Sindikat Tehnos Sindikat Tehnos Sindikat Tehnos Sindikat Tehnos Sindikat Tehnos Sindikat Tehnos Sindikat Tehnos Sindikat Tehnos Sindikat Tehnos Sindikat Tehnos sindikat radnika HEP sindikat radnika HEP sindikat radnika HEP sindikat radnika HEP sindikat radnika HEP sindikat radnika HEP sindikat radnika HEP sindikat radnika HEP sindikat radnika HEP sindikat radnika HEP sindikat smjena sindikat smjena sindikat smjena sindikat smjena sindikat smjena sindikat smjena sindikat smjena sindikat smjena sindikat smjena sindikat smjena prava radnika tehnos prava radnika tehnos prava radnika tehnos prava radnika tehnos prava radnika tehnos prava radnika tehnos prava radnika tehnos prava radnika tehnos prava radnika tehnos prava radnika tehnos statut tehnos statut tehnos statut tehnos statut tehnos statut tehnos statut tehnos statut tehnos statut tehnos Strukovni sindikat radnika HEP-a Strukovni sindikat radnika HEP-a Strukovni sindikat radnika HEP-a Strukovni sindikat radnika HEP-a Strukovni sindikat radnika HEP-a Strukovni sindikat radnika HEP-a Strukovni sindikat radnika HEP-a Strukovni sindikat radnika HEP-a
 
 

TEHNOS na Facebook u..

         Glasnik TEHNOS_a br.2
         Glasnik TEHNOS_a br.1


Trebaju li svi radnici HEP-a imati ista prava?
DA
NE, članovi SINDIKATA veća prava od drugih radnika
NE, samo članovi VEĆIH SINDIKATA veća prava
Rezultati | Arhiva


 
video

Video materijali..
 
 
Naslovnica
 
 
 
'Bio bih lud da se kao premijer idem prtljati u vlasništvo HEP-a. Država će ga dokapitalizirati'
TEHNOS strukovni sindikat radnika hep a, vruće vijesti
 
   RSS aktualnosti
 
- Kako su čelnici sindikalnih središnjica izigrali sindikate, 717.000 potpisa građana i ubili Praznik rada.
 
 • Zagreb, 13. svibanj 2011.

  KRONOLOGIJA


  1. U svibnju 2010. godine Vlada RH u saborsku proceduru uputila je izmjene Zakona o radu kojima se predviđa ukidanje produžene primjene prava iz starog kolektivnog ugovora sve do potpisivanja novog ugovora. Takva bi promjena značila da radnici u vremenu između završetka starog i potpisivanja novog ugovora mogu vrlo lako ostati bez velikog broja svojih stečenih prava.

  2. Sindikati su odgovorili referendumskim pitanjem „Jeste li za zadržavanje važeće zakonske odredbe o produženoj primjeni pravnih pravila sadržanih u kolektivnim ugovorima“ koje je svojim potpisom podržalo više od 700.000 građana. To je ujedno bila i prva takva inicijativa koja je uspjela u Hrvatskoj (u dva tjedna uspjelo se prikupiti potreban minimum od 10% potpisa ukupnog biračkog tijela).

  3. Vlada je raznim taktikama pokušala izbjeći ustavnu obvezu raspisivanja referenduma~
Više o tome..

- Uputa članovima TEHNOS-a: PRAVO NA ODMOR (STANKU) ZA VRIJEME RADNOG VREMENA
 
 • Zagreb, 2. svibanj 2011.

  S obzirom na činjenicu da povremeno dobijamo upite naših članova o pravu na stanku za vrijeme radnog vremena, izdajemo ovu Uputu.

  Kolektivnim ugovorom za HEP grupu propisano je pravo radnika na stanku za vrijeme radnog vremena u trajanju 30 minuta (za 8-satni radni dan), odnosno 45 minuta (za 12-satni smjenski radni dan).

  Poslodavac mora svakom radniku omogućiti pravo na stanku.

  Zbog potrebe procesa rada, poslodavac može radniku zabraniti korištenje stanke, no tada je dužan:

  1. Donijeti odluku o konkretnim radnim mjestima na kojima radnici ne mogu koristiti svoje pravo na stanku.

  2. Radniku zbrajati (kumulirati) neiskorištene sate stanke.

  3. Donijeti odluku o vremenu kada će radnik iskoristiti kumulirane sate (preraspodjela tijekom iste kalendarske godine).

  Sve članove TEHNOS-a koji smatraju da im nije omogućeno pravo korištenje stanke, molimo da se obrate svom sindikalnom povjereniku ili u tajništvo TEHNOS-a na telefon 01/6322-230 (radnim danom od 9,00-13,00 sati).


  D.G.
 
 
- SRETAN PRAZNIK RADA
 
 • Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke demonstracije održane u Chicagu dana 1. svibnja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više od dvije stotine radnika, a osmero je radnika osuđeno na smrt.

  Demonstracije su održane radi zahtjeva radnika za osamsatnim radnim vremenom.
  1. svibnja se kao međunarodni praznik rada obilježava od 1889. godine, a u Hrvatskoj je prvi put obilježen 1890. godine u Maksimiru.

  U 20. je stoljeću se datum s vremenom etablirao kao anarhistički i socijalistički blagdan, te je baš u tim krugovima poznat i kao Međunarodni dan radnika, odnosno Praznik rada. U ovom je obliku prvi svibnja postao međunarodno slavlje socijalnih i ekonomskih uspjeha radničke klase i sindikalnog pokreta.

  Tom prigodom čestitamo 1.svibnja svim radnicima Hep-a.
 
 
- Izvješće o Akcijskom planu za restrukturiranje HEP grupe
 
 • Zagreb, 11. travnja 2011.

  Rukovodeći se većinskim stavom izraženim kroz javne rasprave na temu implementacije 3. paketa energetskih zakona EU, izrađeni su prijedlozi energetskih zakona kojima je omogućeno restrukturiranje HEP-a po tzv. modelu ITO (Independant Transmission Operator) – Neovisni operator prijenosa.~
Više o tome..

- TEHNOS od poslodavca prihvatio službeni automobil
 
 • Zagreb, 8. travnja 2011.

  Uprava HEP-a d.d. prije otprilike godinu dana donijela je odluku kojom je sindikatima ponudila dodatna prava, u obliku nadoknade putnih troškova za predsjednika sindikata ili dodjele službenog automobila na korištenje 24 sata.

  Putni troškovi za prisustvovanje sjednicama tijela sindikata te obilazak podružnica su najveći izdatak u djelatnosti sindikata, te je u svrhu smanjenja troškova TEHNOS ponudu prihvatio, koja je nedavno i realizirana.

  Prema našim informacijama, to pravo su iskoristili i ostali sindikati.

  TEHNOS se ovim putem zahvaljuje Upravi HEP-a.

  TEHNOS će automobil vratiti ako članovi sindikata smatraju da smo donijeli lošu odluku ili u trenutku kada poslodavac zatraži njegov povrat.
 
 
- TEHNOS kreće u obranu opstojnosti radnih mjesta smjenskih i drugih operativnih radnika
 
 • Zagreb, 13. ožujak 2011.

  U današnjim uvjetima, kada je nominalno zaposleno više radnika nego što je potrebno, TEHNOS ne može prihvatiti diskriminaciju radnika i njihovih radnih mjesta na poslovima održavanja elektroenergetskih postrojenja i objekata te na poslovima u smjenskom radu (operativni radnici), koja se sustavno provodi već niz godina.

  ~
Više o tome..

- GLASUJTE NA IZBORIMA ZA RADNIČKA VIJEĆA
 
 • Zagreb, 11. ožujak 2011.

  U većini organizacijskih jedinica HEP grupe u tijeku su izbori za radnička vijeća.

 • Radničko vijeće se može utemeljiti samo ako na izbore izađe najmanje 1/3 radnika. Stoga izađite na izbore, pa makar Vas ova tema ne zanimala. Radnička vijeća moramo imati, jer nikada ne znate kada će baš Vama zatrebati njihova pomoć.
 • Nemojte glasati za određenu listu samo zato što ju je predložio sindikat čiji ste Vi član, niti zato što Vaš sindikalni povjerenik tako preporuča, već glasujte za listu gdje se nalaze imena onih radnika za koje mislite da bi najbolje mogli zastupati prava radnika.
 • Svim radnicima HEP-a u čijim organizacijskim jedinicama još nije utemeljeno radničko vijeće preporučamo da pokrenu inicijativu za utemeljenje. Ako ne znate kako, obratite se nama.


 • Mnogi poistovjećuju sindikat s radničkim vijećem, no postoje ogromne razlike.
 • Sindikat je udruga koja zastupa svoje članove, pregovara o tarifnim pitanjima (kolektivni ugovor), daje članovima pravnu podršku, te inicira izbore i podržava radnička vijeća. Sindikat se služi pritiscima, pa i štrajkom.
 • Radničko vijeće zastupa sve radnike. Ono ne smije ići u štrajk, već koristi zakon kao oružje, argument, ideju, konkretne prijedloge rješenja. Ukoliko je pritisak potreban, radničko vijeće može koristiti pomoć sindikata. Poslodavac nije dužan sindikatu (već samo radničkom vijeću) dostaviti izvještaj o poslovanju, prekovremenom radu, radnom vremenu, savjetovati se kod namjere davanja otkaza radniku, premještaja i slično.
 • No najvažnija zajednička uloga i sindikata i radničkog vijeća je vođenje brige o ugroženim pravima i interesima radnika, provođenju zakona i kolektivnih ugovora.


 • Isprepletene uloge predstavnika sindikata i predstavnika koje su odabrali svi radnici, zahtjevaju međusobnu suradnju.

  Mnogi sindikati smatraju da su radnička vijeća izmišljena samo zato da bi se uz njihovu pomoć eliminirali sindikati iz poduzeća. Sindikat griješi kada se olako odriče radničkog vijeća i utjecaja koji se preko njega može ostvariti. Tamo gdje sindikati sa radničkim vijećima rade, gdje ulažu u informiranje i obrazovanje ljudi, postižu se odlični rezultati.
  Radnička vijeća u HEP-u još uvijek nisu dosegla ni približnu razinu ovlasti koju im daje zakon. Potrebno je dalje unaprjeđivati njihov utjecaj.
  Stoga će TEHNOS odmah nakon dovršetka izbornih postupaka posredovati i potaknuti članove radničkih vijeća na kvalitetno obrazovanje, koje im poslodavac mora omogućiti.
 
 
- ZA SADA SPAŠENA CJELOVITOST HEP GRUPE
 
 • Zagreb, 28. siječanj 2011.

  U posljednja tri mjeseca intenzivno se raspravljalo o usklađenju hrvatskog energetskog sektora s energetskim direktivama Europske unije.
  U žarištu interesa bio je način restrukturiranja HEP grupe prema zahtjevima EU.

  Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva nositelj je ovog procesa. Stoga je MINGORP naručio studiju o ovoj temi, koju su izradili EKONERG – institut za energetiku i zaštitu okoliša, Institut za elektroprivredu i energetiku i Odvjetnički ured Tilošanec, a recenzent studije bio je Energetski institut Hrvoje Požar. Nakon toga, MINGORP i HRO CIGRÉ su organizirali tri javne rasprave na navedenu temu.~
Više o tome..

- PRIOPĆENJE ZA JAVNOST
 
 • Zagreb, 26. siječnja 2011.

  Naslov: Usklađenje s novim energetskim propisima EU - opasnost za energetsku neovisnost Hrvatske

  Podnaslov: Tko to kroji sudbinu HEP-a i budućnost energetike u Hrvatskoj?

  Ovih dana odlučuje se o modelu po kojem će energetski sektor u Hrvatskoj biti usklađen s energetskim direktivama Europske unije. Ovo usklađivanje i restrukturiranje HEP-a koje će uslijediti, presudno je za daljnji smjer u hrvatskoj energetici.
  S obzirom da je energetska strategija RH predvidjela vrlo visoke investicije u energetski sektor Hrvatske (9 milijardi EUR u idućih 10 godina), pitanje načina usklađivanja energetskog sektora iznimno je važna problematika.~
Više o tome..

- ČESTITKA
 
 • Sretne i blagoslovljene božićne blagdane te uspješnu Novu 2011. godinu želi Vam TEHNOS.
 
 
- Elektra Zabok - nova podružnica TEHNOS-a
 
 • Zabok, 15. prosinac 2010.

  TEHNOS pozdravlja sve radnike okupljene oko dispečera i uklopničara Elektre Zabok.

  Dobrodošli u ponosni tim istinske borbe za prava radnika!
 
 
- Završeni pregovori na novom Kolektivnom ugovoru za HEP grupu
 
 • Zagreb, 07. prosinac 2010.

  Danas je održan posljednji sastanak pregovaračkih odbora poslodavaca i sindikata, na kojem su usuglašene sve odredbe novog Kolektivnog ugovora.

  Sindikatima je preostalo dobiti potporu svojih tijela odlučivanja, nakon čega će uslijediti i službeno potpisivanje novog Kolektivnog ugovora.~
Više o tome..

- Održana 6. Izborna skupština TEHNOS-a
 
 • Oroslavje, 03. prosinca 2010. godine

  S obzirom na brojne aktivnosti i obveze, a posebice dugotrajnim pregovorima na novom Kolektivnom ugovoru, Izborna skupština TEHNOS-a organizirana je skromno, tek toliko da se ispuni zakonska potreba njenog održavanja.

  Stoga će u narednom periodu osnovna smjernica u planu rada TEHNOS-a biti organiziranje Izvanredne skupštine u 2011. godini. Na toj Skupštini kvalitetno će se pripremiti izbori svih tijela TEHNOS-a, a ona će ujedno biti i SVEČANA, povodom 20-godišnjice postojanja TEHNOS-a.

  Na 6. Izbornoj skupštini izabrani su slijedeći članovi tijela TEHNOS-a:~
Više o tome..

- Referendum: KAKO SMO IZIGRALI GRAĐANE I ZAPOSLENIKE?
Ili umobolnica hrvatske virtualne stvarnosti
 
 • Zagreb, 24. studeni 2010.

  Hrvatska je definitivno bolesna zemlja. U njoj nema jasnih vrijednosti niti orijentira. Bolest je zarazna i prenose je mediji. Ta negativna energija pršti iz njih na sve strane i uništava kriterije za procjenu društvenih događanja. Umjesto da prosvjećuju, informiraju, obrazuju ljude i razjašnjavaju politička zbivanja oni truju ljude nekompetentnošću, zlom namjerom, destrukcijom i lažima.

  Uvjerimo se u to na pitanju sporazuma koji su sindikati u utorak 23. studenoga postigli povodom sindikalnog referenduma. Neshvatljivo je da postoji i jedan jedini prigovor na ono što su sindikati ostvarili vezano za referendum.~
Više o tome..

- Kolektivni pregovori
 
 • Zagreb, 19. studeni 2010.

  P R I O P Ć E NJ E


  O TIJEKU PREGOVORA ZA NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR ZA HEP GRUPU


  Nakon više od pola godine pregovaranja na novom Kolektivnom ugovoru, poslodavci koriste činjenicu nepostojanja produžene primjene Kolektivnog ugovora, odbijaju aktivno pregovaranje, te čekaju istek važećeg Kolektivnog ugovora kako bi nas ucijenili s donošenjem Pravilnika o radu kojim bi samostalno mogli odrediti sva „prava“ radnika i umanjiti ih koliko žele.
  Ovakvo postupanje poslodavaca predstavlja nepoštivanje potpisanog Sporazuma o pravilima kolektivnog pregovaranja, te potcjenjivački odnos prema sindikatima.~
Više o tome..

- Izvod iz Zapisnika sa sjednice Predsjedništva TEHNOS-a održane 15. studenog 2010. godine.
 
 • Zagreb, 17. studenog 2010.

  Ad-1) Usklađenje s trećim paketom energetskih propisa EU

  S obzirom na dostupne informacije iz HEP-a i javnosti, te kratkom preostalom razdoblju do odabira modela po kojem će se obaviti usklađivanje hrvatskog energetskog sektora i energetskog zakonodavstva s trećim paketom energetskih propisa EU, predsjedništvo TEHNOS-a razvoj događaja ocijenjuje zabrinjavajućim. Stoga se donosi slijedeća odluka:

  ~
Više o tome..

- Usklađivanje s trećim paketom energetskih propisa EU
 
 • Zagreb, 12. studenog 2010.

  - članovima TEHNOS-a
  - radnicima HEP grupe

  P O Z I V
  za dostavu svojih prijedloga vezanih za usklađivanje s trećim paketom energetskih propisa EU i utjecajem na promjene u poslovnom sustavu HEP grupe


  Dana 9. studenoga 2010. godine Uprava HEP-a d.d. imenovala je Tim za izradu prijedloga mišljenja o Studiji usklađivanja hrvatskog energetskog sektora i energetskog zakonodavstva s energetskim propisima EU, u koji su uključeni i predstavnici sindikata.

  Navedena Studija samo je početak jednog novog procesa koji će se u našem poslovnom sustavu intenzivno odvijati u narednom periodu.

  Sindikat TEHNOS namjerava aktivno pratiti sva događanja, te što je moguće više sudjelovati u oblikovanju konačnih rješenja. U tu svrhu uputit će se nadležnom Ministarstvu inicijativa o:
 • Organiziranju javne rasprave na predmetnu temu;
 • Uključivanju predstavnika radnika i struke HEP-a u javnu raspravu;
 • Uključivanju predstavnika radnika i struke HEP-a u daljnje aktivnosti po predmetnoj temi.


 • Vaš TEHNOS!
 
 
- Kolektivni pregovori?!
 
 • Zagreb, 05. studenog 2010.

  Nakon što je prošlo pola godine pregovaranja u usporenom ritmu od strane poslodavaca, pregovarački odbor sindikata odlučio je ubrzati pregovore.

  Stoga će radnici uskoro moći dobiti konkretne informacije o tijeku pregovora.

 
 
- Sindikalne središnjice o referendumu
 
 • Zagreb, 28. listopada 2010.

  Koordinacija hrvatskih sindikalnih središnjica raspravljala je danas o odgovoru sindikata na opstrukciju prava hrvatskih građana na referendum kao obliku neposredne demokracije. Sindikati su složni da nevjerodostojnost institucija političkog i pravnog poretka predstavlja opasnost za stabilnost i demokratski poredak u RH.~
Više o tome..

- Izvod iz Zapisnika sa sjednice Glavnog odbora TEHNOS-a održane 21. rujna 2010. godine.
 
 • Zagreb, 28. rujna 2010.

  Ad-2) Priprema za nastavak kolektivnih pregovora

  1. Pregovarački odbor sindikata TEHNOS za nadolazeći nastavak kolektivnih pregovora ostaje u neizmijenjenom sastavu:~
Više o tome..

Stranica: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
  Sva prava pridržana A design