Treba li u kriznim vremenima radnicima HEP-a smanjivati pla─çu?
DA, svakako
Samo ako je solidarno za pomo─ç drugima
NE
Rezultati | Arhiva

 
Hot
 
 
 
1/24/2018 - Ljubo Jur─Źi─ç: HEP se ne smije dirati, on nije predmet trgovine
Izvor - Ve─Źernji list, 25. sije─Źnja 2017.
 
 • Profesor na zagreba─Źkom Ekonomskom fakultetu Ljubo Jur─Źi─ç ┬áizjavio je da se HEP ne smije dirati, kako on nije predmet trgovine te je osnovan da proizvede dovoljnu koli─Źinu elektri─Źne energije na hrvatskom teritoriju, za hrvatsku dr┼żavu.

  HEP se ne smije dirati. Osnovan je da proizvede dovoljnu koli─Źinu energije na hrvatskom teritoriju za hrvatsku dr┼żavu. Nedostaje mu jo┼í 30 posto kapaciteta, ┼íto ─çe iza─çi idu─çih pet-┼íest godina. Zna─Źi, jo┼í nije ostvario ulogu zbog koje je osnovan. On nije predmet trgovine - kazao je Jur─Źi─ç odgovaraju─çi na novinarsko pitanje treba li otkupljivati dionice Ine i i─çi na IPO HEP-a.

  Elektrika je energija budu─çnosti, ide se na obnovljive izvore energije. Osobni automobili prije─çi ─çe vjerojatno na elektri─Źni pogon, mnogi ─çe gradovi 2025. ili 2030. po─Źeti zabranjivati ulazak automobilima na fosilna goriva. Zna─Źi, HEP ima sasvim drugi cilj nego biti predmetom trgovine, kazao je Jur─Źi─ç na marginama konferencije Nova hrvatska energetska strategija, u organizaciji Jutarnjeg lista.(...)

 
1/24/2018 - HEP-u treba nova paradigma za budu─çnost
Sindikalci i nevladin sektor o smjerovima razvoja HEP-a
Izvor - Energetika net, 20. travnja 2017.
 
 • O izazovima, planiranju i budu─çnosti HEP-a se 19.4. raspravljalo na okruglom stolu u Novinarskom domu u Zagrebu, kojeg su u srijedu nave─Źer organizirali Strukovni sindikat radnika Hrvatske elektroprivrede (TEHNOS), Institut za politi─Źku ekologiju (IPE) te Zadruga za eti─Źno financiranje (ZEF). Sindikalist Matko Utrobi─Źi─ç istaknuo je u uvodu negativne zna─Źajke HEP-a, me─Ĺu kojim su nedovoljni proizvodni kapaciteti za doma─çe potrebe, nestru─Źni kadar i nedostatak mladih snaga za preno┼íenje znanja, neprepoznavanje trendova, zbog ─Źega HEP nema u svojem vlasni┼ítvu niti jednu vjetroelektranu, nekori┼ítenje jeftinih kredita i centralizirano odlu─Źivanje koje rezultira velikom tromo┼í─çu u dono┼íenju odluka i djelovanju.

  Trenutna energetska strategija HEP-a je usmjerena prema punjenju dr┼żavnog prora─Źuna, sprje─Źavanju socijalnog nemira i interesima privatnog kapitala, umjesto da bude na korist gra─Ĺana i cijelom gospodarstvu Hrvatske, a prve naznake za ozbiljne promijene ─çe se pokazati s transparentnim javnim natje─Źajima, zaklju─Źio je Denis Geto, predsjednik Tehnosa.

  Ivana Rogulj iz Dru┼ítva za oblikovanje odr┼żivog razvoja┬ámisli kako velike probleme HEP-u stvara dr┼żava koja svojim odlukama blokira njegov razvoj, a kao primjer je istaknula odredbe Zakona o vodama iz 2011. kojim je dr┼żava HEP-u oduzela 80% vlasni┼ítva vezano uz hidroelektrane te se do danas ne mo┼że odrediti vrijednost tvrtke jer se jo┼í vodi pravna bitka izme─Ĺu DORH-a i HEP-a. Dodala je kako dr┼żava donosi zakone u kojima su razli─Źiti ciljevi vezani za istu stvar, npr. u ┬áStrategiji energetskog┬árazvoja i ┬áNacionalnom akcijskom planu za obnovljive┬áizvore su bili razli─Źiti ciljevi za vjetroelektrane, kao ┼íto ni u zadnje dvije godine nije donesen podzakonski okvir za obnovljive izvore energije. Ponu─Ĺeni su neki prijedlozi i smjernice za HEP, gdje se Toni Vidan┬áiz Zelene akcije osvrnuo na novu metodu upravljanja HEP-om, koja bi trebala va┼żiti za sve institucije, gdje bi se omogu─çilo ve─çe i ┼íire sudjelovanje zainteresiranih, organiziranje dioni─Źarskih skup┼ítina te dopustiti predstavnicima javnosti mjesto u upravlja─Źkim strukturama.

  Cilj HEP-a bi trebao biti kontinuirano unapre─Ĺenje usluga, ali i pove─çanje dostupnosti tih usluga ┼íto je dosta va┼żno zbog njegovog polo┼żaja kao monopola na tr┼żi┼ítu, tj. omogu─çavanje pristupa elektri─Źnoj energiji bez obzira na veli─Źinu naselja, dob stanovni┼ítva, etni─Źku pripadnost i siroma┼ítvo te sudjelovati u energetskom planiranju gradova i regija, objasnila je Sandra Ben─Źi─ç iz Centra za mirovne studije. Isto tako, HEP treba pru┼żati ja─Źu podr┼íku decentralizaciji i postati ambiciozniji u postanku klju─Źnog nositelja vlasni┼ítva nad investicijama u obnovljivce, jer je privatizacija obnovljivih izvora je privatizacija obnovljivih resursa dr┼żave. Kako tr┼żi┼ína konkurencija ne bi postala prejaka Robert Pa┼íi─Źko┬áiz Zelene energetske zadruge┬áupozorava na va┼żnost investiranja u obnovljive izvore, ┼íto bi pove─çalo zaposlenost, a kao primjer dobre prakse izdvojio je Portugal, koji s 5000 MW instaliranih kapaciteta vjetroelektrana zapo┼íljava 50000 ljudi u tom sektoru.

  Velika korist HEP-u u takvom novom energetskom smjeru bi pomoglo kvalitetno povla─Źenje sredstava iz EU fondova u idu─çih 5-10 godina kako se ne bi propustila jedina ┼íansa da se financira tranzicija u novu energetiku i da ve─çina sustava i kapaciteta ostane u doma─çem vlasni┼ítvu. Hrvatske ove godine ima priliku donijeti mudru odluku da odredi ciljeve u energetskoj strategiji s velikim udjelom obnovljivih izvora u 2030., jer bi se u odnosu na ostale isto─Źne ─Źlanice EU-a, koje ─çe politi─Źki odabrati ┼íto manje ambiciozne ciljeve, izdvojila i bila bolje pozicionirana za povla─Źenje EU fondova u budu─çnosti, istaknuo je Vidan.

 
1/24/2018 - Sindikati tra┼że da se odustane od prodaje HEP-a:
Onaj tko misli da vrijedi 19 milijardi kuna u teškoj je zabludi.
Izvor - Ve─Źernji list, 18. sije─Źnja 2017.
 
 • ┬áPet sindikata, koji okupljaju 90 posto zaposlenih u HEP-u,┬ázatra┼żilo je u srijedu da Vlada┬áodmah odustane od daljnjih aktivnosti na privatizaciji┬áHEP-a jer je interes gra─Ĺana da HEP ostane u stopostotnom┬ávlasni┼ítvu Hrvatske.

  (...)┬áPredsjednik┬áStrukovnog sindikata radnika HEP-a TEHNOS Denis Geto ustvrdio je da bi se Vlada, umjesto privatizacijom HEP-a, trebala pozabaviti ispravljanjem niza┬ánepravilnosti┬áu HEP-u koje je sama uzrokovala. To se odnosi na┬ádono┼íenje┬áenergetske strategije, ukidanje uredbe o obvezi┬áotkupa zelene energije, zbog ─Źega ─çe┬áHEP┬áu 2017. ostati bez milijardu kuna, i┬áizmjene Zakona o vodama, kako bi se hidroelektrane vratile u HEP-ovo vlasni┼ítvo.

 
2/27/2017 - Kupit ─çe Inu, ne─çe prodati HEP
Izvor - Ve─Źernji list, 24.2.2017
 
 • Hrvatska ─çe otkupiti udio Ine od MOL-a, ali ne ove godine. Za taj ─çe joj manevar trebati godine, a zbog politi─Źke nesklonosti projektu vjerojatno ─çe propasti IPO Hrvatske elektroprivrede. Zaklju─Źak je to ankete koju je proveo Bloomberg s deset analiti─Źara iz Zagreba i Budimpe┼íte, a koju iznose u tekstu objavljenom u ─Źetvrtak. ─îak osam od 10 analiti─Źara o─Źekuje da ─çe Vlada kupiti udio u Ini od MOL-a, ali samo ih je ─Źetvrtina uvjerena da je izgledno da se dogovor postigne do kraja godine. Polovica anketiranih analiti─Źara kladi se na to da ─çe se transakcija zavr┼íiti u idu─çe dvije godine. Podijeljeni su i oko potencijalne cijene koju Vlada treba platiti za udjel u Ini, ali i oko cijene koju mo┼że dobiti za HEP. Naime, tr┼żi┼ína cijena Ine iznosi oko 4,4 milijarde eura pa bi polovica iznosila oko 2,2 milijarde eura, ali to je posljedica prenapuhane cijene dionice koju se mo┼że posti─çi zahvaljuju─çi niskom free-floatu. Ina realno ima manju vrijednost, ┼íto su potvrdile i neke procjene konzultanata koji gornju granicu stavljaju na 1,1 milijardu eura. S druge strane, Bloombergovi analiti─Źari procijenili su HEP na samo 18 milijardi kuna, ┼íto bi zna─Źilo da bi za 25 posto komunalca Vlada dobila samo 4,6 milijardi kuna. Mnogi se u Banskim dvorima i na doma─çem tr┼żi┼ítu kapitala ne sla┼żu s tom procjenom Bloomberga i tvrde da je realna vrijednost mnogo ve─ça.

  ÔÇô Prodajom HEP-a Vlada bi izgubila politi─Źki kapital koji je dobila otkupom Ine. Nije jasno kako ─çe Hrvatska prikupiti novac kojim bi privukla MOL na prodaju ÔÇô komentar je ma─Ĺarskog analiti─Źara Ferdinanda Varge, starijeg partnera specijaliziranog za energetiku u Boston Consulting Group, koji o─Źekuje izda┼ínu ponudu s hrvatske strane. Hrvatski analiti─Źar Damir Novotny pak tvrdi da je prodaja HEP-a preosjetljivo pitanje i da se odluka o IPO-u na kraju ipak ne─çe donijeti.

 
1/25/2017 - NOVA ENERGETSKA STRATEGIJA Predsjednica Kolinda Grabar Kitarovi─ç iznijela 5 klju─Źnih smjernica za energetsku budu─çnost Hrvatske
Izvor - Jutarnji list, 24.1.2017.
 
 • U hotelu Esplanade okupilo se 300 sudionika, ─Źelnika vode─çih kompanija, dr┼żavnih institucija te poslovnih savjetnika

  U hotelu Esplanade u tijeku je konferencija ""Nova hrvatska energetska strategija"" u organizaciji Hanza Medije i PwC-a. Na konferenciji se vodi rasprava o dono┼íenju novog strate┼íkog dokumenta energetskog razvoja Hrvatske, kao i o klju─Źnim aspektima energetske budu─çnosti iz perspektive glavnih aktera koji rade na tom podru─Źju. Uz prisutstvo 200 sudionika, predstavnika klju─Źnih dr┼żavnih institucija, doma─çih kompanija i ostalih dionika, uvodni govor odr┼żala je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarovi─ç.

  Sudionike je pozdravio Goran Ogurli─ç, glavni urednik Jutarnjeg lista, naglasiv┼íi kako je energetska strategija klju─Źna strategija svakog dru┼ítva, a njena izrada zahtjevan posao. Ova konferencija, rekao je, po─Źetak je anga┼żmana Hanza Medije u izradi nove energetske budu─çnosti. Ministar za┼ítite okoli┼ía i energetike Slaven Dobrovi─ç pozdravio je sve u ime premijera Andreja Plenkovi─ça i Vlade RH:

  - Hrvatska kre─çe u zaokret u energetskoj politici. Moramo odlu─Źiti koji sustav ─çemo primijeniti u na┼íoj dr┼żavi, omogu─çiti sigurnost opsrkbe prema cjenovnim mogu─çnostima sukladno za┼ítiti okoli┼ía. U Ministarstvu za┼ítite okoli┼ía i energetike planiramo siguran razvoj energetske politike i prometnog sektora. Dogodile su se zna─Źajne promjene u Europskoj uniji u podru─Źju energetike: imamo europske ciljeve 20-20-20, u listopadu 2016. na snagu je stupio Pari┼íki sporazum, a dogodile su se i promjene u ameri─Źkoj administraciji. Unato─Ź tome, Hrvatska treba biti fokusurana na svoje ciljeve putem strate┼íkih dokumenata kao ┼íto je niskouglji─Źna strategija. To treba u─Źiniti hrabrim koracima kao ┼íto su razvoj neiskori┼ítenih potencijala i obnovljivih izvora energije (ne samo vjetra, ve─ç i energije sunca koja je zanemarena, ┼íto je neobi─Źno za mediteransku zemlju poput Hrvatske) i financijski zdravog sustava poticanja. Tu su i projekti na europskoj energetskoj karti poput LNG terminala na Krku, plutaju─çeg terminala koji je prihva─çen od strane Vlade RH koji omogu─çava sigurnost opskrbe i alternativna rje┼íene. Putem jadranskojonskog plinovoda mo┼żemo diverzificirati izvore, a tu je i veliki nacionalni projekt o kori┼ítenju Save, tzv. Zagreb na Savi, koji omogu─çava za┼ítitu od poplave, poticanje turizma, reguliranje vodotoka, ali ima i energetski aspekt. U Ministarstvu za┼ítite okoli┼ía i energetike ┼żelimo ekolo┼íki odr┼żiv energetski sustav RH uz kori┼ítenje ljudskih potencijala i ekspertize - naglasio je ministar Dobrovi─ç.

  Uvodni govor odr┼żala je Kolinda Grabar-Kitarovi─ç, predsjednica Republike Hrvatske. Njezin govor donosimo vam u cijelosti:

  - Po┼ítovane dame i gospodo, cijenjeni uzvanici, srda─Źno vas pozdravljam. Zadovoljstvo mi je ┼íto se mogu obratiti ovome, u dana┼ínjim okolnostima, rekla bih, potrebnom i va┼żnom skupu. Jer kada govorimo o energetici ÔÇô govorimo o podru─Źju klju─Źnom za gospodarski rast i dru┼ítveni razvoj, u kojem moramo razrije┼íiti niz postoje─çih lo┼íih rje┼íenja, posebno u segmentu sigurnosti opskrbe energijom.
  Mislim kako se svi mo┼żemo slo┼żiti kako u razdoblju ┼íto je pred nama moramo pokazati vi┼íe spremnosti i odlu─Źnosti u stvaranju dobro osmi┼íljene i ambiciozne energetske politike - politike koja ─çe, prije svega, dati odgovore na izazove pred nama, uva┼żiti realnosti sve br┼żih i intenzivnijih promjena te u cijelosti valorizirati na┼íe razvojne potencijale. No, kako to u─Źiniti? Koji su klju─Źni izazovi pred nama? I kakva bi nova energetska strategija morala biti? ÔÇô pitanja su na koja ─çu poku┼íati odgovoriti kroz pet smjernica:
  Prvo, hrvatska energetska politika morala bi dinami─Źnije i konzistentnije pratiti i primjenjivati zahtjeve europske energetske politike. Hrvatskoj nedostaju klju─Źni strate┼íki dokumenti za razdoblje do 2050. Postoje─çi dokumenti nisu aktualni, ne sagledavaju razdoblje nakon 2020. i ne nude rje┼íenja za aktualne, ali ni za predvidive probleme.
  Drugo, hrvatska energetska strategija morala bi uva┼żiti promjene koje donosi velika tranzicija energetskog sektora, od uglji─Źnog prema niskouglji─Źnom. Ti procesi duboko mijenjaju odnose u energetici, poti─Źu tehnolo┼íki razvoj i industrijalizaciju. Dobro osmi┼íljena i ambiciozna energetska politika prepoznat ─çe ove promjene i iskoristiti ih za napredak i razvoj ne samo energetike nego gospodarstva u cjelini.
  Tre─çe, hrvatska energetska strategija mora predvidjeti klju─Źne energetske projekte u koje ─çe se investirati. Ako se ne varam, zajedni─Źki nazivnik svih na┼íih hidroelektrana, izuzev┼íi HE Le┼í─çe, jest starost postrojenja. Strategijom se, tako─Ĺer, moraju dokinuti lutanja u integraciji obnovljivih izvora energije, sustavno razmotriti njihova primjena u proizvodnji toplinske i rashladne energije te unijeti korjenite promjene u sektor biogoriva.
  ─îetvrto, strategija bi morala prepoznati va┼żnost povezivanja hrvatskog plinskog sustava s isto─Źnim susjedstvom (Srbija, BiH). Isto tako, za energetsku sigurnost Hrvatske i srednje Europe od posebnog je interesa izgradnja jadransko-jonskog plinovoda i povezivanje s plinovodnim sustavom TAP. U tom kontekstu, vjerujem kako ─çe nova hrvatska energetska strategija predvidjeti (za Hrvatsku) najprihvatljiviju opciju i model izgradnje LNG-terminala.
  Peto i posljednje, ali i prili─Źno va┼żno: strategija bi morala prepoznati kako nam ─Źlanstvo u Europskoj uniji omogu─çava bolje iskori┼ítenje geostrate┼íkog polo┼żaja. U tom smislu je va┼żno geostrate┼íki polo┼żaj dr┼żave staviti u funkciju energetskog razvoja Europske unije, ┼íto od po─Źetka mandata zagovaram kroz Inicijativu triju mora i to u jo┼í ┼íirem kontekstu.

  Inicijativa triju mora, koju zastupam zajedno s predsjednikom Republike Poljske, s jedne strane respektira ─Źinjenicu da je energetska infrastruktura u Europi uglavnom izgra─Ĺena u smjeru istok ÔÇô zapad. No, s druge strane, Inicijativa upu─çuje na potrebu izgradnje i uvezivanja energetske infrastrukture u smjeru sjever ÔÇô jug, za koju se, u cilju sigurnosti i diversifikacije opskrbe energentima, ve─ç zauzima i Vi┼íegradska skupina. I to u tako va┼żnom podru─Źju kao ┼íto je energetika.
  Podsjetit ─çu vas na doga─Ĺaje unatrag nekoliko godina, to─Źnije tijekom zima 2006. i 2009. kada su gra─Ĺanima i gospodarstvima pojedinih europskih dr┼żava bile uvedene redukcije plina. Inicijativa triju mora zagovara energetske projekte koji bi takve doga─Ĺaje dokinuli zauvijek.
  Inicijativa, u kontekstu europske politike energetske sigurnosti, respektira i va┼żnost diverzifikacije opskrbe energijom i rizike prevelike ovisnosti pojedinih dr┼żava o uvozu energije iz jednog dobavnog pravca. Stoga Inicijativa nudi dodatne kapacitete za ukapljeni plin u Poljskoj i u Hrvatskoj. Njihovim povezivanjem bi se zauvijek dokinula neizvjesnost i nesigurnost za Baltik i kompletan srednjoeuropski prostor.
  Kako bismo realizirali sve navedene ciljeve i odgovorili na sva postavljena pitanja, moramo se rije┼íiti jednog problema s kojim smo suo─Źeni ve─ç jedno du┼że vrijeme. Problema zako─Źenosti sustava i nemogu─çnosti dono┼íenja odluka. Borba protiv korupcije bila nam je nu┼żna i potrebno ju je sustavno i dalje provoditi. Nedostaju nam jasno postavljeni kriteriji, procedure, pravila pona┼íanja, pa i postavljeni ciljevi i strategije, na svim razinama. Takav prazan prostor prepu┼íten je ┼ípekulacijama, izrazito nagla┼íenom neargumentiranom i populisti─Źkom nastupu interesnih skupina. To je stvorilo klimu u dru┼ítvu koja nas ko─Źi u dono┼íenju odluka i dovodi do opetovanog propu┼ítanja pozitivnih prilika za Republiku Hrvatsku. Taj se krug opstrukcije treba prekinuti kako bi se svi u dr┼żavi, od du┼żnosnika do namje┼ítenika, trebali prestati bojati odra─Ĺivati svoj posao i donositi odluke o svojim svakodnevnim zadacima i aktivnostima.

  O ovome ovisi i pravovremeno dono┼íenje i provo─Ĺenje nove hrvatske energetske strategije i svih relevantnih povezanih projekata. Dame i gospodo, duboko vjerujem, a sigurna sam da i vi dijelite moje uvjerenje: da u ujedinjenoj Europi ni u jednoj dr┼żavi ne smiju biti uskra─çene prednosti povezane sa sigurno┼í─çu opskrbe energentima.
  Europa mora biti zajednica sigurnih, prosperitetnih i neovisnih dr┼żava, u svakom pogledu i u svakom njenom dijelu. Hrvatska ─çe stoga nastaviti s politikom zalaganja za ja─Źanje europskog projekta i smanjivanje razvojnog jaza izme─Ĺu starih i novih ─Źlanica Europske unije. Hrvatska ─çe nastaviti pratiti i poticati sve projekte koji pridonose ─Źvr┼í─çem povezivanju europskog sjevera i juga i to u podru─Źju gospodarstva, ulaganja, poslovanja, prometnog i energetskog povezivanja, u ─Źemu i sama nalazi svoj interes i u ─Źemu mo┼że dati svoj veliki doprinos.
  Po┼ítovane dame i gospodo, zahvaljujem vam na pa┼żnji kojom ste pratili ovo izlaganje. ┼Żelim vam uspje┼ían nastavak rada.

  U nastavku je govor odr┼żao Giorgio Biscardini, PWC. Istaknuo je kako ─çe do 2020. postojati visoka potreba za ukapljenim prirodnim plinom, kao i da ─çe se smanjiti ovisnost o ruskoj opskrbi. Ugljen i nuklearna energija sve ─çe se manje koristiti, no i dalje ─çe biti glavni energent u opskrbi:
  - Vode─çe zemlje kao ┼íto su SAD, Rusija, Kina i Ujedinjeni Arapski Emirati imaju jasnu energetsku strategiju, dok je strategija europskih zemalja jo┼í ju izradi. Do 2030. cilj EU je smanjiti emisiju ┼ítetnih plinova za 40 posto te koristiti obnovljive izvore energije u razmjeru od 27 posto. Nova energetska strategija Hrvatske mora se temeljiti na definiranju uloge plina i ugljena i smanjenu doma─çe proizvodnje. Treba se diverzificirati izvori, razmisliti o uvo─Ĺenju LNG terminala. Rje┼íiti problem upravljanja nad INA-om ili je razvijati kao dio globalne naftne kompanije. Treba odlu─Źiti ho─çe li se HEP komercijalizirati ili odr┼żati pod dr┼żavnom kontrolom.

  Panel diskusija - U potrazi za idealnim energetskim miksom budu─çnosti

  Pitanje: Energetska strategija je politi─Źki dokument i dijelom definirana me─Ĺunarodnim obavezama. Ve─ç ste nazna─Źili odre─Ĺene agende, no kada ─çe strategija krenuti, koje su osnovne postavke? Da li od nekih energenata odustajemo ili dajemo prioritet?
  Slaven Dobrović, ministar zaštite okoliša i energetike:
  Energetska strategija je u izradi. Izrada smjernica ─Źini dobar dio toga posla, moramo se uhvatiti s izazovima novog vremena, a to je prvenstveno potreba za┼ítite okoli┼ía. Kao europska zemlja ┼żelimo ja─Źanje obnovljivih izvora energije i na njoj zbog geostrate┼íkog polo┼żaja mo┼że graditi svoju strategiju. Mi mo┼żemo biti lider u Europi u ja─Źanju tog sektora. Do tranzicije u niskouglji─Źno ili bezuglji─Źno doba premosnica ─çe mo─çi biti plin.

  Pitanje: ┼áto vi ┼żelite i trebate od nove strategije? Imate li vi projekte koje ─Źekaju stategiju?
  Perica Juki─ç, predsjednik Uprave HEP-a:
  Dokumenti i stru─Źno osoblje HEP ─çe pomo─çi u izradi strategije. Mi imamo termoelektranu Plomin u koju ula┼żemo i smanjujemo ┼ítetne emisije, ┼íto mo┼że biti primjer dobre prakse. Mi imamo projekte u koje smo sigurni da ─çe biti u skladu sa strategijom poput revitalizacije hidroelektrana u kojoj smo ulo┼żiti 3,5 mlrd kuna.

  Pitanje: Plin se nameće kao prijelazno gorivo. Iz perspektive Ine to je dobra i loša vijest.
  Zoltan Aldott, predsjednik Uprave Ine:
  Mi moramo gledati na sve proizvode s istom te┼żinom. Kada sam pri─Źao s vode─çim nafta┼íima prije desetak godina, oni su rekli da to nije budu─çnost, ali ipak je bila. Mi smo tradicionalni i jo┼í imamo puno toga za raditi do kori┼ítenja obnovljivih izvora. U Hrvatskoj potro┼ínja za naftom je pala za nekoliko posto, a za plinom za tre─çinu. Imamo dobru suradnju s Vladom i investiramo u puno toga.

  Pitanje: Što moramo raditi da naša energetska strategija ne zastari?
  Dejan Ljuština, partner u PWC-u, SEE energy leader:
  Treba djelovati u skladu s novim kontekstom. Investicije u nove tehnologije su jako skupe, a ja kao partner za JI Europu ka┼żem da u tom podru─Źju ima puno prilika za konsolidaciju energetike. Imamo nacionalne ┼íampione. Cijene su razli─Źite u odnosu na proteklih pet godina i trebamo razvijati nove projekte. Potrebna nam je niska cijena, opskrba, kvaliteta usluge. Treba napraviti detaljnu analizu i vidjeti koji su nam ciljevi. Energetika mo┼że biti prilika za rast BDP-a, ona stvara nova radna mjesta. Energetika je ve─çinom u vlasni┼ítvu dr┼żave i zato se goru─çe teme moraju rije┼íiti. Povezane industrije su bitan element. Plin, obnovljivi izvori, nuklearna energija ÔÇô kakva je na┼ía vizija u tome? Na┼í sektor zaostaje u razvoju novih tehnologija. Jako bitna stvar je konsenzus oko dokumenta, mora biti implementabilan i fleksibilan da se prilagodi tr┼żi┼ítu...

  Pitanje: U izradi je niskouglji─Źna strategija, koliko ona definira budu─çu energetsku politiku?
  Slaven Dobrović, ministar zaštite okoliša i energetike:
  ─îvrsto se opredjeljujemo za ja─Źanje udjela obnovljivih izvora energije na jedan zdrav na─Źin, a ne kao do sada. Hrvatska mo┼że na njima graditi svoju strategiji zbog svojih prednosti, no energetska sigurnost pritom ne smije bit ugro┼żena i cjenovno mora biti uskla─Ĺena s tr┼żi┼ítem. Sigurno je da ─çemo u tranziciiji morati konzumirati fosilna goriva, a tu je plin dobra premosnica. Energetika je povezana s niskouglji─Źnim aspektima, no na┼í sustav mora biti realan i moramo jo┼í puno toga napraviti.

  Pitanje: Da li bi se morali fokusirati i na uvoz u našoj strategiji?
  Perica Juki─ç, predsjednik Uprave HEP-a:
  Na godi┼ínjoj razini potro┼íimo 16-17 teravat sati energije. 85% tr┼żi┼íta mi dr┼żimo, a ostatak je uvoz. Narasla je cijena energije pogotovo u ovo hladno doba. Imamo hidroenergetske projekte u svom rukavu, no svjesni smo ─Źinjenice da moramo i uvoziti elektri─Źnu energiju.

  Pitanje: Koji je odnos domaće proizvodnje i uvoza u vašoj perspektivi? Koliko je bitno imati sve pod vlastitom kapom?
  Zoltan Aldott, predsjednik Uprave Ine:
  2010/11. strategija Ine bila je fokusirana na zadr┼żavanje kupaca. Mo┼żemo biti ponosni ┼íto imamo najve─çu maloprodajnu mre┼żu u Hrvatsku. Veleprodaja je razli─Źita nego prije 15-20 godina, tr┼żi┼íte je otvoreno i nema vi┼íe toliko monopola. Na┼í fokus je na jednom pogonu rije─Źke rafinerije u kojeg smo puno investirali. Mislimo da imamo jo┼í prostora i do 2030. ┼żelimo ostvariti jo┼í jedan investicijski ciklus. Totalna proizvodnja derivata je oko 3 milijuna i ┼żelimo ga pove─çati na barem 5 milijuna.

  Pitanje: Razvoj i sigurnost energetskih postrojenja ko┼íta, ho─çe li dugoro─Źno cijena energije morati rasti?
  Dejan Ljuština, partner u PWC-u, SEE energy leader:
  Treba napraviti detaljnu analizu. U Europi je cijena ve─çinom ostala ista za krajnjeg kupca. Treba paralelno razvijati i financirati nove izvore, i balansirati ve─çu efikasnost igra─Źa u energetskom sektoru. Trebamo stalno restrukturiranje u poduze─çima. Mislim da trebamo iskoristiti nove resurse, ali i trgovinu s drugim tr┼żi┼ítima, a to mo┼że uklju─Źivati i optimizirani uzvoz. Ne mo┼żemo o─Źekivati da ─çemo imati zatvoreno tr┼żi┼íte i fokusirati se istovremeno na izvoz. Svi politi─Źki akteri moraju imati jasne ciljeve.

  Pitanje: Imamo puno slu─Źajeva u kojima su napravljeni projekti iako se na kraju nisu uklapali s trendovima, postoji li takva bojazan oko izgradnje plinovoda?
  Slaven Dobrović, ministar zaštite okoliša i energetike:
  Mislim da ne, iako plin nije atraktivan, mi ga mo┼żemo takvim u─Źiniti. Ono je naj─Źi┼í─çe fosilno gorivo i u malim jedinicama mo┼że posti─çi puno. Vrlo lako ulazi u segment transporta na du┼że distance. Va┼żno je spomentu da na┼í ekonomski sustav ne obuhva─ça sve tro┼íkove, koje energetika ne vidi. Npr. utjecaj ┼ítetnih efekata na prirodi, koji naposljetku imaju tro┼íak za dru┼ítvo.

  Pitanje: Sad ste na tr┼żi┼ítu i konkurirate, kako uskladiti tradicionalnu ulogu i tr┼żi┼íni element otvorenog tr┼żi┼íta?
  Perica Juki─ç, predsjednik Uprave HEP-a:
  Neko─ç smo dr┼żali svo tr┼żi┼íte i izgubili smo dio, na ┼íto smo bili spremni. Krenuli smo u smjeru tr┼żi┼íne utakmice i dalje nam dobit raste zbog dobrog korporativnog upravljanja. HEP ima osiguran uvoz po povoljnoj cijeni. U Sloveniji smo prisutni preko 12 posto. Na┼í miks ne smije biti iznad tr┼żi┼íne cijene i zato smo orijentirani na revitalizaciju hidroelektrana. U fazi smo razvoja i obnovljivih izvora elektri─Źne energije i to si mo┼że priu┼ítiti jer ima dobar energetski miks, poput hidroenergetskog sustava Kosinj/Senj koji je dugotrajan proces. Nama je cilj do 2030. pove─çati proizvodnju obnovljivih izvora i zainteresirani smo za akvizicije.

  Pitanje: Perspektiva Ina je došla ponovno u fokus javnosti, kako vi ocjenjujete perspektivu Ine u narednih 20 godina?
  Zoltan Aldott, predsjednik Uprave Ine:
  ─îujemo sva┼íta u trenutnom dijalogu oko Ine. ─îujemo stvari poput toga da je kompanija uni┼ítena, ali za dobrim konjem pra┼íina se di┼że. U zadnjih 10 godina investirali smo 15 milijardi kuna. Mi smo imali tri velika ┼íoka. Prvi, Sirija s gubitkom od milijardu kuna. Drugi, regulative koje su tako─Ĺer uzrokovale milijardu kuna gubitka. Tre─çe, rast cijena nafte i plina. To su ogromni ┼íokovi, no Ina i dalje pozitivno posluje. Na┼ía perspektiva je jasna ÔÇô pove─çati prozivodnju, obnoviti rezerve u Hrvatskoj, investiranje u rafinerije.

  Pitanje: Koji mora biti okvir naše strategije u smislu restrukturiranja?
  Dejan Ljuština, partner u PWC-u, SEE energy leader:
  Treba se investirati u tehnologije kako bismo oslobodili nova sredstva. No, to je stvar individualne strategije kompanije. Ipak, naglašavam da bez investiranja nema budućnosti.

  Druga panel diskusija - U potrazi za idealnom strukturom nacionalnog energetskog sustava budu─çnosti (taktika strategije)

  Pitanje: Kakvi su planovi Ministarstva o samom procesu donošenja energetske strategije?
  Ante ─îikoti─ç, dr┼żavni tajnik za┼ítite okoli┼ía i energetike:
  To je proces koji mora uklju─Źivati sve bitne sudionike energetskog sektora. Mora imati ekonomske i pravne temelje ┼íto do sada nije bio slu─Źaj. Stav je da svi moraju biti uklju─Źeni u izradu projektnog zadatka i u smjernicama mora biti postignut konsenzus. Nadamo se da ─çe biti donesen do kraja ove godine.

  Pitanje: Dosadašnja strategija nije ostvarila planirane efekte. Gdje vidite probleme i što se mora promjeniti?
  Slavko Krajcar, redoviti profesor na FER-u:
  Ne bih se slo┼żio da se nije ostvarila strategija. Ono ┼íto nije ostvareno je pove─çanje potro┼ínje. Podaci su u strategiji bili prije krize i na tome se bazirala. Zbog recesije i neostvarenja velike proizvodnje brojke nisu pogo─Ĺene, no smjer nije. Nacionalni akcijski planovi su doneseni relativno kasno ┼íto je stvorilo tr┼żi┼íne stresove.
  Jasminko Umi─Źevi─ç, direktor Oil&Gas Consulting:
  Današnja strategija se mora staviti u vremenski okvir 2009. godine, razdoblje krize. Akcijski plan bio je prvi plan koji se morao donijeti. Politika mora biti inkluzivna i utvrditi pravce i nakon toga nastupa samo struka i nitko više.

  Pitanje: ┼áto vi o─Źekujete od nove strategije?
  Karl Kraus, glavni izvršni direktor RWE Croatia&Slovakia:
  Svjesni smo da politika kroji okvire energetske politike i drago nam je da se diskutira o ovoj temi. U implementacji ┼żelimo imati prostora za rad, a uz to i jasne upute kako mi mo┼żemo djelovati. Pravi energetski miks se u Hrvatskoj mora definirati kao i problemi koji mu─Źe Hrvatske, kratkoro─Źno i dugoro─Źno.

  Pitanje: Vi ste najveći domaći privatni investitor energetskog sustava. Što biste vi voljeli vidjet u novoj strategiji?
  Pavao Vujnovac, direktor Prvog plinarskog društva:
  Mora biti sklop vi┼íe aktivnosti, mi smo ─Źlanovi EU i preuzimamo njene obaveze, ali i regije koja je ovisna o isto─Źnim izvorima. Sa strane vanjske politike ne mo┼żemo biti neovisni. To je mogu─çe samo ogromnim ulaganjima. Na┼ía strategija mora biti dio regionalne slike i na najbolje na─Źine moramo iskoristiti na┼íe benefite. Mi kao privatni investitori imamo cilj profitirat, ali ┼żelimo i da nas dr┼żava gleda kao partnera, ┼żelimo i─çi uz njen bok i da nam ona poka┼że dugoro─Źni put za budu─çe projekte. ┼Żelimo da ona prvenstveno definira na┼íu poziciju u Europi i regiji.

  Pitanje: Kakva je komplementarnost svih vladinih dokumenata koji se ti─Źu enegetike?
  Ante ─îikoti─ç, dr┼żavni tajnik za┼ítite okoli┼ía i energetike:
  Energetska strategija je samo dio mozaika energetske politike. Idealna struktura nije samo nacionalna stvar, ve─ç i gledanje na susjede jer nismo izolirani. Tra┼żiti ─çemo od uprava dr┼żavnih tvrtki da idemo u ┼íirenje infrastruktrure i oprskrbe tr┼żi┼íta jer je to garancija sigurnosti i rasta gospodarstva. ┼Żelimo njihovu ambicioznost i proaktivnost. Ja sam zadovoljan ┼íto smo odlu─Źili da vratimo Inu u na┼íe vlasni┼ítvo. Primio sam sve subjekte kojih se to ti─Źe na razgovor do sada i nadam se da ─çemo se dr┼żati dogovorenih okvira.

  Pitanje: Kako osigurati sigurnu liniju dr┼żavnih i privatnih interesa?
  Slavko Krajcar, redoviti profesor na FER-u:
  Na dva na─Źina: moramo biti originalni i ugledati se na druge. Interesi moraju biti ravnopravni, iako su oni konkuretni. Ta dva subjekta vrlo kvalitetno mogu poslovati skupa. Hrvatska je veliko tr┼żi┼íte s velikim igra─Źima, a ┼íirenjem mo┼żemo imati mjesta za sve. Ne smijemo zanemariti konkurentnost unutar regulatornog okvira.

  Pitanje: Da li je nu┼żno da Ina bude dr┼żavna ili vertikalno integrirana?
  Jasminko Umi─Źevi─ç, direktor Oil&Gas Consulting:
  Done┼íenjem odluke vlade o vra─çanju Ine htjelo se utjecati na sprje─Źavanje uru┼íavanja te kompanije. Mora se definirati je li Ina strate┼íka kompanija, ┼íto mislim da jest. Ina je jedina kompanija koja proizvodi naftu u Hrvatskoj. Inina vrijednost danas je znatno manja nego kad ju je Mol preuzeo. Od 2011. otpustila je 25% radnika, njih 5700. Za Hrvatsku je to krucijalno jer ona ne smije biti samo platforma za proizvodnju svojih proizvoda.

  Pitanje: Kako funkcionira razdjeljivanje segmenata?
  Karl Kraus, glavni izvršni direktor RWE Croatia&Slovakia:
  RWE je vertikalno integrirana i on je bio oportuni model u ovoj regiji ┼íto smo i mi osjetili. Naravno da treba na─çi najbolji i najjasniji oblik za svaku situaciju. Sve ostale industrije to rade, tr┼żi┼íte se stalno mjenja.

  Pitanje: Mora li energetska infrastruktura biti dr┼żavna ili ne?
  Pavao Vujnovac, direktor Prvog plinarskog društva:
  Danas ne postoji dugoro─Źna sigurnost u biznisu bez diverzifikacije. Morate stalno ulagati i pratiti tr┼żi┼íte. Velike megakompanije ula┼żu u vi┼íe segmenata i tako i mi radimo. Mi smo pobornici liberalizacije tr┼żi┼íta, no dr┼żava mora dr┼żati odre─Ĺenu kontrolu nad infrastrukturom i aktere na tr┼żi┼ítu. Nisam za potpunu liberalizaciju i infrastrukture i tr┼żi┼íta. Na┼ía regija nije spremna na to da dr┼żavni ┼íampioni rastu na tom podru─Źju jer ne mogu dobiti isti tretman kao privatne kompanije s obzirom da dolazi do sukoba politi─Źkih odluka.

  Pitanje: Hrvatska u odre─Ĺenim projektima ┼żeli biti predvodnik u regiji, kako ─çe se to omogu─çiti?
  Ante ─îikoti─ç, dr┼żavni tajnik za┼ítite okoli┼ía i energetike:
  Na┼íi geografski resursi mogu nam omogu─çiti da budemo ─Źvori┼íte energije, na primjer, LNG terminal koji je dobio jednoglasnu odluku Vlade ┼íto mo┼że biti prvi korak za to.

  Pitanje: Potro┼ía─Źi nisu vidjeli benefite liberalizacija naftnih derivata, mora li dr┼żava utjecati na energetiku kako bi do toga do┼ílo?
  Jasminko Umi─Źevi─ç, direktor Oil&Gas Consulting:
  Liberalizacija tr┼żi┼íta je potakla konkurenciju i u nekim europskim zemljama se triput dnevno znaju mjenjati. U Hrvatskoj je Ina i dalje tr┼żi┼íni predvodnik, dok ju ostali slijede. Kada je do┼ílo do pada cijene nafte, mar┼że trgovaca su rasle. Dr┼żava ne mo┼że to na┼żalost predvidjeti, no mo┼że raditi na tome...

 
12/9/2016 - IZME─ÉU HDZ-a I MOSTA U TIJEKU JE BITKA ZA KONTROLU NAD DR┼ŻAVNIM GIGANTOM Obje stranke ┼żele HEP za sebe, evo koja su sve imena u igri za novog ┼íefa
Izvor - Jutarnji list, 6.12.2016.
 
 • Prije nekoliko dana u Jutarnjem listu objavljen je tekst o ""bitci za kontrolu nad dr┼żavnim gigantom"" - na┼íim poduze─çem, HEP-om. Slijedi komentar sindikata na spomenuti tekst i pona┼íanje politi─Źke vlasti u njemu, originalni tekst dostupan na:

  http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/izmedu-hdz-a-i-mosta-u-tijeku-je-bitka-za-kontrolu-nad-drzavnim-gigantom-obje-stranke-zele-hep-za-sebe-evo-koja-su-sve-imena-u-igri-za-novog-sefa/5349571/

  ""Na primjerima ovakvih vijesti najbolje se mo┼że vidjeti koji su glavni problemi, ne samo sa upravljanjem u HEP-u, nego i svim drugim javnim poduze─çima i resursima. Spominje se 10-ak imena iz dvije vladaju─çe stranke, sve sami te┼íka┼íi u potrazi za ""zaslu┼żenom nagradom"" zbog obavljenih zada─ça, a ispod njih jo┼í deseci anonimaca sa sli─Źnim ambicijama. Koliki je ukupan tro┼íak za HEP svakog pojedinog kadrovskog ""re┼íetanja"" nakon izbora? Razgovara li se uop─çe na tim ""visokim razinama"" o situaciji u samom poduze─çu, o problemima, o manjku radnika? Radi li itko od ovih glave┼íina na nekakvom programu, strategiji za oporavak i ja─Źanje HEP-a? Da li je uop─çe takav program dio procesa, ili se samo namje┼ítaju ""podobni"" nakon ┼íto se politi─Źke elite dogovore o podjeli plijena?

  Ova pitanja su naravno, na┼żalost, retori─Źka. Ne radi se ni┼íta, programi i strategije ne postoje, postoji jedino nagra─Ĺivanje zaslu┼żnih unosnim pozicijama. Zbog toga ─çemo opet ponoviti, ne samo svoje o┼ítro protivljene eventualnoj privatizaciji HEP-a, nego i ovakvom ""rodija─Źkom"" na─Źinu vo─Ĺenja poduze─ça. Bez transparentne, demokratske kontrole rada uprave (tko god u njoj sjedio), HEP ─çe i dalje ostati tek servis za namirivanje strana─Źkih zaslu┼żnika, igra─Źka u rukama politi─Źkih elita.""
 
12/9/2016 - Radnike tjeraju, politi─Źare zapo┼íljavaju
Izvor - Novosti, 8.12.2016. (INTERVJU - DENIS GETO)
 
 • PI┼áE Dragan Grozdani─ç

  Smanjenje broja radnika u HEP-u smatraju uspje┼ínim restrukturiranjem: Dok HEP neuspje┼íno motivira zaposlenike da odu, nastavlja se degutantno politi─Źko kadroviranje, ka┼że sindikalist Denis Geto

  Nakon ┼íto je prije tri godine izvedeno u gotovo svim dijelovima Hrvatske elektroprivrede (HEP), restrukturiranje se ponovno provodi u HEP-u ODS, djelatnosti distribucije elektri─Źne energije. Uprava HEP-a od listopada provodi odluku o poticajnim mjerama za prestanak radnog odnosa za zamalo sedam tisu─ça radnika tog dijela HEP grupe. Poticajne mjere uklju─Źuju otpremninu koju mogu ostvariti radnici stariji od 63,5 godina, ali na dobrovoljnoj osnovi.
  - S obzirom na stotine milijuna kuna koje su u nekoliko posljednjih godina restrukturiranja nepotrebno potro┼íene na otpremnine, poslodavac je odlu─Źio kolektivnim ugovorom to rasipanje limitirati. Ina─Źe, redovna otpremnina u HEP-u je jedna osmina, odnosno 12,5 posto bruto pla─çe po godini sta┼ża, ┼íto za radnika s tridesetak godina sta┼ża i prosje─Źnom pla─çom iznosi izme─Ĺu 55 i 60 tisu─ça kuna neto. U slu─Źaju otkaza otpremnina je gotovo pet puta ve─ça, dakle 60 posto bruto pla─çe po godini radnog sta┼ża. Tako su neki radnici dobivali i po 200 do 300 tisu─ça kuna otpremnine samo zato ┼íto ih je zadesilo restrukturiranje koje se provodi uz sporazumno otkazivanje postoje─çeg ugovora o radu i to ba┼í u trenutku kada su trebali i─çi u mirovinu - ka┼że Denis Geto, predsjednik TEHNOS-a, strukovnog sindikata radnika u HEP-u.
  Zbog toga je, nastavlja on, poslodavac inzistirao, a ve─çina sindikata prihvatila, ugra─Ĺivanje odredbe u kolektivni ugovor po kojoj radnici stariji od 63,5 godina, kada su blizu redovnog odlaska u mirovinu, ne mogu dobiti otkaz kojim bi ostvarivali te ogromne otpremnine. Istovremeno je poslodavac obe─çao da ─çe za kategoriju radnika starijih od 63,5 godina donijeti poticajne mjere u smislu da se radniku dodatno ispla─çuje 55 posto neto pla─çe za svaki mjesec ranijeg odlaska u mirovinu.
  - No te su mjere zapravo vrlo slabe jer ve─çina radnika ─çe ipak ostati raditi do kraja radnog vijeka i zara─Ĺivati sto posto pla─çe. Samo malom broju ljudi ─çe ta mjera biti prihvatljiva. Ova odredba u kolektivnom ugovoru je stimulativna za poslodavca, a ne za radnika, odnosno njome su ostali sindikati napravili velik ustupak poslodavcu i u┼ítedjeli mu znatan novac. Premda su tzv. poticajne mjere na snazi tek mjesec-dva, koliko je meni poznato, njihovu konzumaciju do sada je zatra┼żila doslovce tek nekolicina radnika - isti─Źe Geto. Dodaje da uprava HEP-a smanjenje broja radnika smatra uspje┼ínim restrukturiranjem.
  - Osobno smatram da je rije─Ź o neuspjehu, pogotovo jer su deficitarna radna mjesta, kao ┼íto su odr┼żavanje postrojenja i smjenski rad, odlascima tih radnika do┼íla do to─Źke neodr┼żivosti, kada se vi┼íe ni nezakonitim prekovremenim radom ne mogu pokriti. Naravno, politi─Źki sponzoriran nepotreban kadar i dalje se nesmetano zapo┼íljava - ka┼że sindikalac. Tako ─çe o─Źito biti i dalje jer upravo traje politi─Źki grabe┼ż izme─Ĺu HDZ-a i Mosta, koji se trebaju dogovoriti ─Źiji ─çe ljudi zasjesti na va┼żne pozicije tog strate┼íkog dr┼żavnog poduze─ça.

  - To su ve─ç degutantne pri─Źe. Sramota je ┼íto se po─Źelo smatrati sasvim normalnim da su javna poduze─ça plijen, samo je pitanje ─Źiji. Ne, to nije normalno i najve─çi je problem u poslovanju HEP-a. Sindikat TEHNOS ve─ç du┼że priprema ozbiljan obra─Źun s politi─Źkim kadroviranjem. Pitanje je samo tko ─çe natr─Źati kada sijevne na┼ía ljevica. Zaslu┼żili su je otprije Radimir ─îa─Źi─ç i Ivan Vrdoljak - zaklju─Źuje Denis Geto.
 
1/11/2016 - Grade bioplinsku elektranu vrijednu 7 milijuna eura
Izvor - Radio Slatina, 8.1.2016.
 
 • SLATINA ÔÇô Nakon godina gospodarske stagnacije i administrativne pripreme zna─Źajnih projekata, ─Źini se da Slatinu ─Źekaju bolji dani, bar kad je rije─Ź o proizvodnji i kori┼ítenju energije iz obnovljivih izvora.

  U poduzetni─Źkoj zoni Ku─çanica-Medinci tvrtka Biointegra vlastitim sredstvima gradi bioplinsku elektranu vrijednu gotovo sedam milijuna eura, snage 2,4 MW, od kojih ─çe 2 MW prodavati HEP-u, a preostalih 0,4 koristiti za potrebe postrojenja. Vlasnik i direktor tvrtke Franjo Hoi─ç planira zavr┼íetak elektrane i po─Źetak proizvodnje elektri─Źne energije 1. svibnja ove godine. U toj modernoj elektrani, kojom ─çe se upravljati ra─Źunalom iz dispe─Źerskog centra, bit ─çe stalno zaposlene tri osobe i ┼íest sezonskih radnika, a sila┼żni kukuruz kao sirovinu proizvodit ─çe tridesetak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava na pribli┼żno 400 hektara zemlji┼íta. Proizvedena elektri─Źna energija isporu─Źivat ─çe se preko HEP-ove mre┼że, kupac je Hrvatski operator tr┼żi┼íta energije (HROTE), a HEP ─çe biti distributer.

  ÔÇô Planiramo sagraditi plastenike za proizvodnju povr─ça, a toplinske energije bit ─çe dovoljno za dva hektara plastenika. U njima bi se moglo zaposliti vi┼íe od dvadeset radnika ÔÇô ka┼że direktor Hoi─ç. Uz elektranu ─Źija je gradnja u poodmakloj fazi, tvrtka Bioplin proizvodnja Franje Hoi─ça i njegovih partnera zapo─Źinje po─Źetkom sljede─çe godine, tako─Ĺer u poduzetni─Źkoj zoni Ku─çanica-Medinci, gradnju jo┼í jedne elektrane snage 1MW, vrijedne 4,4 milijuna eura. Ukupna ulaganja toga poduzetnika u Slatini, koja obuhva─çaju dvije elektrane i plastenike, procjenjuju se na gotovo 14 milijuna eura.

  Nedaleko od Hoi─çeve bioplinske elekrane po─Źetkom studenoga pu┼ítena je u proizvodnju sun─Źana elektrana Sinerot ukupne vrijednosti 6,9 milijuna kuna. Fond za za┼ítitu okoli┼ía i energetsku u─Źinkovitost sufinancira prihvatljive tro┼íkove s 80 posto udjela, odnosno s 4.811.000 kuna, dok Viroviti─Źko-podravska ┼żupanija kao nositelj projekta osigurava preostalih 20 posto i dio tro┼íkova koji ne mogu biti predmet sufinanciranja.

  To je najve─ça elektrana u vlasni┼ítvu jedne jedinice lokalne samouprave, a stru─Źnjaci su projekt Sinerot ocijenili jednim od najboljih projekata u 2015. godini u Republici Hrvatskoj. Solarni paneli postavljeni su na povr┼íini od 6000 ─Źetvornih metara na betonske stupove visine 2,5 metra u razmaku od ─Źetiri metra, s dovoljno svjetla na zemlji ispod njih za poljoprivrednu proizvodnju. Investitor i nositelj projekta je Viroviti─Źko-podravska ┼żupanija, a partneri su Grad Slatina, Srednja ┼íkola Marka Maruli─ça Slatina, Poljoprivredni fakultet iz Osijeka i ┼żupanijska Razvojna agencija VIDRA, koja je operativno pripremila i provodi projekt. Prema rije─Źima ravnatelja agencije Tomislava Petrica, iznimne vrijednosti elektrane Sinerot su promocija energetske u─Źinkovitosti, godi┼ínja proizvodnja oko 560.000 kWh, edukacija srednjo┼íkolaca u povrtlarskoj kao strate┼íkoj proizvodnji na podru─Źju ┼żupanije i za┼ítita okoli┼ía smanjenjem proizvodnje uglji─Źnog dioksida.
 
12/14/2015 - HEP ula┼że 370 mil. kuna u obnovu HE Vara┼żdin
Izvor - Poslovni dnevnik, 14.12.2015.
 
 • Do 2021. godine Hrvatska ─çe dobiti novi energetski objekt u vidu revitalizirane hidroelektrane Vara┼żdin u koju ─çe HEP ulo┼żiti 370 milijuna kuna.

  To je najavljeno u petak prilikom obilje┼żavanja 120 godina postojanja elektri─Źne rasvjete u tom gradu i 40 godina rada HE Vara┼żdin.

  Perica Juki─ç, predsjednik Uprave HEP-a, isti─Źe kako je samo u ovoj godini HEP ODS na podru─Źju cijele Hrvatske ulo┼żio gotovo milijardu kuna, a HEP Proizvodnja nastavila s ulaganjima u revitalizaciju hidroelektrana u sklopu vi┼íegodi┼ínjeg ciklusa vrijednog 3,6 milijardi kuna. Time je, ka┼że Juki─ç, HEP zadr┼żao ulogu jednog od najve─çih investitora hrvatskog gospodarstva.
 
11/23/2015 - Šest hrvatskih projekata na listi strateških
Izvor - Ve─Źernji list, 20.11.2015.
 
 • Na listu 195 strate┼íkih energetskih projekata Europske unije uguralo ih se ┼íest iz Hrvatske.

  (...)

  dva su proizvod rada Hrvatskog operatera prijenosnog sustava (HOPS) i suradnje doma─çe tvrtke sa slovenskim kolegama

  (...)

  HOPS ima dva projekta, od kojih je prvi nastavak gradnje elektroenergetske interkonekcije Hrvatska-Ma─Ĺarska-Slovenija i dalekovodne mre┼że, a drugi je pametna mre┼ża Sincro.Grid koju gradimo u suradnji sa Slovenijom. Rije─Ź je o sustavu koji bi rije┼íio problem previsokih napona u 400 i 220 kV prijenosnim mre┼żama Hrvatske i Slovenije te lak┼íu i efikasniju integraciju obnovljivih izvora energije.
 
11/23/2015 - 'HEP do kraja godine otpremnine za još 1500 zaposlenika'
Izvor - Lider, 20.11.2015.
 
 • Ovim putem ┼żelimo reagirati na tekst novinarke Ksenije Pu┼íkari─ç objavljen u Lideru u izdanju od 5. studenoga 2015. pod naslovom 'HEP do kraja godine otpremnine za jo┼í 1500 zaposlenika', koji nije utemeljen na to─Źnim informacijama, a novinarka nije korektno prenijela odgovor koji joj je upu─çen iz HEP-a na njezin upit. Nisu to─Źne brojke kojima barata novinarka, a iznesene su u tekstu, niti je to─Źan kontekst ─Źlanka vezan uz tvrtku HEP-Operator distribucijskog sustava. Vezano uz tvrtku HEP-Operator distribucijskog sustava, iz HEP-a smo novinarki jasno i nedvosmisleno odgovorili da je 'projekt poslovnog restrukturiranja HEP ODS-a pokrenut tek nedavno te do kraja ove godine ne─çe biti novih odlazaka zaposlenika kao rezultata procesa restrukturiranja.' HEP Grupa se od 2013. nalazi u procesu poslovnog restrukturiranja i on se nastavlja, a dio tog procesa je i nastavak smanjivanja broja zaposlenih. HEP d.d. Sektor za korporativne komunikacije
 
11/16/2015 - Pokusni rad Bloka C
Izvor - Novi Sisa─Źki tjednik, 12.11.2015.
 
 • Petog studenoga po─Źeo je pokusni rad novoga plinskog postrojenja Bloka C Termoelektrane-Toplane Sisak, a do kraja ove godine postupak preuzimanja bloka C treba biti zavr┼íen. Pet godina trebalo je za ostvarenje ove HEP-ove investicije koja ─çe osigurati 10 posto snage hrvatskog elektroenergetskog sustava i omogu─çiti proizvodnju oko 10 posto ukupne elektri─Źne energije za sada┼ínje potrebe tog sustava. Uz struju, proizvodit ─çe i oko 85 posto energije za sustav grijanja Toplinarstva grada Siska.

  Novi blok C trebao bi raditi do 7000 sati na godinu, blok B ─çe se koristiti u slu─Źaju potrebe, a najstariji blok A, izgra─Ĺen 1970. godine postupno ─çe se gasiti. Termoelektrana Sisak ─çe sa 650 megavata (MW) ukupno instalirane nazivne snage prestavljati najve─çi i najpouzdaniji energetski kompleks Hrvatske elektroprivrede (HEP). Isho─Ĺene su i gra─Ĺevinske dozvole za BE-TO Sisak koji ─çe imati snagu 3 MW elektri─Źne i 10 MW toplinske energije, a bit ─çe izgra─Ĺeni i toplovodi.
 
11/16/2015 - Manji ra─Źuni za struju obrtnicima
Izvor - Jutarnji list, 13.11.2015.
 
 • Prestavnici HEP Opskrbe i Hrvatske obrtni─Źke komore potpisali su sporazum o suradnji koji ─çe obrtnicima omogu─çiti povoljnije cijene elektri─Źne energije. Potpisivanjem sporazuma, istaknuto je, osigurana je pravna podloga za povoljnije uvjete opsrkbe elektri─Źnom energijom za ─Źlanove HOK-a u cijeloj dr┼żavi. Sporazum stupa na snagu odmah. Direktorica HEP Opskrbe Tina Jaka┼ía rekla je da obrtnike koji potpi┼íu ugovor o─Źekuju dvoznamenkaste u┼ítede.
 
9/30/2015 - Od Vladinih igara sa strujom gra─Ĺanima bi uskoro mogao pasti mrak na o─Źi
Izvor - Poslovni dnevnik, 29.9.2015.
 
 • Tro┼íak vau─Źera za struju snosit ─çe opskrbljiva─Źi strujom, ali su istovremeno od Banskih dvora dobili dar u vidu ni┼że otkupne cijene zelene elektri─Źne energije. Zato fond za poticanje obnovljivih izvora energije ostaje bez dvjesto milijuna kuna, ┼íto ─çe u kona─Źnici platiti gra─Ĺani na vi┼íim ra─Źunima za struju.

  Osim zao┼ítravanja retorike, predizbornu utrku o─Źekivano prate obe─çanja kojima aktualna vlast u nadi za jo┼í jedan mandat poku┼íava prora─Źunskim poklonima dodvoriti se bira─Źima. Iako se u medijima gotovo svakodnevno mogu prona─çi teme koje imaju zajedni─Źki nazivnik predizborne kupovine, od posljednjih igara s vau─Źerima za struju ─Źovjeku padne mrak na o─Źi.

  Prije dva tjedna Vlada je slavodobitno objavila da je u borbi protiv energetskog siroma┼ítva poput ostalih savjesnih dr┼żava u Europi odlu─Źila uvesti vau─Źere od 200 kuna kako bi struja postala dostupnija socijalno ugro┼żenim gra─Ĺanima. Pritom je premijer izri─Źito napomenuo da se tu ne radi ni o kakvom "jeftinom populizmu", da ga to─Źno citiramo, jer ─çe se tro┼íak izdavanja vau─Źera za 125.000 pojedinaca, odnosno izme─Ĺu 60.000 i 70.000 ku─çanstava, prebaciti na opskrbljiva─Źe strujom ┼íto bi oni, valjda iz ─Źiste empatije i protivno duhu racionalnog biznisa trebali prihvatiti kao normalnu pojavu. Za┼íto su onda opskrbljiva─Źi pristali Vladin plan ne skrivaju─çi pritom zadovoljstvo?

  Tinta na sporazumu Nije se tinta na sporazumu njih i Vlade stigla ni osu┼íiti, a odgovor na to prostrujao je energetskim krugovima - stigao je novi zakon o obnovljivim izvorima energije. Njime je opskrbljiva─Źima sni┼żena cijena otkupa struje iz obnovljivih izvora za dvadeset posto. Premda poznavatelji prilika isti─Źu da je otkupna cijena proizvedene zelene energije bila iznimno skupa, priti┼í─çu─çi nevelike mar┼że u opskrbi, tajming je prili─Źno sumnjiv. Posebno kad se zna da se taj novac slijeva u fond za isplatu poticaja svima koji proizvode zelenu elektri─Źnu energiju. Prve procjene govorile su da ─çe u fondu manjkati izme─Ĺu 100 i 150 milijuna kuna, no u HROTE-u ka┼żu da ─çe ta cifra biti i zna─Źajno ve─ça, gotovo 200 milijuna kuna jer u sustav poticaja svake godine ulaze novi proizvo─Ĺa─Źi.

  ┼átovi┼íe HROTE ─çe 2016. poticajima morati obuhvatiti dodatnih 619,4 megavatsati pa ─çe ukupna proizvodnja koja se poti─Źe iznositi 1,801 teravatsata. To zna─Źi, da ako realizacija bude u skladu s planom tijekom 2016., na ime cijene od 0,42 kuna po kilovatsatu koju ─çe pla─çati opskrbljiva─Źi fond bi trebao prikupiti 756,5 milijuna kuna ┼íto je za 198,1 milijuna kuna manje nego da je cijena ostala 0,53 kune po kilovatsatu, poru─Źuju iz HROTE-a. Tko ─çe platiti tu razliku? S obzirom da se fond za isplatu poticaja u praksi puni iz dva izvora, od opskrbljiva─Źa te gra─Ĺana koji na mjese─Źnim ra─Źunima po potro┼íenom kilovatsatu pla─çaju 3,5 lipe naknade za zelenu energiju, odgovor se ─Źini vi┼íe nego jasan.

  Podsmjesi struke Da bi na adrese svih ku─çanstava uskoro mogli sti─çi ve─çi ra─Źuni za struju zahvaljuju─çi vi┼íoj naknadi uvijeno su potvrdili u Ministarstvu gospodarstva. U HROTE-u o─Źekivano nisu htjeli govoriti o mogu─çem rastu te naknade o kojoj ionako odlu─Źuje Vlada, i to bi se prema nacionalnom akcijskom trebalo dogoditi do kraja listopada. O tome koliko bi naknada za obnovljive izvore mogla sko─Źiti mo┼że se tek naga─Ĺati, no stru─Źnjaci pretpostavljaju da ─çe sa sada┼ínjih 3,5 lipe najmanje porasti 5 lipa po kilovatsatu. Dodatnu nevjericu izazivaju i podsmjesi struke o vau─Źerima za struju kao instrumentima borbe protiv energetskog siroma┼ítva. Upu─çeni ka┼żu da su vau─Źere trebali popratiti poticaji za promjenu pona┼íanja, poput obveznog uvo─Ĺenja ┼ítednih ┼żarulja.

  Tako─Ĺer, definicija socijalno ugro┼żenih gra─Ĺana ostavlja mjesta za doradu jer ne pokriva scenarij u kojem osoba koja hrani ku─çanstvu iznenada ostaje bez posla i to ku─çanstvo postaje preko no─çi socijalni slu─Źaj, ┼íto pod upitnik stavlja i kredibilnost uvjeravanja da se na vau─Źerima radilo mjesecima... S izborima pred vratima Vlada je svjesna kako je svaka vijest o rastu cijena struje gorka pilula gra─Ĺanima pa se njezino serviranje o─Źito tempira nakon zatvaranja birali┼íta. A tada ─çe ionako uslijediti susret s realno┼í─çu kada na naplatu dolaze sva predizborna obe─çanja.
 
9/30/2015 - HROTE ostao bez 150 milijuna kuna, slijedi poskupljenje struje
Izvor - Ve─Źernji list, 29.9.2015.
 
 • Gra─Ĺani za zelenu energiju lani dali vi┼íe od pola milijarde kuna

  Dok su Banski dvori benevolentno najavili vau─Źere za struju socijalno ugro┼żenim gra─Ĺanima, uvjeravaju─çi da se ne radi o jeftinom populizmu jer ─çe teret snositi opskrbljiva─Źi, gotovo neprimjetno je pro┼íla vijest o novom zakonu o obnovljivim izvorima energije.

  Slu─Źajno ili ne, tim istim opskrbljiva─Źima njime je sni┼żena cijena otkupa struje iz obnovljivih izvora za dvadeset posto. Kako se taj novac slijeva u fond za isplatu poticaja proizvo─Ĺa─Źima za zelenu elektri─Źnu energiju, procjenjuje se da ─çe manjkati izme─Ĺu 100 i 150 milijuna kuna ┼íto bi ve─ç naredne godine hrvatski gra─Ĺani mogli platiti vi┼íom cijenom struje, doznaje Poslovni dnevnik.

  Ve─çi poticaji

  Iz izvora bliskih Ministarstvu gospodarstva neslu┼żbeno saznajemo da se razmatra novi plan o reguliranju naknade za obnovljive izvore energije koji pla─çaju gra─Ĺani. Prema nacionalnom akcijskom planu odluka bi se trebala donijeti do kraja listopada, no upu─çeni ka┼żu da je to te┼íko o─Źekivati s izborima pred vratima. Iako zasad nitko ne ┼żeli spominjati mogu─çnost rasta tereta gra─Ĺanima, a time i ra─Źuna za struju, to je ─Źini se izgledno u narednoj godini. Iako neki na┼íi sugovornici uvjeravaju da ─çe s ni┼żom otkupnom cijenom dr┼żava mo─çi nastaviti pla─çati poticaje, drugi su skepti─Źni smatraju─çi da ─çe naknada gra─Ĺanima morati rasti sa sada┼ínjih 3,5 na najmanje 5 lipa po kilovatsatu.
  Novi zakon, koji struka naziva mo┼żda i najva┼żnijim propisom u energetici u posljednjih 10 godina, stupa na snagu 1. sije─Źnja idu─çe godine.
  Njime je dr┼żava snizila otkupnu cijenu koju opskrbljiva─Źi pla─çaju Hrvatskom operatoru tr┼żi┼íta elektri─Źne energije (HROTE) sa 0,53 kune po kilovatsatu na 0,42 kune za obvezni otkup zelene energije. Pro┼íle godine u HROTE-ov fond za poticanje proizvodnje zelene elektri─Źne energije opskrbljiva─Źi su uplatili 492,5 milijuna kuna, a gra─Ĺani jo┼í 505,2 milijuna kuna kroz naknadu za obnovljive izvore od 3,5 lipe za svaki kilovatsat potro┼íene struje.
  Fond je pro┼íle godine isplatio gotovo 825 milijuna kuna poticaja, ─Źak 50 posto vi┼íe nego godinu ranije. Osim ┼íto ─çe ubudu─çe ostati kra─çi za dvadeset posto onog ┼íto su dosad pla─çali opskrbljiva─Źi, rupu bi dodatno mogla produbiti ─Źinjenica da je koli─Źina otkupljene zelene energije u kontinuiranom porastu. Prema portalu energetika-net.hr ra─Źuna se da ─çe ove godine trebati otkupiti 1,2 teravatsata, a idu─çe godine 1,8 teravatsata, ovisno o broju postrojenja koji ─çe u─çi u sustav poticaja. Ho─çe li u fondu za to biti dovoljno novca, u resornom ministarstvu i u fondu nisu htjeli komentirati. Podsjetimo, oko 125.000 gra─Ĺana, odnosno izme─Ĺu 60.000 i 70.000 ku─çanstava od prvog listopada imat ─çe pravo na vau─Źere za podmirivanje tro┼íkova struje od 200 kuna.

  Vrdoljakov manevar

  Kad je Vlada s opskrbljiva─Źima dogovorila vau─Źere, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak ustvrdio je da tro┼íak izdavanja vau─Źera, koji ─çe se pokrivati tzv. solidarnom naknadom od tri lipe po kilovatsatu utro┼íene elektri─Źne nergije, ne─çe biti preba─Źen na cijenu struje ve─ç ─çe ga snositi opskrbljiva─Źi.
  Prema Vrdoljakovim rije─Źima, oni su "prostor za to na┼íli u ni┼żim tro┼íkovima poslovanja, a kroz cijeli paket mjera za daljnji razvoj i liberalizaciju tr┼żi┼íta elektri─Źne energije". Odu┼íevljenje dogovorom s Vladom nisu skrivati ni sami opskrbljiva─Źi pa i je ─Źelnik GEN-I-ja Robert Golob rekao da zbog uvo─Ĺenja vau─Źera ne─çe biti pove─çanja cijena struje.
  Premda se nijedna strana direktno nije prstom uprla u zakon o obnovljivim izvorima energije, Golob je indirektno potvrdio da potpisnici sporazuma s Vladom, HEP, RWE i GEN-I, zbog vau─Źera ne─çe izvu─çi deblji kraj.
  Na ovu smo mjeru pristali, jer smo u dijalogu s Vladom uspjeli unaprijediti rje┼íenja liberalizacije tr┼żi┼íta, na na─Źin koji nama snizuje tro┼íkove rekao je prije dva tjedna Golob.
 
9/21/2015 - Vau─Źeri padaju na Ustavnom sudu?
Izvor - Novi list, 19.9.2015.
 
 • Na─Źin na koji je ju─Źer Sabor izglasao izmjene Zakona o tr┼żi┼ítu elektri─Źne energije mogao bi dovesti u pitanje Vladin projekt vau─Źera za socijalno ugro┼żene kupce elektri─Źne energije.

  Naime, moguće je da ako netko podnese zahtjev za ocjenu ustavnosti Ustavni sud sruši izmjene jer nisu izglasane s potrebnom većinom svih zastupnika u Saboru, odnosno sa 76 ruku. Radi se ovdje o takozvanom organskom zakonu.

  Kada je u sije─Źnju 2014. Sabor izglasavao neke druge izmjene ovog istog Zakona on je tada progla┼íen organskim. Bio je to poznati slu─Źaj kad je Mirela Holy svojim suzdr┼żanim glasom sru┼íila izmjene jer je za njih bilo samo 75 ruku. Tada┼ínjom sjednicom predsjedavala je potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec koja je prije glasovanja upozorila zastupnike da se radi o organskom zakonu, a nakon njega ustvrdila da izmjene nisu pro┼íle jer je nedostajao jedan glas.

  Zgrabec je predsjedala i ju─Źera┼ínjim izmjenama istog Zakona koje bi trebale omogu─çiti uvo─Ĺenje vau─Źera. Me─Ĺutim, ovaj put Zgrabec nije upozorila zastupnike da se radi o organskom Zakonu ve─ç se krenulo s glasanjem. Ona je nakon glasanja rekla da je za glasalo 76 zastupnika ┼íto bi bilo dovoljno. Me─Ĺutim, uvidom u slu┼żbenu statistiku Hrvatskog sabora koja se mo┼że na─çi na slu┼żbenim saborskim Internet stranicama mo┼że se vidjeti da je za glasovalo 75 zastupnika, odnosno mogu─çe da je Zgrabec krivo pro─Źitala rezultare.
 
9/17/2015 - Crodux i ┼ávicarci u pohodu na tr┼żi┼íte elektri─Źne energije
Izvor - Ve─Źernji list, 17.9.2015.
 
 • Na tr┼żi┼ítu elektri─Źne energije pojavio se jo┼í jedan igra─Ź. Naime, Crodux je po─Źeo prodavati struju u strate┼íkom partnerstvu sa ┼ívicarskim energetskim divom Alpiqom. Struju od Croduxa mogu kupovati svi segmenti i kategorije potro┼ía─Źa na hrvatskom tr┼żi┼ítu, a u planu je ┼íirenje na regiju.
 
9/9/2015 - HEP jo┼í jednom kao samoposlu┼żna blagajna
Izvor - Ve─Źernji list, 5.9.2015.
 
 • Vau─Źeri za struju

  PREDIZBORNA SUBVENCIJA

  HEP je vladi jo┼í jednom poslu┼żio kao samoposlu┼żna blagajna, ali ovoga puta za financiranje predizborne kampanje, optu┼żuje Kre┼íimir Sever uime Nezavisnih hrvatskih sindikata. U otvorenom pismu premijeru Zoranu Milanovi─çu navodi kako ─çe odluku o subvenciji struje siroma┼ínima, sada ili ne┼íto kasnije, platiti gra─Ĺani i naziva je ""inovativnim iskorakom u pristupu predizbornoj kampanji"".

  - I to je jedan od dokaza kako hitno zakonom treba depolitizirati nadzorne odbore i uprave dr┼żavnih poduze─ça. Ne privatizirati ih zbog poslovanja ispod razine o─Źekivanja i mogu─çnosti, uzrokovane politi─Źkim uhljebljivanjem i utjecajima, nego depolitizirati i povjeriti na upravljanje sposobnima, a ne podobnima - poru─Źuje Sever.
 
9/7/2015 - Za 125 milijuna kuna HEP-Opskrba ─çe osigurati javnu rasvjetu u Zagrebu
Izvor - zagreb.info, 3.9.2015.
 
 • HEP-Opskrba dobila je posao koji je zbog nejavljanja na natje─Źaj izgubila prije ─Źetiri godine.

  Naime, HEP-Opskrba dobila je posao opskrbe elektri─Źnom energijom javne rasvjete u gradu Zagrebu vrijedan 125 milijuna kuna. Tako je HEP vratio posao bez kojeg je ostao prije ─Źetiri godine iz jednostavnog razloga ÔÇô tada se uop─çe nije javio na natje─Źaj, a javnu rasvjetu u Zagrebu opskrbljivala je slovenska tvrtka GEN-I Zagreb, pi┼íe Ve─Źernji.

  HEP Opskrba sada je dala najpovoljniju cijenu i Zagrep─Źane ─çe javna rasvjeta za ─Źetiri godine opskrbe ko┼ítati 125 milijuna kuna, dok su GEN-I Zagreb, koji su se na natje─Źaj javili uz Nox Grupu i Proenergy, dali najskuplju ponudu vrijednu 144,6 milijuna kuna. Zanimljivo je da je posao koji ─çe sada HEP-Opskrba naplatiti 125 milijuna kuna u proteklom ─Źetverogodi┼ínjem razdoblju ko┼ítao 250 milijuna kuna.
 
7/23/2015 - U Ba┼íkoj napadnut radnik HEP-a koji je ukap─Źao struju
Izvor - t-portal, 16.7.2015.
 
 • Na poziv napadnutog djelatnika na teren su iza┼íli policijski djelatnici i napravili o─Źevid, a iz HEP-a najavljuju da ─çe vi┼íe informacija o okolnostima doga─Ĺaja mo─çi dati nakon izrade policijskog izvje┼í─ça.

  U HEP-u smo zgro┼żeni ponovim te┼íkim napadom na radnika HEP-a. Podsje─çamo da su u sije─Źnju ove godine te┼żi fizi─Źki napad do┼żivjela dva radnika HEP ODS-a u Karlovcu. Na┼żalost, na┼íi su radnici prilikom obavljanja svojih redovnih radnih zadataka, naj─Źe┼í─çe uz vezi s iskap─Źanjima s mre┼że zbog nepla─çanja obveza kupaca, ─Źesto izlo┼żeni vrije─Ĺanju, prijetnjama, pa i fizi─Źkim napadima, navodi se u priop─çenju.

  Primje─çujemo da su incidenti postali u─Źestaliji nakon ┼íto su u medijskom i javnom prostoru Hrvatske odre─Ĺeni pojedinci i skupine po─Źeli pozivati potro┼ía─Źe na nepla─çanje ra─Źuna, sprje─Źavanje iskap─Źanja, nelegalno ukap─Źanje i druge metode gra─Ĺanskog neposluha. Pozivamo stoga medije, kupce i gra─Ĺane da osude neprihvatljivo nasilni─Źko pona┼íanje prema radnicima HEP-a i da time pomognu da im se omogu─çi nesmetano obavljanje poslova utemeljeno na zakonskim propisima RH, ka┼żu u HEP-u nakon ovog incidenta.

  Iako iz HEP-a ne govore jasno na koga misle kada spominju pozivanje na otpor, ─Źini se da misle na akcije ┼Żivog zida, koji je prije mjesec dana poru─Źio kako nastavlja svoju akciju uklju─Źivanja struje potro┼ía─Źima, kojima je ona isklju─Źena zbog dugova.
 
Stranica: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
 
 
  Sva prava pridr×ana A design