tijeku četvrti pokušaj realizacije LNG terminala i da je u tijeku upravni postupak procjene utjecaja na okoliš te da je, prema podacima kojima raspolaže, na Ekonergovu studiju u javnoj raspravi prispjelo oko 2000 primjedaba.

  Piršić je ocijenio da projekt plutajućeg LNG terminala, na način na koji je predložen, predstavlja ekološku, ekonomsku i energetsku katastrofu.

  Govoreći o stručnom mišljenju tvrtke DSL, Piršić je rekao da je ono obuhvatilo ekološku komponentu projekta i moguće rizike te da će ekonomska analiza biti napravljena naknadno.

  Kao prijeporne dijelove projekta plutajućeg LNG terminala naveo je lokaciju i to što u prostorno-planskoj dokumentaciji plutajući LNG terminal nije posve ispravno uvršten, rekao je da bi izgradnja terminala uključivala i velike podvodne radove, gotovo podvodni kamenolom te da je prijeporno i korištenje mora za uplinjavanje ukapljenog tekućeg prirodnog plina.

  Piršić smatra da kontrastudija pokazuje kako bi uporaba klora u tom sustavu dovelo do ekološke katastrofe na Jadranu.

  Rekao je kako smatra da je jasno dokazano da je uporaba morske vode za uplinjavanje, što uključuje pothlađivanje mora i korištenje klora protiv obrasta algi i školjaka, iznimno opasno.

 
1/31/2018 - VELIKA KONFERENCIJA HRVATSKA NA VRATIMA ENERGETSKE UNIJE
Izvor - Jutarnji, 30. siječnja 2018.
 
 • (...) Kraj konferencije obilježio je drugi panel „Hrvatska i prirodni plin - Gdje je balans između tržišta i sigurnosti?“ Po pitanju prirodnog plina uvijek se nameće pitanje novca, politike te geopolitike i utjecaja, istaknuo je Jasminko Umičević, direktor Oil&Gas Consultinga.

  Dalibor Pudić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin, rekao je da za poticanje OI potreban plin. - U Hrvatskoj je u posljednjih godina gubitak plina iznosio oko tri milijardi kuna, što bi uskoro moglo biti zabrinjavajuće, znajući da je broj potrošača narastao za 50 posto - pritom je upozorio Pudić.

  Za bližu budućnost prirodni plin kao tranzicijsko gorivo ne vide iz Zelene akcije jer je ono i dalje fosilno gorivo i nije u skladu s Pariškim sporazumom, ukazala je Marija Mileta, aktivistica te udruge, dodajući kako je nedavna inozemna studija pokazala kako prirodni plin negativno utječe na klimatske promjene.

  - Realnost jest da cijene OI drastično padaju i postaju konkurentne ostalim gorivima, a Hrvatska ne ulaže dovoljno u njih. Do 2020. cijene OIE postat će niže od fosilnih goriva - zaključila je Mileta.

  Kao negativne utjecaje LNG projekta, Mileta je navela utjecaje na okoliš i zdravlje te protivljenje lokalne zajednice.

  - Ne priča se da Europski parlament preispituje strateški projekte jer je previše plinski projekata na toj listi, što nije u skladu s Pariškom konvecijom - rekla je Mileta.

  - Slažem se s NGO organizacijama koje imaju plemeniti cilj, no na isti način bi trebali govoriti o cijelom energetskom lancu i njegovim posljedicama - nadovezao se Goran Frančić, direktor LNG Hrvatska.

  - Donijet ćemo dodatne mjere za smanjenje utjecaja na okoliš, u veljači će biti održana treća sjednica potom donešenje rješenja, u ožujku očekujemo lokacijsku, a potom i građevinska dozvola, koji bismo trebali dobiti u svibnju - pojasnio je Frančić kratkoročne planove za izgradnju LNG terminala.

  Tijekom drugog kvartala trebali bi imati sve podatke kojom će vlasnici moći donijeti odluku, rekao je direktor LNG Hrvatska, dok se završetak radova očekuje do kraja 2019. godine.

  Umičević je na to kazao kako postoje i određeni rizici, zbog čega je važno osigurati kupce kako eventualan trošak promašaja LNG-a ne bi snosili hrvatski građani.

  Predsjednik HSUP-a ocijenio je LNG na Krku kao novi dobavni pravac, za kojeg nije zainteresirana sama Hrvatska, već i susjedne zemlje koje će zakupiti kapacitete, dok investitori očekuju povratna sredstva.

  >>Sljedeće godine ja ću vam se javiti sa gradilišta<< zaključio je konferenciju G. Frančić.

  - Moj osoban stav je da ćemo u budućnosti sigurno koristiti većinom OIE, ali to se neće dogoditi preko noći jer nismo za to još spremni. Moramo odlučiti koje gorivo ćemo do tada koristiti kao najprihvatljivije - dodao je.

 
1/28/2018 - ŠEF HRVATSKE ELEKTOPRIVREDE
U svom prvom intervjuu otkad je stupio na dužnost Frane Barbarić govori o perspektivama tvrtke
Izvor - Jutarnji list, 28. siječnja 2018.
 
 • Nakon mjeseci iščekivanja krajem prošle godine izabran je novi čelnik nacionalne elektroenergetske kompanije. U svom prvom intervjuu otkad je stupio na dužnost Frane Barbarić govori o stanju i perspektivama tvrtke na čijem je čelu.

  Izabrani ste na čelnu poziciju HEP-a nakon višemjesečnog javnog natječaja. Kako je došlo do toga da se kandidirate za tu funkciju?

  - Voditi HEP u vremenu promjena na tržištu i u energetskom sektoru općenito velik je izazov, ali i velika odgovornost. To možda zvuči kao floskula, ali ja doista vjerujem da uz kvalitetan i stručan tim te potporu naših zaposlenika mogu pridonijeti razvoju HEP-a u pravom smjeru na dobrobit kompanije, ali i čitavog hrvatskog gospodarstva. Više od deset godina sam u HEP-u i dobro ga poznajem, znam u kojim područjima postoji potencijal za napredak, koji dosad nije bio dovoljno iskorišten. Inzistirat ću na tome da HEP, u skladu s odlukama Vlade, angažira sve svoje stručne kapacitete i aktivno sudjeluje u primjeni regulative EU te u procesu donošenja ključnih dokumenata koji će postaviti okvir za razvoj energetskog sektora, pa tako i naše tvrtke. Iskustvo rada u HEP-u uvjerilo me da imamo dovoljno vlastitih kapaciteta za realizaciju tih zahtjevnih zadaća.

  U kakvom je, trenutačno, stanju kompanija?

  - Zadnjih nekoliko godina ostvaren je dobar financijski rezultat, imamo adekvatnu likvidnost, kreditni rejting prati pozitivne pomake u rejtingu države. S druge strane, zadržali smo stabilan udjel na tržištu električne energije, jačamo udjel na slovenskom tržištu, pomalo napredujemo i na drugim susjednim tržištima. Ne samo što našim potrošačima jamčimo sigurnu opskrbu, nego je HEP kao dominantni opskrbljivač i najzaslužniji za to što hrvatski građani imaju jednu od najnižih cijena električne energije u Europskoj uniji.

  No, sigurno ima prostora i za poboljšanja, a prije svega za ubrzanje nekih započetih procesa i projekata i na tome će ova uprava inzistirati. Naši prioriteti bit će jačanje prodaje, brza i kvalitetna usluga našim kupcima te postizanje jednakih uvjeta korisnicima u pristupu i korištenju mreže na području čitave Hrvatske. Dakle, menadžerski govoreći, postavit ćemo poslovni sustav i procese na način da možemo brzo i efikasno odgovoriti na sve nove zahtjeve naših korisnika, regulatora te nacionalne gospodarske strategije.

  Kako vi, kao dugogodišnji HEP-ovac, gledate na mogućnost privatizacije nacionalne elektroenergetske kompanije?

  - Hoće li se ići u privatizaciju HEP-a, ako da, prema kojem modelu, pitanje je o kojem će se prije svega odrediti Vlada kao predstavnik našeg vlasnika - Republike Hrvatske. To je pitanje vlasnika. Nije pitanje menadžmenta. Ako bi u mom mandatu došlo do takve odluke vlasnika, na nama je u HEP-u da maksimalno kvalitetno odradimo svoj dio posla, prije svega pazeći na interese svih dionika u procesu. A to je sama kompanija, svi njezini radnici, te na koncu i svi hrvatski građani.

  Moguću privatizaciju u prošlosti se predstavljalo kao izvor kapitala kojim bi se HEP širio u regiji. Imate li već plan za regionalno širenje?

  - Što se tiče širenja na susjednim tržištima električne energije, mogu reći da stvari uglavnom idu prema planu, u Sloveniji imamo više od 12 posto udjela u segmentu poslovnih kupaca. Ipak, mislim da moramo još malo odlučnije pokrenuti aktivnosti na drugim tržištima te ćemo vrlo skoro razmotriti i ažurirati postojeće analize tržišta i planove širenja.

  Nakon više godina dobrih meteoroloških okolnosti, prošla je godina bila sušna. Bude li i 2018. slična, kako će to utjecati na poslovanje HEP-a?

  - Nije tajna da su hidroelektrane naša najveća dragocjenost i jamac konkurentnosti proizvodne cijene na razini sustava. S druge strane, veliki udjel kapaciteta u hidroelektranama čija proizvodnja oscilira ovisno o hidrološkim prilikama, predstavlja izazov kako u upravljanju proizvodnjom i nabavom električne energije, tako i u upravljanju financijama. Ipak, hrvatski elektroenergetski sustav karakteriziraju cjenovno prihvatljiv proizvodni miks i odlična povezanost sa susjednim sustavima. To nam omogućuje povoljan pristup tržištima električne energije i u velikoj mjeri štiti od značajnijih negativnih posljedica oscilacija u hidrologiji na poslovni rezultat HEP-a.

  Od HEP-a se očekuje da bude investicijski pokretač, no s druge i da ulaže isključivo u isplative projekte. Kako pomiriti te dvije često nespojive obveze?

  - Izvrsno ste to primijetili i to je jedno od najvažnijih pitanja s kojima se suočavala svaka uprava HEP-a, pa tako i ova. To je izazov kojeg sam bio potpuno svjestan kad sam se prihvatio ove dužnosti. Ponovit ću ono što sam izjavio prilikom imenovanja predsjednikom Uprave, a to je da ćemo snažan investicijski potencijal koristiti odgovorno i efikasno, sukladno smjernicama Vlade, sa svrhom realizacije vlastitih razvojnih ciljeva i sigurnosti elektroenergetskog sustava, ali i u cilju razvoja ukupnog hrvatskog gospodarstva i posebice jačanja nacionalne energetske neovisnosti.

  To je deklaratorno lako za reći, ali u praksi dosta teško za ostvariti. Možete li biti konkretniji?

  - Mogu. Uzmimo za primjer hidroelektrane. To su višenamjenski objekti čiji pojedini infrastrukturni dijelovi nisu u funkciji proizvodnje električne energije i zato bi se mogli ili trebali financirati iz drugih izvora. Time bi se postigla konkurentnija cijena proizvedene električne energije iz tih hidroelektrana i posljedično povoljnija prosječna proizvodna cijena na razini sustava. A dodatna šira društvena korist od ulaganja u hidroelektrane je i u tome da domaće gospodarstvo u vrijednosti investicije ima potencijal sudjelovati s gotovo 90 posto, dakako na principima tržišnog natjecanja. To je primjer kako spojiti isplativost projekta i opću društvenu korist od HEP-ovih investicija.

  HEP-u se često zamjera da ne čini dovoljno po pitanju ulaganja u obnovljive izvore energije. Kako gledate na te tvrdnje?

  - To je jedan općeprihvaćen, a netočan mit koji prati Hrvatsku elektroprivredu. Često se zaboravlja da su hidroelektrane obnovljivi izvor energije. Mi smo sad usred investicijskog ciklusa vrijednosti od oko 3,2 milijarde kuna u sklopu kojeg provodimo revitalizacije i rekonstrukcije naših hidroelektrana. Dakle, ne samo da ćemo time osigurati nastavak proizvodnje u najvrednijem dijelu našeg sustava za sljedećih nekoliko desetljeća, nego ćemo dobiti i novih 150 megavata snage. Također, pred puštanjem smo u komercijalni pogon dviju prvih bioelektrana-toplana na šumsku biomasu, u Osijeku i Sisku, u koje ulažemo oko 260 milijuna kuna. Mislim da te činjenice jasno demantiraju tvrdnje kako zanemarujemo obnovljive izvore energije.

  Ipak, neosporno je da se HEP u svom proizvodnom miksu i dalje snažno oslanja na fosilna goriva...

  - To je još jedan rašireni mit. Činjenica je ustvari da HEP oko 70 posto električne energije, prosječno na godišnjoj razini, proizvodi iz izvora koji ne emitiraju CO2. I po tome smo u samom vrhu usporedivih elektroenergetskih kompanija u Europi. Provedbom dugoročne tranzicijske strategije taj ćemo udjel još povećati. Naime, na vrijeme smo prepoznali globalne trendove razvoja ka niskougljičnom gospodarstvu te smo pripremili razvojni dokument HEP 2030. Taj dokument predviđa realizaciju obnovljivog scenarija razvoja, povećanjem proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora za 50 posto.

  Kakve su investicije trenutačno HEP-u zanimljive?

  - Iako HEP grupa kontinuirano na godišnjoj razini ima ulaganja od oko 2,5 milijarde kuna i to u svim segmentima, od proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije, preko toplinarstva i distribucije plina do informatike i telekomunikacija, pretpostavljam da vas prije svega zanimaju ulaganja u nove proizvodne objekte. Te bismo investicijske planove mogli grupirati u tri područja - kogeneracije, hidroelektrane i ostale obnovljive izvore energije.

  O kojim se projektima konkretno radi?

  - Najdalje je odmaknula priprema projekta gradnje visokoučinkovitog kogeneracijskog bloka na lokaciji zagrebačke Elektrane-toplane. U tijeku je drugi krug natječaja za odabir izvođača, a počele su i pripreme lokacije za otvaranje gradilišta novog bloka. Istaknuo bih i aktivnosti na pripremi projekta gradnje hidroenergetskog sustava Kosinj/Senj 2. Taj je projekt u fazi procjene utjecaja na okoliš, kao uvjeta za ishođenje lokacijske dozvole. Radi se o energetski vrlo zanimljivom projektu koji će nam osigurati značajne nove količine obnovljive i tržišno atraktivne, vršne energije. S druge strane, to je vrlo zahtjevan projekt s obzirom na prostorni obuhvat, potrebna investicijska sredstva i trajanje gradnje. To sve iziskuje veliki stručni i organizacijski angažman u HEP-u, ali i suradnju i podršku svih dionika na državnoj i lokalnoj razini.

  Dodatno, naše stručne službe analiziraju izvedivost i pripremaju studijske podloge i za niz drugih elektrana u sklopu obnovljivog scenarija razvoja, a koje uključuju i sunčane elektrane veće snage i druge slične projekte.

  Kakvo je trenutačno stanje projekta Plomin C? Je li on zauvijek napušten?

  - Kao nova uprava zatekli smo situaciju da je status projekta TE Plomin C zamrznut. Prepreke za realizaciju projekta prema modelu suradnje sa strateškim partnerom koje su istaknute od strane tijela Europske komisije u postupku prednotifikacije te dodatne tržišne analize i projekcije ukazale su na potrebu da se paralelno sagledavaju i razvijaju alternativna rješenja za plominsku lokaciju. Opcija koja se trenutačno razvija jest rekonstrukcija i modernizacija postrojenja TE Plomin 1 u cilju produljenja životnog vijeka te usklađivanja svih parametara s propisima zaštite okoliša. S tim ciljem HEP Proizvodnja je ušla u postupak ishođenja izmjena i dopuna okolišne dozvole za TE Plomin 1.

  U dijelu javnosti imidž HEP-a jest da ima previše zaposlenih. Ima li u HEP-u danas viška radnika?

  - Restrukturiranje i reorganizacija poslovanja koji imaju za posljedicu smanjenje broja radnika praktično je kontinuirani proces. U našem najvećem društvu - HEP Operatoru distribucijskog sustava, koje je prešlo na novi organizacijski ustroj, upravo traje razdoblje odlaska oko 1300 radnika. Prije dvije-tri godine u ostalim je društvima grupe ukupan broj radnika već smanjen za više od 300.

  Što se tiče upravljanja brojem radnika u HEP grupi tijekom idućih godina, želio bih naglasiti da nećemo donositi odluke o smanjenju broja radnika koje bi bile same sebi svrha. Mi smo ponosni što smo jedan od najvećih i najpoželjnijih poslodavaca u Hrvatskoj i to želimo ostati i u budućnosti. Ljudi su najvažniji resurs svake kompanije i na nama je da stvorimo uvjete da naši radnici budu ključni faktor koji će stvarati dodanu vrijednost za našu tvrtku i društvo u cjelini.

  Što je s procesom restrukturiranja? Kad će biti dovršeno funkcionalno restrukturiranje ODS-a?

  - HEP ODS već od 1. studenoga prošle godine funkcionira prema novom ustroju. Također, s krajem 2017. godine isteklo je prijelazno razdoblje u kojem je HEP ODS prema ugovoru pružao usluge HEP Elektri, društvu za javnu uslugu opskrbe električnom energijom, koja je izdvajanjem iz ODS-a osnovana u studenome 2016. Tijekom prosinca provedeno je i informatičko razdvajanje ovih dvaju društava, čime su se stekli uvjeti da HEP ODS kao operator mreže i HEP Elektra kao opskrbljivač, razdvojeno i neovisno obavljaju zakonom propisane energetske djelatnosti.

  Kako ocjenjujete stanje konkurencije na domaćem tržištu?

  - Činjenica jest da je, nakon snažnog tržišnog nastupa konkurentskih opskrbljivača, 2013. - 2014. godine, kada je zabilježen primjetan odljev kupaca iz HEP-a, posljednjih nekoliko godina taj trend zaustavljen i sada HEP stabilno drži udjel od 84 posto u prodaji električne energije. U zahtjevnom segmentu opskrbe poslovnih kupaca, HEP Opskrba drži čak 73 posto. Pritom svoju konkurentnost ne temeljimo samo na ponudi povoljnije cijene, već i na nizu inovativnih i jedinstvenih proizvoda i usluga. Mi ćemo u HEP-u pratiti tržišne trendove i razvoj stanja na tržištu te ćemo se na vrijeme pripremiti i prilagoditi svoju ponudu uvrštavajući sve proizvode HEP grupe u jedinstveni paket.

  Ima li HEP ambicija u snažnijem razvoju biznisa s prirodnim plinom?

  - HEP je već sad jedan od najvažnijih subjekata na tržištu plina. Kao opskrbljivač na veleprodajnom tržištu u tom segmentu držimo gotovo 50 posto prodaje. U maloprodaji HEP Plin ima udjel od 13 posto sa snažnim rastom prodaje poduzetništvu. Primjetno je da je u Hrvatskoj, u kojoj objektivno ima previše tvrtki koje se bave distribucijom i opskrbom plinom, polako počeo proces konsolidacije i sigurno ćemo i mi u tome sudjelovati. Drugi razvojni pravac vidimo u objedinjavanju ponude električne energije i plina. U svakom slučaju, dugoročno računamo na plin u sklopu našeg ukupnog poslovanja.

  Kakva će biti uloga HEP-a u projektu LNG terminala?

  - Terminal za LNG projekt je od strateške važnosti za Hrvatsku, ali i za EU, koja je to iskazala odlukom o sufinanciranju projekta. S obzirom na to, HEP sudjeluje i sudjelovat će u projektu u mjeri i na način sukladno odlukama Vlade RH.

  Poznato je kako HEP-ovo toplinarstvo već godinama akumulira znatne gubitke. Gdje vidite rješenje tog problema?

  - Srećom, u posljednjem razdoblju ti gubici nisu više tako veliki koliki su bili do prije nekoliko godina. Ipak, potrebno je poboljšati rezultat u tom segmentu poslovanja. E sad, najlakše bi bilo reći da je potrebno povećati prodajne cijene toplinske energije. Mislim, međutim, da tom problemu treba pristupiti dugoročno i sveobuhvatno, kako unutar HEP-a, tako i na državnoj i lokalnoj razini. U HEP-u trebamo nastaviti s projektima revitalizacije toplinske mreže kojom će se smanjiti gubici u transportu te razvijati projekte koji će rezultirati prihvatljivim troškovima proizvodnje toplinske energije. Na državi i lokalnoj samoupravi jest da potakne i provede sveobuhvatnu energetsku obnovu zgrada, koja može znatno smanjiti potrošnju energije za grijanje. Također je potrebno donijeti i neke promjene u regulativi. Uvjeren sam da zajedničkim djelovanjem svih dionika za nekoliko godina možemo doći do zadovoljavajućeg rješenja i za tvrtke koje se bave toplinarstvom i za potrošače.
 
Stranica: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
 
 
  Sva prava pridrana A design