Sindikat Tehnos Sindikat Tehnos Sindikat Tehnos Sindikat Tehnos Sindikat Tehnos Sindikat Tehnos Sindikat Tehnos Sindikat Tehnos Sindikat Tehnos Sindikat Tehnos sindikat radnika HEP sindikat radnika HEP sindikat radnika HEP sindikat radnika HEP sindikat radnika HEP sindikat radnika HEP sindikat radnika HEP sindikat radnika HEP sindikat radnika HEP sindikat radnika HEP sindikat smjena sindikat smjena sindikat smjena sindikat smjena sindikat smjena sindikat smjena sindikat smjena sindikat smjena sindikat smjena sindikat smjena prava radnika tehnos prava radnika tehnos prava radnika tehnos prava radnika tehnos prava radnika tehnos prava radnika tehnos prava radnika tehnos prava radnika tehnos prava radnika tehnos prava radnika tehnos statut tehnos statut tehnos statut tehnos statut tehnos statut tehnos statut tehnos statut tehnos statut tehnos Strukovni sindikat radnika HEP-a Strukovni sindikat radnika HEP-a Strukovni sindikat radnika HEP-a Strukovni sindikat radnika HEP-a Strukovni sindikat radnika HEP-a Strukovni sindikat radnika HEP-a Strukovni sindikat radnika HEP-a Strukovni sindikat radnika HEP-a
 
 

TEHNOS na Facebook u..

         Glasnik TEHNOS_a br.2
         Glasnik TEHNOS_a br.1


Javna ponuda HEP-ovih dionica (IPO):
NE dolazi u obzir!
MOŽDA, ovisno kuda će otići novci
DA, poželjna je!
Rezultati | Arhiva


 
video

Video materijali..
 
 
Naslovnica
 
 
 
Glasnik TEHNOS a
Sto┼żer za obranu Rafinerije: Zatvaranje je strate┼íka zada─ça Ma─Ĺara
TEHNOS strukovni sindikat radnika hep a, vruće vijesti
 
   RSS aktualnosti
 
- TEHNOS organizira jednodnevno skijanje u NASSFELD-u
 

 • dana 18.12.2011. (nedjelja)


  Polazak autobusa s parkirališta ispred FER-a (Unska 3, Zagreb) u 4:30 sati.

  Povratak oko 20.00 sati.

  CIJENA PO OSOBI: 100 kn


  U cijenu nije uklju─Źena:
  - skija┼íka karta (cca 35ÔéČ po osobi)
  - putno osiguranje po ┼żelji (cca 20 kn) - uplata u bilo kojem osiguravaju─çem dru┼ítvu.

  Obavezno ponijeti ispravnu i va┼że─çu putovnicu !!!


  Pozivaju se svi zainteresirani radnici da se prijave kod tajnice sindikata (u vagonu) ili na 01/6322-230 radnim danom od 9:00-12:30, a najkasnije do 15.12.2011. (─Źetvrtak).

  Za sve dodatne inormacije nazvati 099/310-8805 (VPN 5999) ili na e-mail: zoran.buncec@hep.hr
 
 
- TEHNOS obilje┼żio 20 godina postojanja
 
 • Zadar, 26. studeni 2011.

  U povodu 20 godina postojanja TEHNOS-a, 25. i 26. studenog u Zadru je odr┼żana sve─Źana sjednica Skup┼ítine sindikata. Nazo─Źilo je 73 uzvanika - ovla┼ítenih delegata podru┼żnica TEHNOS-a, ─Źlanova radni─Źkih vije─ça i posebnih gostiju.~
Više o tome..

- Zahtjev za hitan sastanak Uprave HEP-a d.d. s registriranim sindikatima HEP-a
 
 • Zagreb, 26. listopada 2011.

  HRVATSKA ELEKTROPRIVREDA d.d.
  Predsjednik Uprave
  Leo Begovi─ç, dipl.ing.


  Poštovani,

  Molimo hitan sastanak Uprave HEP-a d.d. s registriranim sindikatima HEP-a.

  Na sastanku Vam ┼żelimo priop─çiti sljede─çe zahtjeve:

  1. U skladu sa zakonima i Kolektivnim ugovorom za HEP grupu od Vas tra┼żimo izmjenu Upute o na─Źinu i postupku raspisivanja oglasa za izbor novih radnika te na─Źinu i postupku premje┼ítaja postoje─çih radnika, na sljede─çi na─Źin:~
Više o tome..

- Ignoriranje opravdanih zahtjeva TEHNOS-a
 
 • Zagreb, 20. listopad 2011.

  HRVATSKA ELEKTROPRIVREDA d.d.
  Predsjednik Uprave
  Leo Begovi─ç, dipl.ing.


  Poštovani,

  Zbog dugotrajno izra┼żenog nezadovoljstva ─Źlanova TEHNOS-a na odnos Uprave i visokog menad┼żmenta HEP-a d.d. prema zahtjevima TEHNOS-a, a koje u naravi predstavljaju kr┼íenje zakonskih propisa i odredbi Kolektivnog ugovora za HEP grupu, ovim putem Vas obavje┼ítavamo kako je TEHNOS na svojoj sjednici Glavnog odbora od 29.09.2011. godine donio odluku o pokretanju za┼ítite prava svojih ─Źlanova izvan HEP-a, i to upu─çivanjem zahtjeva nadle┼żnom Dr┼żavnom inspektoratu za nadzor te pokretanjem sudskih sporova pred nadle┼żnim sudovima protiv poslodavaca, vezano za:

  1. Izostanak informiranja sindikata o donesenim odlukama, uputama i drugim aktima,
  2. Obra─Źun naknade pla─çe za rad ─Źlanova radni─Źkih vije─ça i povjerenika za za┼ítitu na radu,
  3. Ostvarenje prava radnika na naknadu pla─çe za vrijeme blagdana.~
Više o tome..

- Iz medija: Zakon o reprezentativnosti sindikata
 
 • Ho─çe li novi zakon o reprezentativnosti sindikata istisnuti HUS i URSH iz GSV-a
  Izvor: Vjesnik, 17. 10. 2011.

  Novi zakon o reprezentativnosti udruga sindikata i poslodavaca prema svemu sude─çi morat ─çe pri─Źekati novu vladu i novi saziv parlamenta. Budu─çi da sindikati i poslodavci ovih dana nisu prihvatili nijedan od dva prijedloga zakona, koji je izradila ekspertna skupina, za desetak dana razgovarat ─çe se o novom objedinjenom prijedlogu zakona.

  Novi zakon trebao je, prema dogovoru Vlade, sindikata i poslodavaca, biti donesen jo┼í proljetos, ali se sindikati nisu uspjeli slo┼żiti o novim kriterijima reprezentativnosti sredi┼ínjica, kao ┼íto se o tome bez uspjeha poku┼íavaju dogovoriti ve─ç pet godina. U me─Ĺuvremenu je posredovala i Me─Ĺunarodna organizacija rada (MOR), ali su i njihovu sugestiju sindikati odbili.~
Više o tome..

- Izvod iz Zapisnika sa sjednica Glavnog odbora odr┼żanog 29. rujna 2011. godine i Predsjedni┼ítva odr┼żanog 13. listopada 2011. godine.
 
 • Zagreb, 13. listopada 2011.


  1. Zahtjevi prema Upravi HEP-a

  Postignut je usmeni dogovor s predstavnicima sindikata HES i NSR HEP-a o zajedni─Źkom nastupu pred Upravom HEP-a d.d. te inzistiranje na:
  - izmjeni Upute o na─Źinu i postupku raspisivanja oglasa za izbor novih radnika te na─Źinu i postupku premje┼ítaja postoje─çih radnika (─Źl. 8. Kolektivnog ugovora za HEP grupu), kojom bi ovla┼ítenje za odlu─Źivanje o potrebi zapo┼íljavanja i premje┼ítanja radnika kao i na─Źinu ogla┼íavanja trebalo biti isklju─Źivo pravo ovla┼ítenika poslodavaca u ovisnim dru┼ítvima, te se time zaustaviti trenutna blokada zapo┼íljavanja i premje┼ítaja radnika u HEP-u. TEHNOS smatra da predmetna Uputa nije u skladu sa ─Źlankom 8. Kolektivnog ugovora, a niti sa zakonima.
  - Hitnom donošenju Pravilnika o osnovama i mjerilima za raspodjelu stimulacije.
  ~
Više o tome..

- ─îESTITKA
 
 • 08. listopada 2011.


  Tehnos ─Źestita "Dan neovisnosti" svim radnicima HEP grupe.
  Neka se nikad ne zaboravi da su za dana┼ínju slobodu i neovisnost mnogi polo┼żili svoj ┼żivot.
 
 
- PREDMET: Po┼żurnica za dono┼íenje Pravilnika o osnovama i mjerilima za raspodjelu stimulacije
 
 • Zagreb, 19. kolovoz 2011.


  HRVATSKA ELEKTROPRIVREDA d.d.
  n/r predsjednika Uprave LEA BEGOVI─ćA, dipl.ing.


  Poštovani,

  Sukladno ─Źlanku 73. Kolektivnog ugovora za HEP grupu (HEP Bilten broj 237), poslodavac je u obvezi dono┼íenja Pravilnika o osnovama i mjerilima za raspodjelu stimulacije.

  Iako je obavljeno savjetovanje sa sindikatima o prijedlogu predmetnog Pravilnika, isti jo┼í uvijek nije donesen. Ovim putem upu─çujemo po┼żurnicu za njegovo dono┼íenje, ili molimo za obja┼ínjenje nemogu─çnosti njegovog dono┼íenja.

  Predsjednik TEHNOS-a:
  Denis Geto, dipl.ing.
 
 
- Predmet : Kadrovska politika Uprave HEP-a d.d., o─Źitovanje, tra┼żi se
 
 • Zagreb, 19. kolovoza 2011.


  HRVATSKA ELEKTROPRIVREDA d.d.
  Predsjednik Uprave
  Leo Begovi─ç, dipl.ing.


  Poštovani,

  Uo─Źavamo da se od strane Uprave HEP-a d.d. i nadalje provodi krajnje restriktivna kadrovska politika u HEP Grupi, kojom se ne odobravaju nova zapo┼íljavanja, uskra─çuju se suglasnosti za premje┼ítaje, a rijetki odobreni zahtjevi za popunjavanje radnih mjesta prolaze u pravilu samo ako su vrednovanja tih radnih mjesta sa sni┼żenim koeficijentima.~
Više o tome..

- Knji┼żare PROFIL za ─Źlanove TEHNOS-a..
 
 • Knji┼żare PROFIL ─Źlanovima TEHNOS-a nude ┼íkolske knjige za godinu 2011.-2012. po povoljnijim uvjetima. Vi┼íe o tome..
 
 
- Sindikati HEP-a odr┼żali tiskovnu konferenciju
 
 • Zagreb, 20. lipnja 2011.

  Nezadovoljni na─Źinom na koji se vodi proces izrade energetskih zakona, sindikati HES, NSRHEP-a i TEHNOS te predstavnik radnika u Nadzornom odboru HEP-a d.d. gospodin Jadranko Berlengi odr┼żali su 15. lipnja 2011. godine tiskovnu konferenciju.

  U ┼żari┼ítu nezadovoljstva na┼ílo se Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetni┼ítva koje je nositelj izrade zakona.

  Sindikate je razljutilo kontinuirano ignoriranje struke HEP-a i prijedlozi zakona u koje je ugra─Ĺeno mno┼ítvo ote┼żavaju─çih odredbi za HEP grupu a koje ne zahtjevaju direktive EU.

  Sindikati HEP-a time poru─Źuju da ih ne impresionira ni─Źija pozicija i ovlasti, ve─ç da su spremni svim sredstvima preventivno djelovati i obraniti HEP i javni interes Republike Hrvatske.
 
 
- Izvod iz Zapisnika sa sjednice Glavnog odbora TEHNOS-a odr┼żane 03. lipnja 2011. godine.
 
 • Zagreb, 17. lipnja 2011.


  Ad 1. Informacije o izvr┼íenim aktivnostima i aktualnim doga─Ĺanjima


  Kolektivni ugovor

  Dosada┼ínjom primjenom novog Kolektivnog ugovora, najvi┼íe problema prouzro─Źila je potreba dono┼íenja dva akta:
  - Uputa o na─Źinu i postupku raspisivanja oglasa za izbor novih radnika te na─Źinu i postupku premje┼ítaja postoje─çih radnika (─Źl. 8. KU-a). Navedenim aktom bitno se produljila i zakomplicirala procedura. Dodatno je uo─Źeno kako Uprava HEP-a d.d. uskra─çuje suglasnosti velikoj ve─çini zahtjeva direktora za objavom slobodnih radnih mjesta. S obzirom da Zakon o tr┼żi┼ítu elektri─Źne energije ograni─Źava vladaju─çem dru┼ítvu utjecaj na operativne odluke ovisnih dru┼ítava, Uputa nije donesena u skladu sa Zakonom. Stoga ─çe TEHNOS uputiti zahtjev Upravi HEP-a d.d. za uskla─Ĺenje donesene Upute i drugih sli─Źnih akata sa Zakonom. Tako─Ĺer ─çe se u dogovoru s ostalim sindikatima razmotriti pokretanje postupka aneksiranja Kolektivnog ugovora, te izmjenu ─Źlanka 8. KU-a.

  - Pravilnik o kriterijima i mjerilima za raspodjelu sredstava za stimulaciju radnika (─Źl. 73. KU-a). TEHNOS izra┼żava nezadovoljstvo ─Źinjenicom da pravilnik jo┼í uvijek nije donesen iako je pro┼ílo ve─ç pet mjeseci od potpisivanja KU-a. S obzirom da je prije nekoliko dana sindikatima poslan poziv za sastanak na ovu temu, o─Źekujemo skoro dono┼íenje tog pravilnika. TEHNOS ─çe inzistirati na transparentnosti dodjeljivanja stimulacije, odnosno javno objavljivanje podataka o stimuliranim radnicima.

  ~
Više o tome..

- Kako su ─Źelnici sindikalnih sredi┼ínjica izigrali sindikate, 717.000 potpisa gra─Ĺana i ubili Praznik rada.
 
 • Zagreb, 13. svibanj 2011.

  KRONOLOGIJA


  1. U svibnju 2010. godine Vlada RH u saborsku proceduru uputila je izmjene Zakona o radu kojima se predvi─Ĺa ukidanje produ┼żene primjene prava iz starog kolektivnog ugovora sve do potpisivanja novog ugovora. Takva bi promjena zna─Źila da radnici u vremenu izme─Ĺu zavr┼íetka starog i potpisivanja novog ugovora mogu vrlo lako ostati bez velikog broja svojih ste─Źenih prava.

  2. Sindikati su odgovorili referendumskim pitanjem ÔÇ×Jeste li za zadr┼żavanje va┼że─çe zakonske odredbe o produ┼żenoj primjeni pravnih pravila sadr┼żanih u kolektivnim ugovorimaÔÇť koje je svojim potpisom podr┼żalo vi┼íe od 700.000 gra─Ĺana. To je ujedno bila i prva takva inicijativa koja je uspjela u Hrvatskoj (u dva tjedna uspjelo se prikupiti potreban minimum od 10% potpisa ukupnog bira─Źkog tijela).

  3. Vlada je raznim taktikama pokušala izbjeći ustavnu obvezu raspisivanja referenduma~
Više o tome..

- Uputa ─Źlanovima TEHNOS-a: PRAVO NA ODMOR (STANKU) ZA VRIJEME RADNOG VREMENA
 
 • Zagreb, 2. svibanj 2011.

  S obzirom na ─Źinjenicu da povremeno dobijamo upite na┼íih ─Źlanova o pravu na stanku za vrijeme radnog vremena, izdajemo ovu Uputu.

  Kolektivnim ugovorom za HEP grupu propisano je pravo radnika na stanku za vrijeme radnog vremena u trajanju 30 minuta (za 8-satni radni dan), odnosno 45 minuta (za 12-satni smjenski radni dan).

  Poslodavac mora svakom radniku omogu─çiti pravo na stanku.

  Zbog potrebe procesa rada, poslodavac mo┼że radniku zabraniti kori┼ítenje stanke, no tada je du┼żan:

  1. Donijeti odluku o konkretnim radnim mjestima na kojima radnici ne mogu koristiti svoje pravo na stanku.

  2. Radniku zbrajati (kumulirati) neiskorištene sate stanke.

  3. Donijeti odluku o vremenu kada ─çe radnik iskoristiti kumulirane sate (preraspodjela tijekom iste kalendarske godine).

  Sve ─Źlanove TEHNOS-a koji smatraju da im nije omogu─çeno pravo kori┼ítenje stanke, molimo da se obrate svom sindikalnom povjereniku ili u tajni┼ítvo TEHNOS-a na telefon 01/6322-230 (radnim danom od 9,00-13,00 sati).


  D.G.
 
 
- SRETAN PRAZNIK RADA
 
 • Me─Ĺunarodni praznik rada obilje┼żava se kao spomen na velike radni─Źke demonstracije odr┼żane u Chicagu dana 1. svibnja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo vi┼íe od dvije stotine radnika, a osmero je radnika osu─Ĺeno na smrt.

  Demonstracije su odr┼żane radi zahtjeva radnika za osamsatnim radnim vremenom.
  1. svibnja se kao me─Ĺunarodni praznik rada obilje┼żava od 1889. godine, a u Hrvatskoj je prvi put obilje┼żen 1890. godine u Maksimiru.

  U 20. je stolje─çu se datum s vremenom etablirao kao anarhisti─Źki i socijalisti─Źki blagdan, te je ba┼í u tim krugovima poznat i kao Me─Ĺunarodni dan radnika, odnosno Praznik rada. U ovom je obliku prvi svibnja postao me─Ĺunarodno slavlje socijalnih i ekonomskih uspjeha radni─Źke klase i sindikalnog pokreta.

  Tom prigodom ─Źestitamo 1.svibnja svim radnicima Hep-a.
 
 
- Izvješće o Akcijskom planu za restrukturiranje HEP grupe
 
 • Zagreb, 11. travnja 2011.

  Rukovode─çi se ve─çinskim stavom izra┼żenim kroz javne rasprave na temu implementacije 3. paketa energetskih zakona EU, izra─Ĺeni su prijedlozi energetskih zakona kojima je omogu─çeno restrukturiranje HEP-a po tzv. modelu ITO (Independant Transmission Operator) ÔÇô Neovisni operator prijenosa.~
Više o tome..

- TEHNOS od poslodavca prihvatio slu┼żbeni automobil
 
 • Zagreb, 8. travnja 2011.

  Uprava HEP-a d.d. prije otprilike godinu dana donijela je odluku kojom je sindikatima ponudila dodatna prava, u obliku nadoknade putnih tro┼íkova za predsjednika sindikata ili dodjele slu┼żbenog automobila na kori┼ítenje 24 sata.

  Putni tro┼íkovi za prisustvovanje sjednicama tijela sindikata te obilazak podru┼żnica su najve─çi izdatak u djelatnosti sindikata, te je u svrhu smanjenja tro┼íkova TEHNOS ponudu prihvatio, koja je nedavno i realizirana.

  Prema našim informacijama, to pravo su iskoristili i ostali sindikati.

  TEHNOS se ovim putem zahvaljuje Upravi HEP-a.

  TEHNOS ─çe automobil vratiti ako ─Źlanovi sindikata smatraju da smo donijeli lo┼íu odluku ili u trenutku kada poslodavac zatra┼żi njegov povrat.
 
 
- TEHNOS kre─çe u obranu opstojnosti radnih mjesta smjenskih i drugih operativnih radnika
 
 • Zagreb, 13. o┼żujak 2011.

  U dana┼ínjim uvjetima, kada je nominalno zaposleno vi┼íe radnika nego ┼íto je potrebno, TEHNOS ne mo┼że prihvatiti diskriminaciju radnika i njihovih radnih mjesta na poslovima odr┼żavanja elektroenergetskih postrojenja i objekata te na poslovima u smjenskom radu (operativni radnici), koja se sustavno provodi ve─ç niz godina.

  ~
Više o tome..

- GLASUJTE NA IZBORIMA ZA RADNI─îKA VIJE─ćA
 
 • Zagreb, 11. o┼żujak 2011.

  U ve─çini organizacijskih jedinica HEP grupe u tijeku su izbori za radni─Źka vije─ça.

 • Radni─Źko vije─çe se mo┼że utemeljiti samo ako na izbore iza─Ĺe najmanje 1/3 radnika. Stoga iza─Ĺite na izbore, pa makar Vas ova tema ne zanimala. Radni─Źka vije─ça moramo imati, jer nikada ne znate kada ─çe ba┼í Vama zatrebati njihova pomo─ç.
 • Nemojte glasati za odre─Ĺenu listu samo zato ┼íto ju je predlo┼żio sindikat ─Źiji ste Vi ─Źlan, niti zato ┼íto Va┼í sindikalni povjerenik tako preporu─Źa, ve─ç glasujte za listu gdje se nalaze imena onih radnika za koje mislite da bi najbolje mogli zastupati prava radnika.
 • Svim radnicima HEP-a u ─Źijim organizacijskim jedinicama jo┼í nije utemeljeno radni─Źko vije─çe preporu─Źamo da pokrenu inicijativu za utemeljenje. Ako ne znate kako, obratite se nama.


 • Mnogi poistovje─çuju sindikat s radni─Źkim vije─çem, no postoje ogromne razlike.
 • Sindikat je udruga koja zastupa svoje ─Źlanove, pregovara o tarifnim pitanjima (kolektivni ugovor), daje ─Źlanovima pravnu podr┼íku, te inicira izbore i podr┼żava radni─Źka vije─ça. Sindikat se slu┼żi pritiscima, pa i ┼ítrajkom.
 • Radni─Źko vije─çe zastupa sve radnike. Ono ne smije i─çi u ┼ítrajk, ve─ç koristi zakon kao oru┼żje, argument, ideju, konkretne prijedloge rje┼íenja. Ukoliko je pritisak potreban, radni─Źko vije─çe mo┼że koristiti pomo─ç sindikata. Poslodavac nije du┼żan sindikatu (ve─ç samo radni─Źkom vije─çu) dostaviti izvje┼ítaj o poslovanju, prekovremenom radu, radnom vremenu, savjetovati se kod namjere davanja otkaza radniku, premje┼ítaja i sli─Źno.
 • No najva┼żnija zajedni─Źka uloga i sindikata i radni─Źkog vije─ça je vo─Ĺenje brige o ugro┼żenim pravima i interesima radnika, provo─Ĺenju zakona i kolektivnih ugovora.


 • Isprepletene uloge predstavnika sindikata i predstavnika koje su odabrali svi radnici, zahtjevaju me─Ĺusobnu suradnju.

  Mnogi sindikati smatraju da su radni─Źka vije─ça izmi┼íljena samo zato da bi se uz njihovu pomo─ç eliminirali sindikati iz poduze─ça. Sindikat grije┼íi kada se olako odri─Źe radni─Źkog vije─ça i utjecaja koji se preko njega mo┼że ostvariti. Tamo gdje sindikati sa radni─Źkim vije─çima rade, gdje ula┼żu u informiranje i obrazovanje ljudi, posti┼żu se odli─Źni rezultati.
  Radni─Źka vije─ça u HEP-u jo┼í uvijek nisu dosegla ni pribli┼żnu razinu ovlasti koju im daje zakon. Potrebno je dalje unaprje─Ĺivati njihov utjecaj.
  Stoga ─çe TEHNOS odmah nakon dovr┼íetka izbornih postupaka posredovati i potaknuti ─Źlanove radni─Źkih vije─ça na kvalitetno obrazovanje, koje im poslodavac mora omogu─çiti.
 
 
- ZA SADA SPAŠENA CJELOVITOST HEP GRUPE
 
 • Zagreb, 28. sije─Źanj 2011.

  U posljednja tri mjeseca intenzivno se raspravljalo o uskla─Ĺenju hrvatskog energetskog sektora s energetskim direktivama Europske unije.
  U ┼żari┼ítu interesa bio je na─Źin restrukturiranja HEP grupe prema zahtjevima EU.

  Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetni┼ítva nositelj je ovog procesa. Stoga je MINGORP naru─Źio studiju o ovoj temi, koju su izradili EKONERG ÔÇô institut za energetiku i za┼ítitu okoli┼ía, Institut za elektroprivredu i energetiku i Odvjetni─Źki ured Tilo┼íanec, a recenzent studije bio je Energetski institut Hrvoje Po┼żar. Nakon toga, MINGORP i HRO CIGR├ë su organizirali tri javne rasprave na navedenu temu.~
Više o tome..

Stranica: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
 
  Sva prava pridržana A design